Kesihatan

Jadi asas puasa, inilah kelebihan Cucumber Suri yang perlu anda ketahui!

Timun suri adalah buah yang paling banyak diburu sepanjang bulan Ramadhan. Manfaat utama dari timun suri adalah bahawa ia boleh digunakan sebagai penghilang dahaga.

Buah bertekstur lembut ini banyak dimakan oleh orang ramai ketika berbuka puasa. Namun, tahukah anda bahawa timun suri mempunyai faedah lain?

Oleh itu, agar anda mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai faedah timun suri untuk kesihatan dan kandungan nutrien yang dimiliki oleh timun suri, mari lihat ulasan lengkap di bawah!

Kandungan kalori timun dan nutrien lain

Timun suri adalah buah yang termasuk dalam anggota labu (cucurbitaceae) seperti tembikai. Timun Suri (cucumis sativus l) mempunyai rasa yang menyegarkan kerana buah ini mempunyai kandungan air yang tinggi.

Oleh itu, tidak salah jika kebanyakan orang pada bulan puasa menjadikan buah ini sebagai pilihan untuk berbuka puasa.

Pada dasarnya, kandungan nutrien timun suri dengan timun biasa tidak jauh berbeza. Dalam 100 gram timun suri mengandung air, protein, lemak, dan karbohidrat sebagai metabolit utama dan juga serat makanan yang penting untuk sistem pencernaan.

Timun umumnya mengandungi sekitar 95 peratus air, 0,6 persen protein, 0,1 persen lipid, dan 2,2 persen karbohidrat. Karbohidrat sahaja menyumbang kira-kira 2.16 gram setiap hidangan 100 gram suri timun.

Tidak berhenti di situ, 100 gram timun suri juga mengandungi 0,7 gram serat makanan dan 0,08 gram pati. Vitamin C, selenium, tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B-6, folat, vitamin A, vitamin K, fosfor, zat besi, dan kalsium juga terkandung di dalamnya.

Dengan kandungannya, pengambilan timun suri tentunya bermanfaat bagi tubuh.

Baca juga: Penuhi pengambilan pemakanan anda ketika berpuasa, ini adalah makanan wajib untuk sahur dan iftar

Kelebihan Timun Suri yang perlu anda ketahui

Buah kuning kehijauan ini ternyata mempunyai banyak manfaat yang baik untuk tubuh, anda tahu! Inilah faedah yang anda dapat apabila makan buah-buahan yang termasuk dalam kumpulan tembikai atau timun.

1. Mempunyai sifat antikanker

Manfaat pertama dari timun suri adalah bahawa ia mempunyai sifat antikanker. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungannya.

Cucurbitacin B, bahan yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam banyak timun, memberikan potensi antikanker. Selain itu, cucurbiacin B juga didapati merangkumi aktiviti chemopreventive dalam membantu memerangi barah prostat.

2. Mengandungi antioksidan untuk menangkal radikal bebas

Antioksidan adalah molekul yang menghalang pengoksidaan, yang merupakan tindak balas kimia yang membentuk atom reaktif dengan elektron yang tidak berpasangan atau yang kita kenal sebagai radikal bebas.

Timun Suri mengandungi jumlah antioksidan unik yang sederhana seperti-karotena dan-karotena, vitamin C, vitamin A, zeaxanthin dan lutein. Sebatian ini dapat membantu melawan radikal bebas.

Radikal bebas sangat berbahaya bagi tubuh dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit kronik seperti barah, penyakit jantung, penyakit paru-paru, dan penyakit berkaitan autoimun.

3. Mencegah komplikasi diabetes

Manfaat berikutnya dari timun suri adalah bahawa ia dapat membantu mencegah diabetes. Seperti diketahui bahawa timun suri mengandungi antioksidan. Tekanan oksidatif akibat radikal bebas boleh mempengaruhi perkembangan diabetes.

Dikutip dari laman Researchgate.net, didapati bahawa timun suri dapat mencegah perkembangan diabetes atau mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Bukan hanya itu, timun suri juga dapat membantu mengurangkan tahap tekanan oksidatif yang berperanan dalam perkembangan diabetes.

4. Khasiat Timun Suri untuk kesihatan kulit

Selain manfaat yang disebutkan di atas, timun suri juga dapat membantu menjaga kulit yang sihat, Anda tahu, seperti mencegah tanda-tanda penuaan.

Anda perlu tahu bahawa timun suri adalah sumber asid askorbik yang baik dan mempunyai kebolehan anti-hyaluronidase dan anti-elastase yang berpotensi. Ini dapat membantu mencegah kerutan di wajah.

Selain itu, timun Suri juga dapat membantu mencegah pelbagai masalah kulit, seperti bengkak di bawah mata, masalah kulit akibat pendedahan cahaya matahari yang berlebihan, dan mempunyai kesan anti-gatal pada kulit yang jengkel.

