Kesihatan

Stretch Marks Membuat Anda Tidak Selamat? Ayuh, cuba hilangkan dengan 5 cara ini!

Tanda regangan sebenarnya tidak berbahaya. Tetapi jika ia muncul di bahagian badan yang kelihatan, ia dapat mengurangkan keyakinan diri, anda tahu. Tetapi jangan risau, kerana ada beberapa cara untuk menyingkirkannya tanda regangan yang boleh anda pilih.

Baik dengan ubat-ubatan dan secara semula jadi, mari kita teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui cara menghilangkan penyakit kulit ini.

Baca juga: Jangan keliru, Selulit dan Stretch Mark tidak sama, berikut bezanya!

Tahu tanda regangan

Tanda regangan adalah garis lengkung yang sering muncul di perut, payudara, pinggul, punggung, dan paha. Keadaan ini biasanya berkembang apabila kulit kita meregang dan mengecut dengan cepat.

Perubahan mendadak ini menyebabkan kolagen dan elastin yang menyokong kulit kita hancur. Apabila kulit sembuh, tanda regangan kemudian muncul.

Ketika pertama kali muncul, tanda regangan merah atau ungu, maka tanda regangan pudar dan berubah warna menjadi lebih ringan, atau yang sering kita lihat berwarna putih. Tanda regangan bukan sahaja boleh berlaku pada wanita, lelaki juga boleh mengalami keadaan ini.

Kehamilan dan akil baligh adalah dua masa yang paling biasa untuk menghidap keadaan ini.

Cara membuang tanda regangan dengan ubat

Untuk menyingkirkan tanda regangan sebenarnya sangat sukar, tetapi beberapa rawatan dapat membantu mengurangkan kejadiannya tanda regangan yang lain dan membantu memudarkan penampilan tanda regangan lebih pantas.

Inilah cara membuang tanda regangan dengan dadah.

Krim retinoid

Vitamin A disebut sebagai retinoid. Menjadikan kulit kelihatan lebih halus dan muda. Ia digunakan secara meluas dalam krim kosmetik topikal yang dijual di pasaran.

Menggunakan krim retinoid, seperti ubat topikal yang mengandungi tretinoin pada kulit dapat membantu memperbaiki penampilan tanda regangan berumur kurang dari beberapa bulan.

Tretinoin sendiri berfungsi dengan membantu membina semula kolagen yang boleh menghasilkan tanda regangan kelihatan seperti penampilan kulit yang normal.

Walau bagaimanapun, wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan menggunakan produk ini kerana mempunyai kesan sampingan yang boleh mempengaruhi bayi.

Krim asid hyaluronik

Asid hyaluronik adalah bahan yang dapat meningkatkan penghasilan kolagen atau protein pada kulit yang menjaga kulit agar tetap sihat. Oleh itu, krim yang mengandungi asid hyaluronik dapat membantu menghilangkan jerawat tanda regangan.

Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan krim ini, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kesan sampingan yang mungkin timbul.

Baca Juga: Punca Kulit Muka 'Bruntus' yang Mesti Anda Ketahui

Cara membuang tanda regangan secara semula jadi

Pudar tanda regangan Terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh anda gunakan, seperti:

Lidah Buaya

Ia mempunyai banyak faedah, menjadikan lidah buaya sebagai bahan kegemaran dalam produk penjagaan kulit. Salah satu kelebihan lidah buaya ialah ia dapat membantu memudar tanda regangan.

Aloe vera adalah tumbuhan yang membantu menjana semula tisu kulit dan mempunyai sifat penyembuhan yang ajaib.

Mudah juga menggunakannya. Ambil gel lidah buaya dari tanaman, kemudian sapukan di kawasan tersebut tanda regangan dan urut lembut. Biarkan selama 20-30 minit, bilas dengan air suam. Untuk hasil maksimum, anda boleh melakukannya setiap hari.

Cara menghilangkan stretch mark dengan minyak kelapa

Kaedah lain untuk membuang tanda regangan secara semula jadi apa yang anda boleh lakukan adalah menggunakan minyak kelapa. Tanda regangan adalah parut yang disebabkan oleh kerosakan kulit, minyak kelapa dapat membantu menyamarkan penampilan tanda regangan cepat lol.

Sapukan minyak kelapa dara pada bahagian kulit yang tanda regangan setiap hari dapat membantu menghilangkan kemerahan tanda regangan.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 8 cara untuk mengelakkan kesan regangan semasa kehamilan

Gula

Pemburuan gosok Gula pada kulit juga dapat membantu memudar tanda regangan. Cara membuang tanda regangan Ini dilakukan untuk mengelupas kulit dengan menghilangkan kulit mati.

Inilah cara anda dapat melakukannya:

  • Campurkan satu cawan gula dengan agen pelembut, seperti minyak badam atau minyak kelapa
  • Masukkan jus lemon
  • Sapukan campuran tersebut ke bahagian badan yang terjejas tanda regangan, kemudian gosokkan dengan lembut
  • Pastikan gosokkan campuran ini pada kulit selama 8-10 minit
  • Anda boleh melakukan kaedah ini beberapa kali seminggu.

Itulah beberapa cara untuk menyingkirkan tanda regangan apa yang anda boleh buat. Sekiranya anda risau akan penampilannya tanda regangan, tidak ada yang salah yang anda tahu lakukan dengan cara yang telah dijelaskan di atas. Semoga berjaya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!