Kesihatan

Hiperglikemia pada Bayi: Gejala, Punca, dan Cara Mengatasinya

Hiperglikemia pada bayi adalah salah satu gangguan yang paling biasa. Biasanya, penyakit ini menyerang metabolisme bayi baru lahir, bayi pramatang, dan bayi baru lahir yang sakit teruk.

Keadaan ini berlaku apabila kadar gula atau glukosa dalam darah bayi terlalu tinggi. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hiperglikemia pada bayi, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Rongga Semasa Kehamilan Boleh Mencetuskan Keguguran? Inilah Fakta!

Apakah ciri-ciri hiperglikemia pada bayi?

Dilaporkan dari Medline Plus, hiperglikemia didefinisikan sebagai kehadiran kadar glukosa atau gula yang tinggi dalam darah. Keadaan ini berlaku kerana kekurangan tahap insulin di dalam badan.

Hiperglikemia pada bayi biasanya dilihat pada bayi jangka atau segera setelah lahir, iaitu dari kelahiran hingga usia satu bulan. Penyakit ini sering tidak mempunyai gejala yang jelas.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang bayi dengan keadaan ini akan membuang air kecil, menjadi kering, dan merasa dahaga.

Apa yang menyebabkan hiperglikemia pada bayi?

Tubuh bayi yang sihat sering mengawal tahap gula dalam darah dengan teliti. Insulin adalah hormon utama dalam badan yang mengatur gula darah. Bayi yang sakit mungkin mempunyai fungsi insulin yang lemah atau dalam jumlah yang rendah.

Terdapat sebab spesifik insulin yang tidak berkesan atau rendah. Penyebabnya termasuk jangkitan, masalah hormon, dan pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Hiperglikemia yang tidak didiagnosis boleh menyebabkan komplikasi, seperti kerosakan saraf, kerosakan ginjal, dan masalah penglihatan.

Hiperglikemia pada bayi boleh disebabkan oleh diabetes mellitus kehamilan, yang merupakan bentuk diabetes jenis 2 pada ibu semasa kehamilan. Beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan hiperglikemia pada bayi, antara lain:

Pramatang

Bayi yang lahir sebelum waktunya atau dengan tempoh kehamilan yang pendek mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk terkena hiperglikemia. Bayi pramatang biasanya akan diberi infus glukosa, terutama jika mereka mempunyai berat lahir rendah.

Perlu diingat, bayi biasanya tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk menjaga kadar gula dalam darah rendah. Oleh kerana pemberian infus glukosa, risiko gula darah tinggi mungkin meningkat.

Tekanan

Tekanan adalah faktor risiko lain untuk hiperglikemia pada bayi. Ini disebabkan oleh tindak balas tekanan khas terhadap penyakit kritikal, termasuk pembebasan hormon tertentu seperti epinefrin dan norepinefrin.

Keadaan tertekan pada bayi boleh menyebabkan kadar gula darah tinggi dan perkembangan hiperglikemia.

Ubat-ubatan tertentu

Ubat-ubatan tertentu, seperti terapi glukokortikoid, boleh menyebabkan hiperglikemia. Pada bayi baru lahir dengan berat badan yang sangat rendah, terapi ini sering diberikan oleh doktor.

Cara merawat hiperglikemia

Diagnosis hiperglikemia pada bayi merangkumi sejarah lengkap bayi dan keluarga dan pemeriksaan fizikal yang lengkap. Untuk mengesahkan diagnosis hiperglikemia, ujian darah dapat dilakukan.

Darah diuji untuk menentukan kadar glukosa sehingga jika glukosa tinggi maka diagnosis hiperglikemia dapat disahkan. Penyedia perkhidmatan kesihatan boleh melakukan ujian tambahan untuk mengesampingkan keadaan klinikal lain sehingga diagnosis pasti dibuat.

Sekiranya diagnosis diketahui, rawatan hiperglikemia dapat dilakukan melalui terapi insulin. Memberi insulin kepada bayi dapat meningkatkan penyerapan glukosa oleh sel, yang menurunkan kadar gula darah.

Terapi insulin juga mendorong pertumbuhan dan pengambilan kalori penting untuk bayi, terutama jika dilahirkan dengan berat lahir rendah. Rawatan hiperglikemia pada bayi dalam jangka pendek biasanya dilakukan dengan mengurangkan kadar infusi glukosa.

Pada bayi yang lahir dengan berat lahir rendah, glukosa akan diberikan melalui IV atau secara intravena untuk membantu membekalkan nutrien untuk mendorong pertumbuhan.

Tetapi, jika bayi mendapat glukosa terlalu cepat dan tidak mempunyai cukup insulin untuk mengatur kadar gula darah, kadar gula darah akan tetap tinggi. Oleh itu, perkara ini harus dipertimbangkan dengan teliti.

Baca juga: Jahitan caesar sukar, bagaimana cara mengatasinya dengan betul?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!