Kesihatan

Fahami Jenis Kolesterol, Faedah dan Risiko

Kolesterol adalah sebatian yang dihasilkan secara semula jadi oleh hati. Berdasarkan fungsi, kolesterol dalam tahap normal sangat diperlukan oleh tubuh. Sebahagian daripada mereka, seperti:

 • Membantu dalam menghasilkan sejumlah hormon seks
 • Membantu membina sel yang sihat di dalam badan
 • Membantu pengeluaran hempedu di hati

Selain dihasilkan oleh hati, kolesterol juga dapat diperoleh melalui produk hewani seperti daging dan susu. Namun, jika parasnya terlalu tinggi, ia akan terus terkumpul di saluran darah dan boleh mengganggu aliran darah.

Akibatnya, ia akan meningkatkan risiko beberapa penyakit tidak berjangkit, seperti penyakit jantung dan strok.

Jenis kolesterol

Lipoprotein adalah sebatian yang paling biasa apabila membicarakan kolesterol. Kerana lipoprotein ini adalah sebatian yang terbuat dari lemak dan protein yang berfungsi membawa kolesterol ke seluruh badan.

Lipoprotein ini dihasilkan oleh hati dan dikenali dengan dua istilah: Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).

1. Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL)

LDL sering dikenali sebagai kolesterol jahat. LDL berfungsi membawa kolesterol ke seluruh badan melalui arteri (saluran yang membawa darah dari jantung ke seluruh badan).

mengikut Persatuan Jantung Amerika, Tahap LDL yang terlalu tinggi akan membuat arteri tersumbat atau menyempit. Penyumbatan ini akan menyebabkan penyakit jantung atau strok.

2. Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL)

Berbeza dengan LDL, HDL sering dikenali sebagai kolesterol baik. HDL berfungsi untuk mengembalikan kolesterol berlebihan ke hati untuk dihancurkan dan dikeluarkan dari badan.

HDL juga membantu mengekalkan sistem kardiovaskular yang sihat dan membantu membersihkan LDL dari arteri. Tahap HDL yang tinggi di dalam badan telah terbukti dapat melindungi daripada strok dan penyakit jantung.

3. Trigliserida

Semasa anda memeriksa tahap kolesterol, selain LDL dan HDL, ada lemak lain yang juga akan diperiksa, iaitu trigliserida. Trigliserida adalah sejenis lemak yang juga terdapat di dalam badan.

Semasa anda makan, tubuh mengubah kalori yang tidak digunakan menjadi trigliserida, menyimpannya dalam sel lemak badan, dan kemudian hormon melepaskan trigliserida menjadi tenaga.

Tetapi, jika anda sering mengambil lebih banyak kalori daripada yang boleh dibakar oleh badan anda, anda juga akan berisiko untuk meningkatkan kadar trigliserida di dalam badan.

Seperti kolesterol, kadar trigliserida yang tinggi berisiko menyebabkan strok dan penyakit jantung.

Periksa kadar kolesterol dengan kerap. Foto: Shutterstock.com

Apakah tahap kolesterol normal?

Mengetahui tahap LDL dan HDL dalam tubuh adalah langkah penting supaya anda mengetahui dan mengambil berat tentang pelbagai risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan strok.

Atas sebab ini, ujian profil lipid atau pengukuran tahap kolesterol dalam darah perlu dilakukan untuk menentukan sama ada tahap kolesterol normal atau tidak.

Ujian profil lipid dapat menunjukkan jumlah LDL, HDL, dan jumlah trigliserida di dalam badan.

1. Tahap kolesterol normal pada orang dewasa

Dengan bertambahnya usia, kadar kolesterol juga cenderung meningkat. Lelaki pada amnya mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada wanita. Sementara itu, wanita mempunyai risiko tinggi ketika memasuki menopaus.

Tahap kolesterol diperlukan pada orang dewasa

 • Tahap LDL yang baik dalam darah kurang dari 100 mg / dl, dan akan membahayakan kesihatan anda jika tahapnya mencapai 160 mg / dl atau lebih.
 • Tahap HDL yang baik dalam badan adalah 60 mg / dl atau lebih, dan boleh dikatakan rendah jika tahapnya kurang dari 40 mg / dl.
 • Tahap trigliserida yang baik dalam darah kurang dari 100 mg / dl, dan termasuk dalam kategori tinggi jika tahapnya mencapai 200 mg / dl atau lebih.

