Kesihatan

Ilusi Keperibadian, Adakah Alter Egos Berbahaya?

Kini semakin banyak orang bercakap mengenai ego alter yang gejalanya serupa dengan pelbagai keperibadian. Adakah mereka sama? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apakah ego perubahan?

Dilaporkan dari Panduan Kesihatan, alter ego adalah keadaan apabila seseorang membentuk watak lain dalam dirinya secara sedar dan menjadikannya sesuatu yang ideal.

Setelah seseorang mencipta alter ego, mereka mula bermimpi tentang perkara yang sama dan menjalani kehidupan mereka sendiri dengan perubahan ego itu.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana perubahan ego dibuat, berikut adalah beberapa maklumat mengenai membuat perubahan yang lalu dalam diri seseorang:

Apabila seseorang hidup jauh dari jangkaannya

Secara umum, apabila seseorang menjalani kehidupan yang tidak memenuhi harapan mereka atau tidak pernah berpuas hati dengan apa yang telah dicapainya, ketika itulah alter ego berisiko muncul dalam diri seseorang. Mereka seolah-olah menjalani impian dan menjalani kehidupan yang mereka mahukan.

Mereka membayangkan diri mereka dalam dunia impian mereka dan mencapai matlamat dengan bantuan alter ego ini. Selalunya minat orang dan ego mereka sama, jadi mereka berusaha mengembangkannya dengan cara mereka sendiri.

Sekiranya anda mengenali seseorang yang mempunyai ego yang berubah-ubah, yang terbaik adalah memerhatikan orang itu dengan berhati-hati kerana membezakan antara mereka hampir mustahil.

Jika dilihat dari keterangan mengenai perubahan ego di atas, sebenarnya hampir sama dengan pelbagai gangguan kesihatan mental keperibadian. Jadi adakah mereka sama?

Apakah perbezaan antara keperibadian yang berpecah dan ego yang berubah?

Dilaporkan dari Klinik MayoGangguan disosiatif adalah gangguan mental yang melibatkan rasa putus asa dan kurangnya kesinambungan antara pemikiran, ingatan, persekitaran, tindakan, dan identiti.

Orang dengan gangguan disosiatif melepaskan diri dari kenyataan dengan cara yang tidak disengajakan dan tidak sihat yang menyebabkan masalah dengan fungsi dalam kehidupan seharian.

Tetapi alter ego melancarkan penjelasan dari Panduan Kesihatan, adalah pembentukan watak lain dalam diri dan dilakukan secara sedar. Sudah tentu, gangguan mental ini berbeza dengan pelbagai keperibadian.

Di samping itu, keperibadian utama masih mempunyai kawalan terhadap alter ego sehingga keperibadian ini hanya dapat muncul ketika dipanggil dan kesannya tidak mengakibatkan amnesia seperti keperibadian pelbagai.

Baca juga: Gejala Gangguan Bipolar pada Kanak-kanak: Punca dan Cara Mengatasinya

Bahaya dan faedah perubahan ego

Melancarkan penjelasan dari halaman Panduan Kesihatan, bahawa mempunyai perubahan ego kadang-kadang boleh bermanfaat, asalkan tidak berlebihan. Ini memberi seseorang rasa kelengkapan dalam diri semasa melakukan pekerjaan tanpa perlu memikirkan batasan yang dimiliki seseorang.

Namun, pemilik alter ego mesti benar-benar terkawal. Sebabnya, mempunyai perubahan ego yang tidak terkawal juga dapat menghasilkan kesan negatif.

Namun, bahayanya adalah jika perubahan ego lebih sempurna daripada diri yang sebenarnya, ia boleh menyebabkan keyakinan diri seseorang semakin pudar. Kadang kala dilihat bahawa jika perubahan ego menguasai, maka hal itu dapat mencegah seseorang menjalani kehidupan normal.

Apabila anda berada di pihak lain dan mengetahui bahawa seseorang menderita masalah alter ego, maka penting untuk mengawasi orang itu. Perhatikan situasi ketika orang itu adalah diri mereka yang normal dan ketika orang itu bertindak sebagai ego yang berubah-ubah.

Sekiranya perubahan ego seolah-olah menguasai orang itu, maka lebih baik anda menjaga keadaan seperti itu sehingga tidak mempengaruhi kehidupan sihat orang tersebut.

Maka sangat penting sebagai maklumat bagi anda yang bercakap dengan penderita perubahan ego mengenai tujuan dan cita-citanya, ini dapat membantu mencari keinginan tersembunyi dan dapat membantu orang itu keluar dari dunia perubahan ego.

Bercakap dan memahami orang itu adalah nasihat terbaik yang boleh diberikan oleh sesiapa sahaja sekiranya berlaku perubahan dalam ego.

Oleh itu, berbincanglah dengan orang itu dan beritahu mereka bahawa terdapat banyak orang yang sangat menjaga dan menyayangi mereka dan juga akan membantu mengatasi masalah ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!