Kesihatan

Tuan-tuan, Adakah Berat Anda Sesuai? Inilah Cara Mengira Ini

Tuan-tuan, adakah berat badan anda sesuai? Bagaimana untuk mengetahui berat badan yang ideal? Tidak sukar, berikut adalah cara mengira berat badan ideal wanita.

Memiliki badan yang ideal adalah impian semua wanita. Untuk dapat memiliki bentuk badan yang ideal, anda pasti harus mempunyai berat badan yang ideal juga.

Jadi, bagaimana anda tahu sama ada berat badan anda ideal atau tidak? Sudah tentu anda harus tahu terlebih dahulu cara mengira berat badan yang betul.

Adakah penting untuk mempunyai berat badan yang ideal?

Yang pasti. Sebab kedua kekurangan (anoreksiaatau lebihan (kegemukan) berat badan memberi kesan negatif kepada kesihatan badan anda.

Seperti kegemukan yang menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius. Bermula dari diabetes, tekanan darah tinggi, hingga demensia. Satu kajian di Sweden, misalnya, menunjukkan bahawa wanita yang gemuk lebih berisiko terkena barah payudara.

Ini kerana mengesan ketumbuhan barah payudara yang belum membesar pada wanita yang mengalami kegemukan menjadi lebih sukar, daripada mereka yang mempunyai berat badan yang ideal.

Masalah kesihatan yang berkaitan dengan kegemukan juga memberi kesan yang panjang. Mempengaruhi kualiti hidup, menghabiskan banyak masa dan wang untuk rawatan. Untuk itu anda perlu berusaha memastikan berat badan dan ukuran pinggang anda berada dalam julat yang ideal.

Terdapat beberapa formula yang boleh anda gunakan. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Berikut adalah beberapa dari mereka yang biasa digunakan.

Cara mengira berat badan ideal wanita dengan kalkulator BMI

Sudahkah anda menjadikan berat badan anda ideal? Foto: //pixabay.com

BMI adalah singkatan dari Indeks Jisim badan, yang ditafsirkan dalam bahasa Indonesia adalah Body Mass Index. BMI mengira tinggi dan berat badan anda. Tujuannya adalah untuk mengetahui sama ada berat badan semasa berada dalam kategori ideal atau tidak.

Pengiraan berat badan ideal menggunakan kalkulator BMI berlaku untuk anda yang berumur 20 tahun ke atas. Bagi anda yang berumur di bawah 20 tahun, pengiraannya menggunakan formula yang berbeza.

Kalkulator BMI sangat sesuai untuk mengukur lemak badan. Tetapi jika anda berotot, BMI boleh memberi kesan yang mengelirukan. Kerana BMI adalah penilaian berlebihan berat badan dengan mengira jisim otot sebagai lemak. Oleh itu, kalkulator BMI mungkin sedikit mengelirukan bagi atlet atau ahli sukan.

Formula berat badan ideal BMI

Kalkulator BMI merumuskan formula untuk mengira berat badan wanita dengan:

Berat badan yang ideal = Berat badan (kg): (Tinggi) ² (m)

Maklumat:

KeadaanSIAPA (BMI)Asia Pasifik (BMI)
Tipis< 18.5< 18.5
Biasa18.5 – 24.918.5 – 22.9
Lemak25 – 29.923 – 24.9
Obesiti≥ 30≥ 25

Berat badan ideal atau normal berkisar antara nilai BMI 18.5 hingga 25. Sekiranya nilai BMI melebihi 25, maka anda mempunyai risiko lebih tinggi terkena osteoartritis, diabetes tahap 2, penyakit jantung, dan barah.

Sekiranya anda berumur di bawah 18 tahun, anda berisiko mendapat osteoporosis. Sementara itu, jika berusia di atas 40 tahun, ini bermakna anda gemuk dengan keadaan yang sangat berbahaya bagi kesihatan badan anda.

Contoh:

· Anda mempunyai berat 49 kg, dan tingginya 1.63 m kemudian:

· BMI anda = 49: (1.63 )² = 18.44

Nombor BMI 18.44 menunjukkan anda berada dalam kategori kurus, atau kurang berat badan. Anda harus segera berjumpa doktor, untuk menambah berat badan. Kerana kekurangan berat badan dapat meningkatkan risiko osteoporosis.

Cara mengira berat badan ideal pada wanita dengan formula Brosca

Formula Brosca dicipta oleh Pierre Paul Brosca. Pengiraan berat badan ideal dalam formula Brosca adalah berdasarkan ketinggian anda. Bagi wanita dan lelaki mempunyai formula pengiraan yang berbeza.

Inilah formula Brosca untuk wanita:

Berat badan yang ideal (kg) = {tinggi (cm) - 100} - {[tinggi (cm) - 100] x 15%}

Contoh:

Sekiranya ketinggian anda 155 cm, maka berdasarkan formula Brosca, berat ideal anda adalah:

· Berat ideal = (155 - 100) - (15% x (155 - 100)) = 55 - 15 = 40.

Perlu diingat bahawa pengiraan berat badan ideal ini tidak selalu tepat. Kerana ia juga bergantung pada faktor usia, berat tulang, dan juga bahagian badan anda.

Baca Juga: Cirit-birit Semasa Berpuasa? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya

Cara mengira ukuran pinggang

Mengukur lilitan pinggang wanita. Sumber Foto: //www.healthline.com/

Ukuran pinggang anda bukan sahaja perlu diukur untuk ukuran ukuran pakaian, tetapi juga memberikan gambaran yang baik mengenai kesihatan anda. Terutama jika anda berotot.

Ukuran lilitan pinggang anda dapat menunjukkan sama ada anda mempunyai risiko diabetes, kolesterol tinggi, atau penyakit jantung.

Satu-satunya alat yang anda perlukan untuk mengukur pinggang adalah ukuran pita. Mulailah mengukur di bahagian atas tulang pinggul anda, kemudian tarik ukuran pita di pinggang anda, sesuai dengan butang perut anda. Jangan menahan nafas semasa mengukur. Pastikan pita pengukur lurus, dan tidak terlalu ketat.

Untuk kesihatan yang terbaik, pastikan lilitan pinggang anda tidak lebih dari 35 inci (untuk wanita) atau 45 inci (untuk lelaki). Wanita yang mempunyai lilitan pinggang lebih dari 35 inci mempunyai risiko kegemukan dan pelbagai penyakit lain yang berkaitan dengannya.

Sekiranya ukuran pinggang anda melebihi 35 inci, inilah masanya untuk mengambil tindakan untuk menurunkan berat badan. Melakukan sit-up memang akan membantu menegangkan pinggang, tetapi tidak akan mengurangkan banyak.

Cara yang paling tepat untuk mengurangkan lilitan pinggang adalah dengan melakukan diet kalori dan bersenam secara teratur.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.