Kesihatan

Catatan! Ini adalah Pelbagai Cara Alternatif untuk Membuat Mi Ayam yang Sihat

Mie ayam adalah salah satu makanan ringan yang mempunyai banyak peminat di Indonesia. Sekiranya selama ini anda hanya boleh memakannya ketika dijaja. Sekarang anda boleh menjadi kreatif dengan mengikuti cara membuat mi ayam sihat berikut.

Jangan takut dengan hasil yang mengecewakan, kerana selain rasanya akan tetap enak, kaedah membuat mi ayam di bawah ini juga jauh lebih sihat untuk tubuh.

Ingin tahu bagaimana membuat mi ayam sihat yang perlu anda ikuti? Lihat ulasan di bawah, ayuh!

Kandungan khasiat mi ayam

Dilaporkan fatsecret.co.id, semangkuk mi ayam dapat memberikan tenaga sekitar 421 kcal. Kandungan nutrien yang paling banyak di dalamnya ialah karbohidrat sebanyak 46.2 gram dan lemak sebanyak 18.74 gram.

Dari perincian di atas, dapat dilihat bahawa mi ayam adalah makanan berkalori tinggi. Ini membuatkan anda tidak boleh memakannya terlalu kerap, kerana boleh meningkatkan risiko beberapa penyakit. Oleh itu, jika anda ingin merasakannya lebih sihat, lakukan beberapa perkara ini.

Pilih mee rendah kalori

Mie adalah komponen utama yang merupakan sumber kalori dalam semangkuk mi ayam. Oleh itu, jika anda mahukan mi ayam yang lebih sihat, langkah pertama adalah mencari mi yang mempunyai kandungan kalori rendah.

Salah satu alternatif yang boleh anda pilih ialah mi shirataki. Dilaporkan healthline.comMie ini unik kerana boleh mengisi tetapi mempunyai kandungan kalori yang jauh lebih rendah daripada mi berasaskan tepung.

Mie Shirataki juga kaya dengan glukomanan, sejenis serat yang sangat bermanfaat untuk kesihatan, termasuk penurunan berat badan. Mie Shirataki mengandungi banyak air sehingga warnanya menjadi putih dengan tekstur yang sangat lembut.

Jadi selain sihat, mi ini juga dapat memberikan sensasi rasa baru pada lidah anda.

Gunakan sayur-sayuran segar sebagai pelengkap

Cara seterusnya untuk membuat mi ayam yang sihat adalah dengan memilih sayur-sayuran segar yang kaya dengan vitamin sebagai topping. Sekiranya selama ini anda terbiasa melihat sayur sawi, cendawan, dan daun bawang. Sekarang tidak ada yang salah dengan menambahkan beberapa jenis sayur-sayuran lain untuk menjadikannya lebih berkhasiat.

Anda boleh menambah wortel, brokoli, dan juga kacang edamame sebagai pengambilan nutrien tambahan dalam mi ayam yang anda buat. Lobak, yang kaya dengan vitamin A, boleh dihiris nipis dan kemudian tumis atau direbus, sebelum ditambahkan ke dalam mi.

Begitu juga brokoli dan edamame, hanya dengan merebus sebentar anda boleh mendapatkan kandungan zat besi yang tinggi dari kedua-duanya. Bila lagi anda boleh makan mi ayam sambil mengelakkan risiko keletihan, keguguran rambut, dan tekanan darah rendah, bukan?

Gantikan MSG dengan kaldu buatan sendiri

Membuat mi ayam yang sihat tidak bermaksud harus mengorbankan rasa untuk menjadi hambar. Anda masih boleh mendapatkan rasa yang enak tanpa mengorbankan kesihatan anda dengan membuat kaldu sendiri.

Ia sangat mudah, anda tahu. Anda hanya perlu merebus tulang ayam bebas selama beberapa jam untuk mendapatkan kuah yang sihat. Dilaporkan healthline.comSatu cawan kaldu ayam sebanyak 237 ml mengandungi 38 kalori, 3 gram karbohidrat, 5 gram protein, dan 1 gram lemak.

Jadi selain rasanya tidak kurang enak daripada rempah segera seperti MSG, kuah buatan sendiri juga lebih sihat.

Pilih dada ayam tanpa kulit

Daging ayam yang digoreng dengan rempah dan kemudian ditaburkan di atas mi ayam memang menjadi tarikan utama makanan ini. Sayangnya, kulit ayam, yang sering dimasukkan ke dalamnya, boleh menjadi sumber lemak yang berbahaya bagi tubuh.

Untuk mengakali anda boleh memilih dada ayam tanpa kulit. Dilaporkan oleh masterclass.com, dada ayam adalah bahagian yang paling berkhasiat kerana mengandungi banyak protein di dalamnya.

Dada ayam juga mempunyai kulit yang paling sedikit, sehingga tidak terlalu banyak lemak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!