Kesihatan

10 Cara Berkesan dan Selamat untuk Menghilangkan Mengantuk Yang Berat

Walaupun anda merasa cukup tidur, kadang-kadang rasa mengantuk atau mengantuk muncul pada siang hari. Sebenarnya, ada beberapa cara untuk menghilangkan rasa mengantuk sehingga prestasi dapat kembali optimum.

Bermula dari pengambilan kafein, susunan meja kerja atau meja kerja yang betul, hingga tidur siang. Sekiranya anda termasuk di antara mereka yang sering mengalami rasa mengantuk pada waktu siang, lihat petua di bawah.

1. Pengambilan kafein

Sekiranya anda merasa mengantuk sudah cukup, cubalah minum kopi atau minuman berkafein yang lain. Kafein adalah perangsang, yang bermaksud dapat meningkatkan aktiviti di otak dan sistem saraf.

Dengan cara itu kafein dapat meningkatkan kemahiran berfikir dan prestasi mental, dan membantu anda melawan rasa mengantuk. Namun, jangan keterlaluan!

Meminum terlalu banyak kafein boleh merangsang badan anda dan membuat anda merasa gelisah, yang sebenarnya boleh mempengaruhi tahap produktiviti anda.

2. Kuasa Tidur

Kadang-kadang, menutup mata adalah satu-satunya cara untuk mengatasi rasa mengantuk pada waktu siang. Sekiranya anda terpaksa memejamkan mata, tidur sebentar semasa rehat makan tengah hari anda.

Tidur 15 atau 30 minit mungkin memberi anda tenaga yang cukup untuk menyelesaikan aktiviti seharian. Jangan lupa untuk menetapkan penggera supaya anda tidak terlalu jauh.

3. Pastikan terdapat cahaya yang mencukupi

Sekiranya anda bekerja atau belajar di ruang tertutup, cuba buka tingkap atau tirai dan biarkan cahaya semula jadi masuk. Cahaya matahari dapat meningkatkan tahap kewaspadaan dan tenaga anda.

Sekiranya tidak ada tingkap, anda boleh menggunakan kotak cahaya dan meletakkannya di dekat meja. Kotak cahaya memancarkan tahap cahaya UV yang rendah dan membantu mengatur kitaran bangun anda supaya anda tidak terlalu mengantuk.

4. Pengambilan air yang mencukupi

Keletihan atau mengantuk kadang-kadang merupakan tanda dehidrasi. Selain membuang tenaga, dehidrasi juga dapat mengganggu fungsi kognitif dan menjadikan proses berfikir lebih sukar.

Menurut satu kajian, dehidrasi ringan hingga sederhana dapat merosakkan ingatan, tumpuan, kemahiran matematik, kewaspadaan, dan persepsi jangka pendek.

Itulah sebabnya penting untuk memastikan anda mendapat cukup air. Anda boleh menggunakan bantuan penggera supaya anda tidak lupa minum.

5. Terus bergerak

Sekiranya anda perlu bekerja atau belajar di meja khas, jangan lupa meluangkan masa untuk berdiri dan bergerak. Cuba bangun dari posisi duduk anda dan berjalan-jalan sehingga darah dapat mengalir.

Sekiranya tidak boleh berjalan-jalan, anda juga boleh melakukan gerakan regangan di meja atau meja belajar anda. Terdapat banyak tutorial di YouTube.

Baca juga: Tahukah anda bahawa makanan ini baik dimakan selepas bersenam untuk memulihkan otot?

6. Makan tengah hari yang ringan dan sihat

Sekiranya anda mengantuk pada siang hari, jangan memilih menu makan siang yang terlalu berat kerana boleh membuat anda merasa mengantuk. Elakkan makanan ringan, soda, atau karbohidrat seperti roti putih dan pasta putih.

Pastikan setiap makanan mengandungi protein, karbohidrat kompleks, dan sumber lemak sihat. Berikut adalah beberapa contoh pengambilan yang boleh anda cuba:

  • Protein: ikan putih seperti nila, lentil, kacang, unggas, selai kacang, tahu, daging lembu, telur, yogurt
  • Karbohidrat kompleks: buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, kekacang, bijirin penuh, beras perang, roti gandum
  • Lemak sihat: alpukat, salmon, telur, kacang, minyak zaitun, minyak kelapa, selai kacang

7. Rehatkan mata

Cara seterusnya untuk menghilangkan rasa mengantuk adalah merehatkan mata. Mengantuk boleh disebabkan oleh mata anda yang terlalu letih untuk melihat skrin alat.

Menatap terus ke skrin komputer secara berterusan boleh menyebabkan keletihan mata dan semakin mengantuk dan keletihan. Jauhkan dari skrin selama beberapa minit secara berkala untuk menenangkan mata anda.

8. Mendengar muzik

Suka melakukan aktiviti sambil mendengar senarai main di telefon bimbit anda? Sekiranya ada, pilih senarai main lagu yang betul.

Pilih lagu dengan tempo cepat atau rentak yang dapat menaikkan mood anda. Bukan lagu perlahan yang sebenarnya terdengar seperti lagu pengantar tidur.

9. Cuci muka

Sekiranya mengantuk sudah tidak dapat ditanggung, mencuci muka mungkin merupakan kaedah yang kuat untuk menghilangkan rasa mengantuk.

Pergi ke tandas dan percikan air sejuk di wajah anda. Udara sejuk di wajah dapat meningkatkan kewaspadaan anda.

10. Pastikan anda tidur nyenyak

Penyebab paling mengantuk pada waktu siang adalah tidur berkualiti pada waktu malam. Tidur memainkan peranan penting dalam menjaga mood, perhatian, motivasi, dan ingatan.

Sebenarnya, menjadikan tidur sebagai keutamaan dalam jangka pendek dan jangka panjang, mungkin merupakan kaedah paling berkesan untuk berjaga-jaga di siang hari.

Luangkan waktu untuk tidur siang, dan ikuti jadual tidur biasa untuk membantu memudahkan aktiviti anda di siang hari.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!