Kesihatan

Pelbagai Punca Penyakit Mimisan Yang Sering Pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa

Hidung mempunyai banyak saluran darah yang rapuh, yang boleh cedera dan menyebabkan darah keluar dari hidung. Keadaan ini dikenali sebagai mimisan atau dalam bahasa perubatan yang disebut epistaksis.

Secara amnya, penyebab mimisan tiba-tiba adalah kerana saluran darah pecah ketika anda cuba membersihkan kotoran di hidung. Namun, untuk mimisan yang sering berlaku, ada keadaan kesihatan yang menjadi penyebabnya.

Penyebab mimisan secara tiba-tiba

Terdapat beberapa punca mimisan yang tiba-tiba dapat mengejutkan anda dengan darah yang keluar dari hidung anda. Antara lain adalah:

 • Cuaca kering
 • Kemasukan benda asing ke dalam hidung
 • Sinusitis akut

Punca mimisan

Mimisan adalah keadaan biasa yang dialami oleh kanak-kanak berumur 3-10 tahun. Faktor utama yang menyebabkan mimisan pada kanak-kanak adalah kebiasaan mereka memilih hidung ketika udara kering.

Mimisan boleh kelihatan menakutkan, tetapi biasanya bukan perkara serius yang perlu dibimbangkan. Kerana keadaan ini dapat diatasi dengan sendirinya dan anda boleh melakukan rawatan di rumah.

Beberapa penyebab mimisan termasuk:

 • Keadaan cuaca kering: Menyebabkan lapisan kerak pada membran hidung yang gatal, jika anda mencucuknya, ia akan berdarah
 • Selsema: Dapat merengsakan lapisan hidung dan menyebabkan pendarahan
 • Alahan: Beberapa ubat alergi untuk merawat hidung berair dan gatal dapat membuat selaput hidung kering, kemudian boleh menyebabkan mimisan
 • Kecederaan pada hidung: Boleh disebabkan oleh aktiviti anak yang mencederakan hidung atau memukul secara tidak sengaja dan membuatnya berdarah

7 penyebab mimisan yang kerap berlaku pada orang dewasa

Pada kanak-kanak mimisan adalah perkara biasa. Mimisan sering berlaku kerana kanak-kanak mempunyai lebih banyak saluran darah dan lebih rapuh daripada orang dewasa. Supaya kanak-kanak mengalami mimisan lebih kerap.

Walau bagaimanapun, pada orang tua, jika mimisan sering berlaku, anda mungkin mengalami perkara seperti berikut:

1. Atrofi kulit

Pada orang tua akan mengalami penurunan keanjalan kulit. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan atrofi kulit atau penipisan kulit. Ternyata ini mempengaruhi risiko mimisan.

Penipisan kulit akan mempengaruhi saluran darah di sekitar hidung. Saluran darah menjadi lebih rapuh dan memudahkan seseorang mengalami mimisan lebih kerap.

2. Ambil ubat

Pesakit dengan penyakit tertentu memerlukan ubat yang menipiskan darah. Sekiranya anda adalah salah seorang yang mengambil ubat ini, anda akan berisiko lebih tinggi untuk mengalami mimisan berulang.

3. Masalah struktur hidung

Sebilangan orang mungkin mengalami masalah struktur pada hidung. Secara amnya ini berlaku akibat kelahiran atau masalah kongenital. Tetapi ia juga boleh disebabkan oleh kecederaan, yang kemudian membuat seseorang lebih rentan terhadap mimisan.

4. Saluran darah tidak normal

Keadaan ini agak serius dan anda perlu memastikannya dengan berjumpa doktor. Salah satu keadaan kapal yang tidak normal adalah sindrom Osler-Weber-Rendu. Sekiranya anda mengalaminya, anda akan sukar mengawal pendarahan dari hidung anda.

5. Leukemia

Leukemia boleh menjadi salah satu penyebab mimisan yang kerap. Secara amnya, jika mimisan berlaku kerana leukemia, maka anda juga akan mengalami gejala lain seperti lebam mudah. Segera periksa sekiranya anda sering mengalami dua gejala ini.

6. Tumor dan sinusitis

Kehadiran pertumbuhan yang tidak normal dalam bentuk tumor juga boleh menjadi penyebab mimisan yang kerap. Atau mungkin anda menghidap resdung. Itu adalah keradangan yang berlaku di sinus atau rongga hidung di belakang tulang muka.

7. Alergi menyebabkan mimisan yang kerap

Alahan boleh menjadi penyebab mimisan yang kerap pada orang dewasa. Sebabnya ialah alahan boleh menyebabkan reaksi dalam bentuk kesesakan hidung dan kekeringan. Dengan cara itu saluran darah menjadi lebih mudah terganggu dan mengakibatkan mimisan.

Sebilangan orang mungkin tidak menyedarinya sehingga mimisan berlaku beberapa kali. Semasa berunding dengan doktor anda, anda mungkin ditanya mengenai sejarah alahan anda untuk memastikan mimisan disebabkan oleh reaksi alergi atau tidak.

Salah satu tanda-tanda mimisan yang disebabkan oleh alahan ialah ia berulang kali dua hingga tiga kali dalam satu bulan.

Sebab lain yang mungkin menyebabkan mimisan yang kerap

Mimisan umumnya terbahagi kepada dua, iaitu anterior dan posterior. Mimisan anterior umumnya lebih mudah dirawat dan penyebabnya masih berkaitan dengan kecederaan pada saluran darah di hidung.

Sementara mimisan posterior adalah jenis yang lebih serius dan memerlukan pemeriksaan perubatan lebih lanjut.

Beberapa keadaan mimisan posterior yang mungkin berlaku termasuk:

 • Masalah hemofilia atau pembekuan darah
 • Tekanan darah tinggi
 • Kanser tertentu
 • Masalah pendarahan
 • Sejarah pembedahan hidung
 • Kekurangan kalsium
 • Pendedahan kepada bahan kimia yang boleh merengsakan selaput lendir

Penyebab mimisan semasa tidur

Mimisan boleh menjengkelkan, terutamanya jika ia berlaku pada waktu malam atau ketika anda sedang tidur. Pada masa ini, mimisan tidak hanya mengganggu, tetapi boleh membahayakan.

Penyebab mimisan semasa tidur merangkumi perkara berikut:

 • Persekitaran rumah atau cuaca kering: Seperti yang dijelaskan sebelumnya, cuaca kering dapat menjadi penyebab utama mimisan, walaupun ketika anda sedang tidur
 • Selsema dan alahan: Selsema dan alahan boleh menyebabkan jangkitan pada saluran pernafasan, memudahkan anda bersin. Keadaan ini meningkatkan risiko pendarahan, terutama jika gejala bertambah buruk pada waktu malam dan semasa anda tidur

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Mimisan biasanya berlaku dengan jangka masa kurang dari 20 minit. Sekiranya pendarahan berterusan anda boleh mendapatkan bantuan perubatan. Atau juga apabila darah keluar terlalu banyak, anda perlu segera mendapatkan bantuan perubatan.

Sementara itu, jika anda mengalami mimisan berulang empat kali atau lebih dalam seminggu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Ini adalah beberapa penyebab mimisan yang berlaku pada orang dewasa. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!