Kesihatan

Nodus limfa TB

Tuberkulosis (TB) adalah penyakit yang boleh berlaku di paru-paru. Namun, tahukah anda bahawa penyakit ini juga boleh berlaku di luar paru-paru, seperti kelenjar getah bening? TB kelenjar getah bening adalah keadaan yang perlu diperhatikan dan mesti diubati dengan segera.

Dapatkan lebih banyak maklumat mengenai sebab, gejala, rawatan, dan pencegahan di sini.

Baca juga: TB usus: Gejala, Penyebab, dan Rawatan

Apakah penyakit TB kelenjar getah bening?

Seperti yang telah dijelaskan bahawa TB adalah penyakit yang dapat menyerang paru-paru, tetapi TB juga dapat menyerang bahagian tubuh yang lain, termasuk kelenjar getah bening.

TB yang berlaku di paru-paru disebut TB paru. Sementara itu, jika TB berlaku di luar paru-paru ia dikenali sebagai TB ekstrapulmonari.

TB kelenjar getah bening (limfadenitis tuberkulosis) adalah keadaan di mana bakteria yang menyebabkan TB menyebabkan gejala di luar paru-paru, lebih tepatnya di kelenjar getah bening, biasanya di leher. Tetapi ia juga boleh berlaku di kawasan kelenjar getah bening yang lain, seperti paha atau ketiak.

Kelenjar getah bening TB di leher dikenali sebagai scrofula. Scrofula adalah jenis tuberkulosis yang paling biasa berlaku di luar paru-paru.

Apa yang menyebabkan TB kelenjar getah bening?

Penyebab utama scrofula pada orang dewasa adalah bakteria Mycobacterium tuberculosis. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, bakteria Mycobacterium avium intraselulare juga boleh menyebabkan keadaan ini.

Tidak seperti yang berlaku pada orang dewasa, pada kanak-kanak penyebab bakteria bukan tuberkulosis lebih kerap berlaku. Kanak-kanak boleh mengidap keadaan ini melalui hubungan tidak langsung dengan objek yang tercemar.

Siapa yang lebih berisiko untuk menghidapi keadaan ini?

Terdapat beberapa faktor risiko untuk scrofula, salah satunya adalah seseorang yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah atau kekurangan imun (imunokompromi).

Seseorang yang menghidapnya, baik akibat keadaan atau ubat yang mendasari, tidak mempunyai sel sistem imun yang mencukupi, terutama sel T, yang berperanan dalam memerangi jangkitan. Ini boleh meningkatkan risiko keadaan ini.

Sebaliknya, seseorang yang mempunyai virus imunodefisiensi manusia (HIV) yang menjalani terapi HIV juga cenderung mempunyai tindak balas keradangan yang lebih besar terhadap bakteria tuberkulosis.

Apakah gejala dan ciri TB kelenjar getah bening?

Gejala utama scrofula adalah bengkak dan luka pada bahagian leher. Ini adalah kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening yang mungkin terasa seperti benjolan kecil dan bulat.

Benjolan tidak menyakitkan atau hangat ketika disentuh. Luka mungkin membesar atau keluar seperti nanah dalam beberapa minggu. Bukan hanya itu, gejala lain yang mungkin berlaku termasuk:

 • Demam
 • Rasa tidak sihat (malaise)
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Pengurangan berat.

Apakah kemungkinan komplikasi dari keadaan ini?

Kurang daripada separuh orang dengan keadaan ini juga menghidap TB paru-paru. Ada kemungkinan bahawa scrofula juga boleh merebak ke kawasan lain di luar leher dan mempengaruhi bahagian badan yang terjejas.

Komplikasi lain dari keadaan ini adalah luka terbuka di leher. Luka terbuka ini dapat membiarkan bakteria lain memasuki tubuh, yang boleh menyebabkan jangkitan serius.

Baca juga: Bolehkah Paru-paru Basah Menular?

Bagaimana merawat dan merawat keadaan ini?

Berikut adalah penerangan lengkap mengenai rawatan untuk keadaan ini.

Rawatan TB kelenjar getah bening di doktor

Terdapat beberapa prosedur untuk mendiagnosis atau mengesan skrofula. Pertama adalah ujian derivatif protein yang disucikan (PPD) atau lebih dikenali sebagai ujian Mantoux. Ujian ini dilakukan dengan menyuntik sejumlah kecil PPD ke dalam kulit.

Sebagai tambahan, biopsi cecair dan tisu di kawasan yang meradang atau di leher mungkin dilakukan. Ujian pencitraan menggunakan sinar-X (X-Rays) juga dapat membantu mengenal pasti jisim di leher.

Ujian darah tertentu atau ujian untuk keadaan lain, seperti ujian HIV, mungkin diperlukan.

Cara mengatasi keadaan ini secara semula jadi di rumah

Untuk mengatasi keadaan ini, menjalani proses rawatan dengan betul adalah perkara penting yang harus dilakukan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diperhatikan:

 • Pastikan mengambil ubat mengikut arahan doktor
 • Makan makanan berkhasiat
 • Cukup rehat
 • Tutup mulut dan hidung anda dengan tisu semasa batuk atau bersin.

Apakah ubat TB kelenjar getah bening yang biasa digunakan?

Berikut adalah penjelasan mengenai ubat-ubatan yang biasanya digunakan untuk merawat keadaan ini.

Ubat untuk nodus limfa TB di farmasi

Scrofula adalah jangkitan serius dan memerlukan rawatan selama 6 bulan atau lebih. Selama 2 bulan pertama rawatan, ini melibatkan beberapa antibiotik, antaranya adalah:

 • isoniazid
 • Rifampin
 • Ethambutol.

Penting untuk mengambil ubat tersebut mengikut nasihat doktor. Kerana, jika anda menghentikan pengobatan lebih awal atau melewatkan dosis, bakteria penyebab TB berpotensi mengembangkan mutasi, jadi ini dapat membuatnya tahan atau tahan terhadap ubat TB.

Kadang-kadang, steroid oral mungkin diperlukan untuk membantu mengurangkan keradangan pada lesi.

Ubat TB kelenjar getah bening semula jadi

Ubat untuk merawat keadaan ini mesti ditetapkan oleh doktor. Hingga kini belum ada ubat herba yang mampu atau berkesan secara langsung untuk merawat scrofula.

Bagaimana untuk mengelakkan keadaan ini?

Vaksin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) adalah vaksin untuk mencegah TB. Vaksin BCG dibuat dari strain bakteria TB yang dilemahkan, ia tidak menyebabkan penyakit. Sebaliknya, ia dapat memicu sistem kekebalan tubuh untuk melindungi terhadap penyakit TB.

Berdasarkan laporan dari perkhidmatan kesihatan Kebangsaan (NHS), vaksin ini 70-80 persen berkesan terhadap bentuk TB yang teruk, seperti meningitis TB pada kanak-kanak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!