Kesihatan

Kulit Kepala Bayi? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya

Terdapat banyak perkara yang boleh membuat bayi tidak selesa, salah satunya adalah adanya kerak di kepalanya. Jangan risau, kulit kepala bayi tidak berbahaya. Anda boleh mengatasinya dengan beberapa cara rumah.

Jadi, apa yang menyebabkan kulit kepala bayi berkerak? Bagaimana cara membuangnya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Gatal pada Bayi? Ini adalah 5 sebab dan cara mengatasinya

Keadaan kulit kepala bayi berkerak

Kerak pada kulit kepala bayi. Sumber gambar: www.happycappyshampoo.com

Kerak di kulit kepala bayi disebut penutup buaian. Pada orang dewasa, penutup buaian lebih dikenali sebagai kelemumur. Keadaan ini paling kerap berlaku pada bayi di bawah usia enam bulan, dan biasanya muncul beberapa minggu selepas melahirkan.

mengikut Persatuan Dermatologi Amerika (TERDAPAT), penutup buaian adalah salah satu gangguan kulit yang paling biasa pada bayi. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai dermatitis seborrheic.

Seperti yang telah disebutkan, kulit kepala bayi berkerak bukanlah keadaan yang berbahaya, kerana ia dapat hilang dengan sendirinya.

Punca kulit kepala bayi berkerak

Punca kulit kepala berkerak bayi masih belum diketahui secara pasti. Ianya hanya, Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini, termasuk:

  • Hormon. Kerak pada kulit kepala bayi boleh dipicu oleh hormon yang diturunkan dari ibu sebelum kelahiran. Hormon ini merangsang pengeluaran minyak berlebihan pada folikel rambut, yang kemudian membentuk kerak pada kulit kepala.
  • Jangkitan kulat. Kerak pada kulit kepala bayi boleh disebabkan oleh pertumbuhan kulat. Ubat antikulat seperti ketoconazole cukup berkesan dalam merawat masalah ini.
  • Bahan kimia. Penutup buaian juga boleh terbentuk kerana terdedah kepada bahan kimia yang terdapat dalam produk syampu. Sebenarnya, kulit bayi masih sangat sensitif untuk menerima pendedahan kepada bahan kimia aktif tersebut.
  • Cuaca. Tahap kelembapan dan suhu udara boleh mempengaruhi keadaan kulit bayi.

Untuk memetik ADA, penutup buaian tidak disebabkan oleh bakteria, alergi, dan masalah kebersihan. Keadaan ini juga bukan penyakit berjangkit.

Gejala topi buaian

Gejala yang paling ketara penutup buaian adalah kemunculan kerak di permukaan kulit kepala. Ini kerana kulit kepala adalah salah satu kawasan yang mempunyai kelenjar minyak paling banyak di dalam tubuh manusia.

Bahagian kulit kepala bayi yang berkerak biasanya berwarna kekuningan, kasar, bersisik, dan memanjang ke bahagian belakang telinga. Walaupun begitu, kerak bumi umumnya tidak gatal.

Sekiranya gatal, lebih baik jangan menggaru. Ini kerana boleh menyebabkan kulit dijangkiti.

Cara merawat kulit kepala bayi dengan kerak

Petikan Klinik Mayo, penutup buaian Ia hilang sendiri, jadi ia tidak memerlukan rawatan perubatan. Rawatan doktor hanya dilakukan sekiranya keadaan bertambah buruk dan tidak hilang.

Terdapat beberapa rawatan di rumah yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ini, termasuk:

1. Gosokkan kulit kepala bayi

Cara pertama mengatasi kerak pada kulit kepala bayi adalah dengan menggosok atau menyikatnya. Gosokkan dengan lembut dan lembut untuk menghilangkan kerak yang tersekat. Anda boleh menggunakan sikat gigi berbulu lembut agar si kecil anda tidak sakit.

Sikat kulit kepala dengan lembut ke satu arah. Jangan sekali-kali mencabut kerak yang ada secara paksa. Selain sakit, boleh menyebabkan kecederaan.

2. Basahkan kulit kepala

Dengan membasahi, kulit kepala akan tetap terhidrat. Keadaan ini dapat membantu melonggarkan serpihan yang membentuk kerak bumi. Sekiranya boleh, sediakan juga minyak zaitun atau minyak sayuran tulen untuk mengelakkan kerengsaan ketika kerak mula mengupas.

3. Gunakan syampu bayi

Seperti yang telah dijelaskan, kulit bayi masih sangat sensitif terhadap bahan kimia. Oleh itu, gunakan syampu bayi khas untuk membersihkan rambut dan kulit kepala.

Sekiranya boleh, minta nasihat doktor untuk menggunakan syampu anti kelemumur. Ini penting, kerana sebilangan syampu anti kelemumur tidak sesuai untuk bayi. Doktor mungkin mengesyorkan produk yang sesuai dan selamat untuk si kecil anda.

4. Perubatan topikal

Sekiranya kerak pada kulit kepala bayi anda terlalu tebal dan tidak terkelupas, ubat topikal mungkin adalah penyelesaiannya. Namun, jangan cuai memberikan krim pada kulit si kecil anda.

mengikut Hospital Kanak-kanak Seattle, krim yang mengandungi hidrokortison relatif selamat digunakan pada bayi. Tetapi, tetap perhatikan dos dan peraturan yang tertera pada label pembungkusan.

Baca juga: Ibu Berikan Salap Gatal untuk Bayi Jangan Cubalah, Inilah Petua Memilih Yang Selamat

Nah, itulah tinjauan mengenai punca kulit kepala bayi berkerak dan bagaimana menanganinya. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, anda tidak perlu berfikir panjang untuk memeriksa anak anda kepada doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan kanak-kanak dan bayi melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!