Kesihatan

Sebab mengapa bayi lebih kerap 'melekit' berbanding orang dewasa

Adakah anda mempunyai tabiat meneguk? Bilakah anda biasanya melakukan ini? Ngulet sering dilakukan secara tidak sedar oleh kebanyakan orang sejurus selepas bangun tidur. Pergerakan ini dapat membantu merehatkan otot agar badan terasa lebih selesa.

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga sering melakukan pergerakan ngulet ini. Malah bayi diketahui lebih berterusan berbanding orang dewasa. Kenapa anda fikir begitu? Dapatkan jawapan di bawah.

Kebaikan menelan

Melancarkan peredaran darah

Peredaran darah dapat terhambat setelah tidur dalam jangka masa yang lama. Dengan melakukan regangan, peredaran darah dapat kembali lancar sehingga badan tidak lagi kaku dan terasa lebih segar.

Lepaskan ketegangan otot

Selain darah yang terkumpul, tidur untuk waktu yang lama juga dapat membuat otot terasa tegang. Bagi orang dewasa, aktiviti lain seperti duduk berjam-jam, bersenam dan kurang tidur juga sering membuat otot berasa tegang.

Nah, pergerakan ngulet biasanya dapat membantu otot dan sendi melepaskan diri dari ketegangan.

Lalu, mengapa bayi lebih kerap menelan?

Pada dasarnya, semua bayi akan melakukan ngulet atau meregangkan otot-otot tubuhnya. Sekiranya anda melihat anak kecil anda banyak bergelut, jangan terlalu risau. Ini adalah perkara biasa bagi bayi.

Ngulet adalah pergerakan yang dapat membantu bayi bergerak aktif dalam beberapa hari dan minggu pertama selepas kelahiran.

Melaporkan dari laman web whattoexpect.com, bayi yang baru lahir akan meregangkan badan dengan lebih kerap. Terutama setelah dia tidur lama. Regangan ini penting untuk mencetuskan otot untuk berfungsi dengan baik.

Semasa bayi meregang, semua otot dan sendi berfungsi dan berfungsi. Selain itu, peregangan juga dapat membantu bayi mengeluarkan gas dan sisa di badannya.

Semasa perkembangan, bayi juga akan meregang sambil menendang kaki mereka. Pergerakan ini menguatkan otot kaki, menyiapkan bayi untuk berguling dan biasanya berlaku pada usia 4 hingga 6 bulan.

Baca juga: 3 Khasiat Sarung Tangan Bayi untuk Bayi Baru Lahir, Bukan Hanya Memberi Kehangatan!

Makna pergerakan ngulet yang dibuat oleh bayi

Pergerakan ngulet normal akan berlangsung sebentar. Tetapi, jika bayi melakukan ngulet sambil menangis, gelisah atau menunjukkan sikap tidak selesa yang lain, ibu bapa perlu memberi perhatian lebih.

Rungutan bayi disertai dengan 'mengarut'

Dilaporkan dari garis kesihatan, menggerutu adalah istilah yang digunakan ketika bayi mengeluarkan suara seperti mengerang ketika dia mengalami buang air besar. Apabila bayi menelan disertai dengan menggerutu, umumnya bayi merasakan sesuatu yang berkaitan dengan pencernaannya.

Bayi akan berusaha mengeluarkan angin atau najis di sekitar usus besar sehingga mereka dapat mengeluarkannya dari badan. Selain mengeluarkan suara dan menggerutu, biasanya dalam keadaan ini bayi juga akan mengepalkan penumbuknya atau mengangkat lutut ke dadanya.

Bayi telan disertai dengan kedudukan belakang yang melengkung

Apabila bayi menelan disertai dengan kedudukan melengkung, umumnya bayi mengalami kesukaran untuk mencerna makanan. Kelengkungan bayi adalah ungkapan ketidakselesaannya dan dia berusaha melepaskannya.

Bayi telan disertai tangisan dan rintihan

Ketika bayi menggeliat, melengkung, menangis dan mengerang pada masa yang sama, itu adalah tanda bahawa bayi merasa sangat tertekan atau tidak selesa. Biasanya ini disebabkan oleh bayi yang mengalami refluks atau kolik.

Baca juga: Peluh Sejuk pada Bayi: Ketahui Sebab & Cara Mengatasinya

Sebab mengapa bayi perlu degil

Ngulet adalah sebahagian daripada refleks bayi dalam tempoh perkembangannya. Ibu perlu memeriksa anak kecil anda kepada doktor sekiranya dalam tiga bulan pertama bayi tidak dapat melakukan perkara berikut:

  • Membuka dan menutup tangannya
  • Menggenggam atau memegang objek di tangan
  • Menyokong kepalanya sendiri
  • Mengangkat kepala dan dada ketika berbaring di perut

Ngulet adalah cara bayi menangani masalah atau gangguan yang berlaku di dalam tubuhnya. Tidak jarang, anda juga perlu menolong bayi anda meregangkan badannya untuk membantu si kecil melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang lain.

Sekiranya anda bimbang dengan keadaan anak kecil anda atau jika dia terus meregang dan cerewet, berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!