5. Mengawal tekanan darah

Manfaat timun yang penting untuk diketahui seterusnya ialah dapat membantu mengawal tekanan darah. Manfaat ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan kalium atau kalium yang tinggi dalam timun suri.

Dilaporkan dari Netdoctor, beberapa kajian telah menghubungkan buah dengan penurunan hipertensi (tekanan darah tinggi). Ini sebahagian besarnya disebabkan kandungan kaliumnya yang tinggi.

6. Baik untuk kesihatan tulang

Vitamin K yang terdapat dalam timun suri sangat baik untuk kesihatan tulang. Kerana, vitamin K memainkan peranan penting dalam pengembangan massa tulang.

Bukan hanya itu, vitamin K juga dapat meningkatkan penyerapan kalsium yang dapat menjaga kesihatan tulang. Sekiranya anda mahu kesihatan tulang anda terjaga, anda boleh memakan timun suri.

7. Mengekalkan berat badan yang sihat

Timun suri dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat. Harap maklum bahawa suri timun rendah kalori. Sebenarnya, setiap satu cawan (104 gram) hanya mengandungi kira-kira 16 kalori.

Timun suri juga mudah diproses, misalnya, dapat menambahkan kesegaran pada salad atau dapat digunakan sebagai alternatif makanan yang mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi.

Selain itu, kandungan air yang tinggi dalam timun suri juga dapat membantu menurunkan berat badan.

8. Mengandungi sebatian antibakteria

Timun suri adalah tanaman yang mengandungi sebatian antibakteria, seperti alkaloid, flavonoid, saponin, steroid, dan triterpenoid. Berdasarkan kajian, ekstrak timun suri dapat membantu menghambat E. faecalis dalam kategori rintangan.

Anda perlu tahu bahawa Enterococcus faecalis (E. faecalis) adalah salah satu bakteria tahan selepas rawatan endodontik atau rawatan saluran akar.

9. Mempunyai sifat anti-radang

Timun suri juga mempunyai manfaat anti-radang. Keradangan atau keradangan adalah fungsi sistem imun.

Pakar percaya bahawa keradangan dapat memicu perkembangan keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, keadaan autoimun, hingga barah.

Sebilangan besar sifat anti-radang zucchini berasal dari fitonutrien yang terdapat di dalamnya. Flavonoid dan triterpen diketahui dapat membantu melawan tekanan oksidatif yang menyebabkan keradangan.

Timun Suri untuk asid perut dan sistem pencernaan

Timun suri tinggi kandungan air yang dapat meningkatkan penghidratan badan. Kekal terhidrat dapat membantu mencegah sembelit. Bukan hanya itu, serat yang terkandung juga dapat membantu mengatur pergerakan usus.

Orang yang mempunyai asid perut tidak boleh makan makanan secara sembarangan. Melancarkan dari laman Livestrong.com, timun suri bersifat alkali dan tidak mengandungi lemak, jadi mungkin tidak memburukkan lagi gejala asid perut.

Walau bagaimanapun, timun suri untuk asid perut tidak boleh dimakan bersama dengan makanan berlemak, pedas, atau masam. Kerana, makanan bergoreng, masam, pedas, tinggi lemak cenderung memburukkan lagi gejala asid perut.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk mengambil timun suri untuk asid perut.

Kelebihan timun suri untuk iftar

Ini mempunyai rasa yang menyegarkan, jadi tidak hairanlah bahawa suri timun sangat popular pada bulan Ramadhan. Nah, inilah kelebihan suri timun untuk berbuka puasa yang penting untuk anda ketahui.

1. Kaya dengan kandungan air untuk mengelakkan dehidrasi

Manfaat suri timun untuk iftar pertama ialah ia dapat mencegah dehidrasi sambil menghilangkan rasa dahaga ketika berbuka puasa. Kerana, timun suri mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Komposisi 95% air yang terkandung di dalamnya dapat membuat anda terhidrasi dengan baik sehingga dapat mencegah dehidrasi.

Sekiranya badan anda terhidrat dengan betul, prestasi fizikal dan metabolisme anda juga akan bertambah baik.

2. Mencegah sembelit

Manfaat suri timun untuk iftar yang perlu anda ketahui seterusnya ialah suri timun dapat membantu pergerakan usus menjadi lebih teratur. Anda harus tahu bahawa timun suri adalah sumber serat makanan yang baik.

Kerana itulah timun suri juga dapat membantu mencegah atau mengurangkan risiko sembelit. Dehidrasi cenderung berlaku semasa berpuasa dan keadaan ini merupakan faktor utama sembelit.

Ini kerana dehidrasi dapat mengubah keseimbangan air atau cecair, menyulitkan buang air besar. Nah, kandungan air yang tinggi dalam timun suri dapat meningkatkan penghidratan badan.

Tetap terhidrasi dapat membantu mencegah sembelit dan mengekalkan pergerakan usus yang kerap.

Nah, itulah beberapa kelebihan timun suri, banyak, bukan? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai faedah lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!