Kesihatan

Berikut adalah 7 ubat semula jadi untuk sakit belakang yang perlu anda ketahui

Tidak baik ketika sakit belakang, terutamanya jika anda sibuk melakukan aktiviti. Terdapat pelbagai cara untuk mengubatinya, anda boleh membeli ubat di farmasi atau menggunakan ubat semula jadi untuk sakit belakang.

Ubat semula jadi yang dimaksudkan adalah minyak pati, herba, atau terapi alternatif sebagai penahan sakit di bahagian belakang.

Nah, berikut adalah ubat semula jadi untuk sakit belakang yang harus anda cuba.

  • Minyak pati lavender

Minyak pati lavender dapat menghilangkan rasa sakit secara semula jadi. Sebilangan besar orang menggunakan minyak lavender untuk menghilangkan rasa sakit, insomnia, dan menghilangkan kegelisahan.

Penyelidikan pada tahun 2012 membuktikan bahawa menyedut minyak lavender dapat menghilangkan rasa sakit, terutama migrain. Kajian lain juga menunjukkan bahawa minyak lavender mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan.

Untuk melegakan sakit belakang, sapukan minyak lavender di bahagian belakang yang terasa sakit atau perit.

  • Minyak pati rosemary

Rosemary adalah minyak lain yang dapat melegakan sakit belakang. Beberapa penyelidik menyatakan bahawa tanaman rosemary dapat membantu merawat sakit kepala, sakit otot dan tulang, dan sawan.

Selain itu, rosemary juga dapat mengurangkan keradangan, mengendurkan otot licin, dan meningkatkan daya ingatan. Untuk menggunakan minyak rosemary, cairkan minyak dengan minyak zaitun.

Gunakan tiga hingga lima tetes minyak rosemary pada satu ons minyak zaitun dan kemudian sapukan pada sakit belakang. Minyak rosemary bertindak pada reseptor opioid yang terdapat di otak. Reseptor ini terlibat secara langsung dengan permulaan kesakitan.

  • Minyak pati pudina

Beberapa penyelidik menunjukkan bahawa tanaman pudina mempunyai sifat anti-radang, antimikroba, dan anti-sakit. Sebatian aktif dalam minyak pudina termasuk carvacrol, menthol, dan limonena.

Orang sering menggunakan minyak pati pudina yang dicairkan sebagai rawatan topikal, yang bermaksud mereka menggunakan minyak yang dicairkan ke kawasan yang terasa sakit atau sakit.

  • Minyak semula jadi kayu putih

Minyak ini telah lama dipercayai dapat menghilangkan sakit belakang. Ubat herba ini berasal dari tumbuh-tumbuhan Eucalyptus yang berguna untuk membantu mengurangkan rasa sakit, bengkak, hingga radang pada badan.

Satu kajian pada tahun 2013 menyatakan bahawa menyedut minyak kayu putih dapat menghilangkan rasa sakit pada badan. Walaupun menyedut minyak kayu putih selama 30 minit dapat melegakan kesakitan pembedahan penggantian lutut.

  • Cengkih

Umumnya, orang menggunakan cengkih sebagai ubat rumah untuk menghilangkan sakit gigi. Pada tahun 2006, penyelidikan mendapati bahawa gel cengkih sama berkesannya gel benzocaine

Doktor gigi menggunakan gel benzocaine untuk menghilangkan rasa sakit pada gusi yang disebabkan oleh suntikan. Para penyelidik cuba mengganti gel benzocaine dengan gel cengkih, hasilnya gel cengkih dapat mengurangkan kesakitan dengan cepat.

  • Halia

Halia adalah akar yang dipercayai sejak zaman kuno untuk menghilangkan semua kesakitan. Satu kajian yang dilakukan pada tahun 2015, menyatakan bahawa memakan 2 gram halia setiap hari dapat mengurangkan sakit otot, termasuk otot punggung kerana duduk terlalu lama.

Hasil maksimum dapat dilihat jika anda minum jahe selama 5 hari berturut-turut. Para penyelidik juga mencadangkan pengambilan jahe untuk mempercepat pemulihan dan mengurangkan keradangan, kesan sampingan dari latihan.

Cuba tambahkan halia ke makanan anda atau campurkan ke dalam minuman, seperti smoothie atau teh. Ramai orang mengambil halia dalam bentuk suplemen. Walau bagaimanapun, membuat sendiri di rumah lebih sihat.

  • Kunyit

Curcumit, bahan aktif dalam kunyit rempah, mempunyai kualiti menghilangkan rasa sakit di bahagian belakang. Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa ekstrak kunyit sama efektifnya dengan ibuprofen dalam menghilangkan rasa sakit.

Penyelidikan juga membuktikan pada pesakit dengan osteoartritis lutut. Terbukti bahawa setelah memakan kunyit selama 4 minggu, rasa sakit di lutut berkurang.

Kunyit juga dapat digunakan untuk mengurangi keradangan. Sekiranya punggung anda mula terasa sakit atau sakit, masukkan kunyit semula jadi dalam makanan anda. Anda juga boleh mencampurkan kunyit dalam minuman kegemaran anda, seperti jus, teh, atau smoothie.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.