Kesihatan

Terbukti Secara Perubatan, Inilah 6 Cara Cepat untuk Mengandung

Ingin berjumpa doktor mengenai program untuk hamil? Sila berbual terus dengan doktor kami dalam ciri Kesihatan dalam aplikasi Grab. Atau terus klik di sini untuk berbual dengan doktor.

Impian setiap pasangan muda adalah untuk mendapatkan bayi tidak lama lagi. Mengandung selepas berkahwin pasti akan menjadi kebahagiaan yang tidak terukur, bukan? Untuk itu, mengetahui cara hamil cepat adalah langkah tepat yang perlu anda ketahui.

Inilah cara cepat untuk hamil agar pasangan muda dapat melahirkan bayi dengan cepat.

1. Hubungi tepat pada masanya

Sekiranya anda ingin hamil tidak lama lagi, anda dan pasangan mesti melakukan hubungan seks dalam tempoh subur. Masa subur seorang wanita adalah sekitar 14 hari selepas hari pertama haidnya.

Pada masa ini, anda dan pasangan harus melakukan hubungan seks sekerap mungkin. Tetapi juga jangan melakukan hubungan seks beberapa kali sehari kerana boleh menyebabkan kesakitan.

2. Mengekalkan gaya hidup sihat

Bukan hanya menjaga kesihatan, menjaga gaya hidup sihat juga sangat membantu mempercepat proses kehamilan. Adapun beberapa kegiatan dalam gaya hidup sehat yang harus Anda terapkan adalah seperti berikut:

  • Bersenam secara berkala.
  • Mengekalkan berat badan.
  • Makan makanan berkhasiat.
  • Elakkan makanan segera.

Dengan badan yang sihat, telur akan lebih senang dihasilkan kerana semua hormon dapat berfungsi dengan baik. Rahim juga akan lebih sihat dan kuat dalam menyokong janin kemudian.

Tetapi bukan hanya wanita, lelaki juga harus menjaga gaya hidup yang sihat sehingga kualiti sperma mereka juga terjaga dengan baik. Terutama untuk lelaki, anda tidak boleh merendam air panas dalam jangka masa yang lama kerana suhu panas sebenarnya boleh membunuh sperma.

3. Tingkatkan pengambilan asid folik

Semasa merancang kehamilan, anda harus mengambil sebanyak mungkin asid folik. Asid folik sangat baik untuk menyiapkan rahim dalam menyambut bayi dan meningkatkan perkembangan janin kemudian.

Asid folik terdapat dalam banyak sayur-sayuran hijau seperti bayam dan brokoli, bijirin, kacang hijau, dan lain-lain. Bagi anda yang ingin segera hamil, disyorkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 400 mcg (mikrogram) asid folik setiap hari.

4. Elakkan tabiat buruk

Sekiranya anda dan pasangan serius merancang kehamilan secepat mungkin, maka elakkan semua tabiat buruk sebelum berkahwin. Contohnya, merokok, minum minuman keras, tidur lewat, dan berlebihan kafein.

Di samping itu, anda juga harus memperhatikan tabiat makan yang tidak baik untuk wanita hamil seperti makanan yang tidak dimasak kerana berpotensi mengandung bakteria hidup di dalamnya.

5. Menguruskan tekanan

Perkara penting lain yang perlu dilakukan ialah menguruskan tekanan. Seorang wanita sangat mudah mengalami tekanan. Tetapi jika anda telah merancang kehamilan, atur emosi anda agar anda tidak mudah stres.

Lakukan beberapa aktiviti positif yang akan mengalihkan perhatian anda daripada masalah. Anda juga boleh berbual dan berkongsi cerita dengan rakan terdekat untuk meringankan beban fikiran anda.

Mengapa pengurusan tekanan sangat penting? Ini kerana sebilangan hormon tidak dapat berfungsi dengan baik ketika seseorang berada dalam keadaan tertekan.

Kekurangan hormon boleh menyukarkan penghasilan telur dan sel sperma sehingga sangat penting untuk menjaga minda yang sihat dan juga tubuh yang sihat.

6. Pemeriksaan kesihatan

Sentiasa melakukan pemeriksaan kesihatan untuk memantau kesihatan pembiakan. Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda dan pasangan anda untuk mengetahui cara terbaik untuk hamil dengan cepat. Kemungkinan penyakit juga dapat dicegah dengan cepat.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!