Kesihatan

Adakah Cendawan Enoki Benar-benar Berbahaya untuk Kesihatan?

Beberapa waktu lalu anda mungkin pernah mendengar berita yang menyatakan bahawa cendawan enoki berbahaya. Empat orang mati dan 32 jatuh sakit dalam wabak listeria yang dikaitkan dengan cendawan enoki.

Namun, adakah berita ini benar? Adakah sehingga kini cendawan enoki berbahaya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Mengenal cendawan enoki

Cendawan terdapat dalam berbagai bentuk, ukuran, dan warna. Ada yang beracun dan ada yang tidak. Cendawan yang tidak beracun mempunyai rasa yang baik dan baik untuk tubuh.

Anda boleh menemui banyak jenis cendawan di pasar atau kedai runcit, seperti jamur shiitake, jamur kancing, cendawan tiram, dan lain-lain termasuk cendawan enoki.

Cendawan Enoki adalah cendawan putih nipis panjang. Cendawan jenis ini sangat popular dalam masakan Asia Timur dan dikenali sebagai cendawan enokitake, jarum emas, futu, atau bunga bakung.

Selain sedap dan senang ditambahkan pada makanan anda, cendawan adalah sumber nutrien yang kaya, termasuk vitamin B.

Wabak Listeria monocytogenes penyebab cendawan enoki berbahaya

Beberapa waktu yang lalu, dunia dikejutkan dengan wabak jangkitan pelbagai negara Listeria monocytogenes dikaitkan dengan cendawan enoki.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), bersama-sama dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) kemudian melakukan penyelidikan terhadap wabak ini.

Hasilnya, bukti epidemiologi dan makmal menunjukkan bahawa cendawan enoki berbahaya adalah cendawan yang dibekalkan oleh Green Co. LTD, yang terletak di Republik Korea.

Jabatan Kesihatan Awam California mendapati bahawa sampel cendawan enoki yang diedarkan oleh Guan's Mushroom Co diuji positif Listeria monocytogenes.

Guan's Mushroom Co, kemudian menarik balik semua 200 g paket cendawan enoki yang diimport dari Republik Korea pada 23 Mac 2020.

Listeria dapat bertahan dengan suhu sejuk dan mudah merebak ke makanan dan permukaan lain.

Namun, pada 9 Jun 2020, CDC menyatakan bahawa wabak ini nampaknya sudah berakhir.

Apa itu wabak Listeria monocytogenes?

Jangkitan Listeria, juga dikenali sebagai listeriosis, adalah jangkitan serius yang disebabkan oleh bakteria Listeria monocytogenes. Orang biasanya sakit dengan listeriosis setelah makan makanan yang tercemar.

Penyakit ini cenderung menyerang wanita hamil, bayi baru lahir, orang dewasa yang lebih tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Listeriosis biasanya merupakan penyakit ringan pada wanita hamil, tetapi boleh menyebabkan penyakit teruk pada janin atau bayi baru lahir.

Jangkitan Listeria paling kerap berlaku pada orang dewasa yang berumur 65 tahun ke atas dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Jangkitan kemudian berkembang pada keadaan yang teruk dalam aliran darah (menyebabkan sepsis) atau otak (menyebabkan meningitis atau ensefalitis). Jangkitan listeria juga kadang kala mempengaruhi bahagian badan yang lain, termasuk tulang, sendi, dada dan perut.

Pada wanita hamil, gejala biasanya demam dan gejala seperti selesema lain, seperti keletihan dan sakit otot. Walau bagaimanapun, jangkitan semasa kehamilan boleh menyebabkan keguguran, kelahiran mati, kelahiran pramatang, atau jangkitan yang mengancam nyawa pada bayi baru lahir.

Walaupun pada orang selain wanita hamil, gejala termasuk sakit kepala, leher kaku, kekeliruan, kehilangan keseimbangan, dan sawan selain demam dan sakit otot.

Gejala listeriosis biasanya muncul 1 hingga 4 minggu setelah memakan makanan yang tercemar Listeria. Beberapa orang juga melaporkan gejala mula muncul hingga 70 hari setelah terdedah.

Jadi, adakah cendawan enoki masih berbahaya sekarang?

Wabak Listeria monocytogenes Mengenai cendawan enoki, dinyatakan bahawa ia berakhir pada 9 Jun 2020. Tetapi jika anda masih ragu-ragu memakannya, anda boleh mencuba cendawan enoki yang bukan dari Korea.

Memetik coconuts.co, Julai lalu, Agung Hendriadi, Ketua Badan Keselamatan Makanan mengatakan bahawa cendawan enoki yang dihasilkan oleh negara-negara selain Korea Selatan selamat untuk dimakan.

Pemerintah juga telah mengesahkan bahawa jamur enoki berbahaya milik Green Co LTD tidak lagi beredar di pasar berdasarkan laporan dari 24 provinsi di seluruh Indonesia.

Namun, anda masih harus memperhatikan cara memasaknya pada suhu minimum 75 darjah celcius selama 5 minit untuk mematuhi arahan Badan Keselamatan Makanan (BKP) Kementerian Pertanian Indonesia.

Jangan ragu untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui perkhidmatan Good Doctor dalam 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!