Kesihatan

Jangan panik, ini adalah rawatan yang betul untuk patah tulang

Fraktur berlaku apabila tekanan lebih besar daripada kekuatan tulang yang sebenarnya. Ini mengganggu struktur tulang dan menyebabkan kesakitan. Jadi bagaimana rawatan patah tulang?

Baca Juga: Ketahui Apa Yang Menyebabkan Tulang Patah Dengan Mudah

Punca patah tulang

Dilaporkan dari Kesihatan yang Lebih BaikApabila seseorang mengalami patah tulang, ia mengganggu struktur tulang dan menyebabkan kesakitan. Bukan itu sahaja, anda juga boleh kehilangan fungsi dan kadang-kadang mengalami pendarahan di kawasan sekitar tulang yang patah.

Sudah tentu, keparahan patah tulang ini bergantung pada kekuatan dan arah daya yang menyebabkan tulang patah. Tidak ketinggalan faktor usia dan kesihatan badan juga akan mempengaruhi keadaan patah tulang.

Fraktur yang paling biasa berlaku di pergelangan tangan, pergelangan kaki dan pinggul. Fraktur pinggul lebih kerap berlaku pada orang tua.

Keadaan berikut boleh menyebabkan patah tulang:

  • Mengalami kemalangan atau pergaduhan
  • Mengalami kecederaan akibat senaman
  • Penyakit tulang, seperti osteoporosis, osteogenesis imperfecta, jangkitan tulang, dan barah tulang.

Rawatan patah tulang

Sebenarnya menyembuhkan tulang yang patah adalah proses semula jadi yang akan berlaku secara automatik. Sementara rawatan patah tulang biasanya bertujuan untuk memastikan bahawa masih ada fungsi yang betul dari bahagian yang cedera setelah proses penyembuhan.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniSecara amnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, mengenal pasti tanda dan gejala, dan membuat diagnosis sebelum merawat patah tulang.

Doktor kemudian akan melakukan sinar-X. Tetapi anda perlu tahu bahawa dalam beberapa kes, prosedur lain seperti imbasan MRI atau CT juga dapat dilakukan. Sudah tentu dilihat dari betapa teruknya patah tulang.

Langkah awal untuk memulakan rawatan patah tulang, biasanya pesakit akan tidur di bawah anestesia umum sementara pengurangan patah tulang dilakukan.

Pengurangan patah tulang dapat dilakukan dengan manipulasi, pengurangan tertutup (penarikan serpihan tulang), atau pembedahan.

Baca juga: Kanser Tulang, Salah Satu daripada 6 Kanser Yang Sering Menyerang Kanak-kanak

1. Imobilisasi

Proses ini dilakukan setelah tulang diselaraskan. Untuk menjaga agar tulang tetap sejajar seperti itu, biasanya anda akan diberi beberapa rawatan, seperti memakai coran, untuk menahan tulang sehingga dapat sembuh.

2. Penyembuhan

Sekiranya patah tulang telah diselaraskan dengan betul dan tetap atau tidak bergerak, proses penyembuhan biasanya lebih mudah.

Osteoklas (sel tulang) akan menyerap tulang tua dan rosak, sementara osteoblas digunakan untuk membuat tulang baru. Callus adalah tulang baru yang terbentuk di sekitar patah tulang. Ia terbentuk di kedua-dua belah patah tulang dan tumbuh di setiap hujungnya sehingga jurang patah diisi.

Akhirnya, tulang yang berlebihan akan dikeluarkan dan tulang akan kembali seperti sebelumnya.

Pada tahap penyembuhan ini, biasanya usia pesakit, keadaan kesihatan tulang, dan jenis patah tulang adalah faktor yang mempengaruhi kecepatan penyembuhan tulang atau tidak.

Sekiranya pesakit merokok secara berkala, proses penyembuhan akan memakan masa lebih lama.

3. Terapi fizikal

Setelah tulang sembuh, anda juga perlu mengembalikan kekuatan dan pergerakan otot ke kawasan yang patah.

Sekiranya patah tulang berlaku berhampiran atau melalui sendi, terdapat risiko kekejangan atau artritis kekal. Keadaan ini bermaksud bahawa orang itu mungkin tidak dapat membengkokkan sendi seperti sebelumnya.

4. Operasi

Sekiranya terdapat kerosakan pada kulit dan tisu lembut di sekitar tulang atau sendi yang terkena, pembedahan plastik mungkin diperlukan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!