2. Tahap kolesterol normal pada kanak-kanak

Berdasarkan garis panduan Jurnal American College of Cardiology (JACC)Berikut adalah jumlah tahap kolesterol yang diperlukan pada kanak-kanak:

 • Tahap LDL yang baik untuk kanak-kanak adalah pada 110 mg / dL, dan akan berbahaya sekiranya tahap tersebut telah memasuki tahap 130 mg / dL.
 • Tahap HDL dianggap normal adalah 45 mg / dL, dan jika di bawah 40 mg / dL dianggap rendah.
 • Tahap trigliserida yang baik untuk kanak-kanak 0-9 tahun adalah kurang daripada 75 mg / dL dan dikatakan tinggi apabila mencapai 100 mg / dL atau lebih.
 • Tahap trigliserida yang baik untuk kanak-kanak 10-19 tahun kurang dari 90 mg / dL dan dikatakan tinggi apabila mencapai 130 mg / dL atau lebih.

Gejala kolesterol tinggi

Kolesterol tinggi secara amnya tidak menimbulkan gejala. Seseorang biasanya hanya mengetahui bahawa dia mempunyai tahap tinggi ketika berlaku komplikasi. Seperti ketika dia mengalami serangan jantung atau strok.

Serangan jantung atau strok boleh disebabkan oleh kerosakan akibat kolesterol tinggi. Kejadian ini biasanya tidak berlaku sehingga kolesterol tinggi menyebabkan plak terbentuk di arteri.

Ujian darah adalah satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada tahap kolesterol anda normal atau terlalu tinggi.

Bahaya kolesterol tinggi dalam badan

1. Aterosklerosis

Sekiranya tahap kolesterol dalam badan dibiarkan berada pada tahap yang terlalu tinggi atau berlebihan, ia akan terkumpul dan membentuk plak pada dinding arteri sehingga dinding arteri menjadi sempit.

Keadaan berbahaya ini dikenali sebagai aterosklerosis atau penumpukan plak yang berlaku di dinding arteri. Sekiranya ini berlaku, ia akan menyekat aliran darah sebahagian atau sepenuhnya dan menyebabkan penyakit jantung koronari menjadi serangan jantung.

Sekiranya aterosklerosis berlaku pada arteri yang membekalkan darah ke jantung atau (arteri koronari), anda cenderung mengalami sakit dada.

2. Gangguan sistem saraf

Otak mengandungi kira-kira 25 persen bekalan kolesterol seluruh tubuh, yang diperlukan untuk pengembangan dan perlindungan sel-sel saraf.

Namun, walaupun begitu, kolesterol yang berlebihan di arteri juga dapat menyebabkan beberapa masalah pada sistem saraf, seperti strok dan Alzheimer.

3. Gangguan sistem pencernaan

Kolesterol adalah elemen yang sangat penting dalam sistem pencernaan kerana berfungsi menghasilkan hempedu. Bile membantu badan anda memecah makanan dan menyerap nutrien dalam usus anda.

Walau bagaimanapun, hempedu yang terlalu banyak atau terlalu banyak akan membentuk kristal yang berisiko menjadi batu empedu.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Bagi kanak-kanak sebelum berumur 18 tahun, disarankan untuk memeriksa kolesterol secara rutin sekurang-kurangnya sekali atau dua kali.

Namun, jika keluarga mempunyai sejarah penyakit jantung dan kegemukan, cadangan lawatan ini dapat diubah mengikut keadaan anak melalui nasihat doktor.

Bagi orang dewasa yang berumur lebih dari 20 tahun dan tidak menghadapi masalah kesihatan, disarankan untuk melakukan pemeriksaan kolesterol setiap 4 hingga 6 tahun.

Anda juga harus mula mempertimbangkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perkara seperti:

 • Berat badan berlebihan atau gemuk
 • mempunyai sejarah penyakit jantung keluarga

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.