Kesihatan

Jangan memandang rendah, ini adalah penyebab sakit belakang yang boleh menjadi masalah kesihatan yang serius

Sekiranya anda sering mengalami sakit belakang, ini boleh menjadi masalah kesihatan yang lebih serius. Agar tidak terlambat untuk mengetahui, berikut adalah penyebab sakit belakang yang sering terjadi. Ada apa-apa?

Baca juga: Berikut adalah 10 makanan yang mencegah sakit belakang yang perlu anda ketahui

Punca sakit belakang

Apabila sakit belakang menyerang, menjadikannya tidak selesa untuk melakukan aktiviti harian. Berikut adalah beberapa penyebab sakit belakang yang boleh menjadi masalah serius, termasuk:

Kedudukan duduk yang tidak betul

Punca sakit belakang biasanya disebabkan oleh posisi duduk yang tidak betul. Contohnya, anda duduk dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Bayangkan jika kedudukan duduk anda tidak betul maka otot-otot badan akan bekerja lebih kuat.

Kedudukan duduk yang tidak betul boleh memberi tekanan yang berlebihan pada tulang dan sendi di bahagian belakang dan pinggang, menyebabkan sakit belakang.

Sakit belakang. Foto: //redefinehealthcare.com

Kurang bersenam

Sekiranya anda tidak cukup bersenam, otot anda akan menjadi lemah, sehingga otot tidak dapat menyokong badan anda dengan betul. Ini menyebabkan badan mudah merasa sakit belakang, sakit punggung atas dan bawah.

Punca sakit belakang adalah tekanan

Punca sakit belakang yang lain juga boleh berlaku kerana anda mengalami tekanan. Apabila anda mengalami tekanan, otot di bahagian belakang leher dan bahu akan mengencang, menyebabkan rasa sakit.

Lebih-lebih lagi, jika badan anda terlalu letih dengan aktiviti, rasa sakit akan cepat merebak ke punggung anda.

Katil tidak betul

Memilih tempat tidur yang salah boleh menjadi penyebab sakit belakang. Ini kerana tilam tidak dapat menahan struktur tulang belakang dengan betul.

Artritis boleh menyebabkan sakit belakang

Biasanya sakit di bahagian belakang yang datang juga disebabkan oleh gangguan pada sendi. Oleh itu, anda mesti waspada jika ia berlaku secara berterusan, kerana ia mungkin merupakan gejala artritis.

Sekiranya rasa sakit tidak hilang, segera berjumpa doktor untuk mengesan dan merawatnya seawal mungkin agar tidak bertambah buruk.

tumor tulang belakang

Mungkin ada sebilangan orang yang tidak dapat mengatasi sakit belakang dengan menyesuaikan kedudukan sehingga akan terus merasa sakit sepanjang malam. Sekiranya ini berlaku, ketahui kemungkinan tumor pada tulang belakang atau jangkitan pada tulang belakang.

Serangan jantung

Penyebab sakit belakang yang lebih serius berlaku apabila anda merasa sakit di punggung dan ia berlaku secara tiba-tiba, ia boleh menjadi tanda serangan jantung.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami sakit belakang yang memancar dari dada ke belakang dan disertai dengan sesak nafas, loya, sakit di rahang, dan keletihan yang melampau.

Punca sakit belakang seperti kecederaan otot

Kecederaan pada otot atau ligamen yang berkaitan dengan otot belakang boleh menjadi penyebab utama sakit belakang.

Anda akan merasa sakit yang merebak lebih banyak di sekitar tulang belakang dan otot belakang menyebabkan sakit belakang yang tidak tertahankan.

Baca juga: Hati-hati, bekerja terlalu lama di hadapan komputer menyebabkan sakit belakang

Cara mengatasi sakit belakang

Sebelum anda merawatnya secara perubatan, ada beberapa cara mudah untuk mengatasi sakit belakang, termasuk:

Kompres ais dan air suam

Melancarkan ais secara teratur ke bahagian belakang yang sakit dapat mengurangkan rasa sakit.

Caranya adalah dengan membungkus bungkusan ais dengan tuala nipis untuk melindungi kulit anda. Selepas beberapa hari, ubah menjadi kompres hangat. Kompres yang hangat dapat membantu merehatkan otot dan meningkatkan aliran darah ke kawasan yang terjejas. Lakukan ini selama 20 minit pada satu masa.

Tukar posisi tidur yang baik

Kedudukan tidur yang kurang baik juga dapat memperburuk sakit belakang. Cuba berbaring di sebelah anda, kemudian letakkan bantal di antara lutut anda untuk melindungi tulang belakang anda

Tidur dalam posisi neutral akan menghilangkan ketegangan di punggung. Sekiranya anda tidur di punggung, geser bantal di bawah lutut. Pastikan tidur di tilam yang selesa.

Bersenam secara berkala

Selain bersenam baik untuk kesihatan, ternyata dengan melakukan senaman anda dapat meningkatkan kesihatan punggung. Anda boleh melakukan sukan seperti yoga, pilate, berenang, berjalan kaki, dan berbasikal. Elakkan sukan yang menjadikan badan banyak bengkok.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!