Kesihatan

Jangan berlengah, ini adalah cara menjalankan gaya hidup sihat semasa pandemik

Terdapat beberapa cara untuk menjalani gaya hidup sihat. Bermula dari senaman fizikal hingga memperhatikan pengambilan makanan yang anda pilih setiap hari.

Bagi kebanyakan orang, gaya hidup sihat bermaksud menyeimbangkan kesihatan fizikal dan mental mereka sehingga mereka dapat berfungsi dengan baik, terutama semasa pandemik. Matlamat keseimbangan ini adalah untuk kualiti hidup yang lebih baik.

Petua dan cara menjalani kehidupan yang sihat

Agar anda dapat mencapai kedua-dua tujuan tersebut, pertimbangkan cara berikut untuk menjalani gaya hidup sihat:

1. Bersenam secara berkala

Salah satu cara untuk menjalani gaya hidup sihat adalah dengan bersenam. Dengan melakukannya sekurang-kurangnya 3 kali seminggu, anda akan dapat mengekalkan kecergasan dan kesihatan, anda tahu!

Aktiviti fizikal itu sendiri sangat penting untuk mencegah penyakit jantung, strok dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular.

Berdasarkan cadangan dari The American Heart Association, anda boleh melakukan aktiviti fizikal ini sekali dalam satu jam selama 3 kali seminggu, atau boleh dilakukan seminggu sekali dengan durasi 150 minit. Sekiranya jadual anda ketat, anda boleh bersenam selama 30 minit sehari, lakukan 5 kali seminggu.

Sukar untuk bersenam di tengah-tengah jadual tenaga dan aktiviti harian, tetapi anda boleh melakukan aktiviti fizikal yang menyeronokkan seperti yoga, menari dan berlari. Sekiranya anda kerap melakukannya, senaman dapat membuat anda lebih bertenaga dan melepaskan endorfin.

2. Minum banyak air

Minum air boleh memberikan banyak faedah untuk kehidupan yang sihat. Cecair yang paling semula jadi dan bebas kalori lebih disyorkan daripada minuman bergula tinggi seperti soda atau jus.

Air dapat membekalkan nutrien dan menjadikan badan sentiasa terhidrat. Beberapa faedah minum air untuk badan adalah:

 • Membersihkan toksin dari badan
 • Kawal kalori
 • Membekalkan tenaga kepada otot
 • Mengimbangkan cecair badan

Biasakan minum 8 gelas atau 2 liter air sehari untuk mendapatkan faedah air yang telah disebutkan di atas.

3. Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber nutrien yang hebat seperti vitamin dan antioksidan. Kandungan nutrien ini akan menjadikan anda lebih bertenaga dan bertenaga.

Antioksidan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran baik untuk kesihatan mata, sistem imun, dan kesihatan kulit. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesyorkan memasukkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam makanan harian anda.

Menurut WHO, kurang pengambilan buah selalu dikaitkan dengan keadaan kesihatan yang buruk. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membuat anda mengurangkan risiko penyakit seperti barah, penyakit jantung dan strok.

Oleh itu, cubalah mengambil 5-9 hidangan pelbagai buah dan sayur sehari sebagai cara untuk mengekalkan gaya hidup sihat anda, ya!

4. Menjaga kesihatan mental

Cara lain untuk menjalani gaya hidup sihat adalah dengan memperhatikan mood atau mood anda. Sekiranya anda berada dalam mood yang tidak baik, akan ada kesan negatif dalam kehidupan seharian dan interaksi anda dengan teliti.

Untuk itu, adalah mustahak anda dapat mengenali dan mengukur keadaannya mood anda setiap hari. Lakukan beberapa perkara ini untuk dibuat mood tetap stabil:

 • Tidur 7-8 jam sehari
 • Ikuti aktiviti sosial yang menyeronokkan
 • Sukan
 • Sekiranya diperlukan, anda boleh mencari tenaga kaunseling profesional
 • Luangkan masa dengan orang tersayang
 • Cuba perkara baru
 • Jadikan kebiasaan untuk bersyukur dengan pencapaian yang telah anda capai

5. Menguruskan tekanan

Kejayaan menguruskan tekanan adalah kaedah yang baik untuk mengekalkan dan menjalani gaya hidup sihat. Sekiranya anda berada dalam keadaan tertekan, biasakanlah untuk berehat selepas seharian.

Anda dapat mengatasi tekanan dengan mendengar muzik, bertafakur, membaca, bersenam untuk menonton rancangan komedi atau filem. Aktiviti ini akan membantu anda melepaskan endorfin yang merangsang perasaan senang dan selesa di dalamnya.

6. Elakkan merokok dan alkohol

Merokok dan alkohol boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan. Oleh itu, cara menjalani gaya hidup sihat adalah dengan mengelakkan dua perkara ini.

Sesungguhnya, kesan menghentikan gaya hidup tidak sihat ini langsung tidak dirasakan. Untuk rokok sahaja, jika anda berhenti sekarang, anda akan mengambil masa 15 tahun untuk mencapai tahap risiko penyakit jantung anda kembali normal.

Manfaat mengamalkan gaya hidup sihat

Hidup dengan gaya hidup yang sihat sebenarnya dapat memberi manfaat kepada tubuh anda. Manfaat kesihatan fizikal dan mental.

Berikut adalah beberapa kelebihan gaya hidup sihat sehingga anda lebih terdorong untuk menjalani gaya hidup sihat:

1. Meningkatkan kualiti tidur dan tahap tenaga

Rehat malam yang baik menentukan tahap tenaga anda untuk keesokan harinya. Tidur adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat yang dapat ditingkatkan melalui senaman dan diet yang sihat.

Lancarkan Yayasan Tidur Nasional, aktiviti fizikal secara berkala menghasilkan tidur yang lebih lama dan berkualiti. Mereka yang kerap bersenam juga menurunkan risiko mereka mengalami gangguan tidur seperti insomnia.

Bersenam sekurang-kurangnya 10 minit senaman aerobik pada siang hari akan membantu anda tidur lebih nyenyak pada waktu malam. Kualiti tidur dan tahap tenaga juga dapat ditingkatkan dengan diet yang sihat.

2. Mampu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat

Bagi anda yang mengikuti program untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan ideal, gaya hidup sihat adalah kaedah yang tepat.

Salah satu kelebihan gaya hidup sihat ialah menurunkan berat badan secara sihat. Senaman dan pemakanan sihat memang boleh menurunkan berat badan, tetapi jika kedua-duanya dilakukan bersama, hasilnya akan sangat berkesan.

Dalam kajian yang diterbitkan di Obesiti, 439 wanita yang berlebihan berat badan menjalani gaya hidup yang sihat dengan melakukan diet, bersenam, atau gabungan keduanya.

Para penyelidik mendapati bahawa memasangkan nutrisi yang lebih baik dengan senaman yang teratur memberikan hasil yang terbaik.

3. Meningkatkan kesihatan mental

Manfaat seterusnya dari gaya hidup sihat adalah peningkatan kesihatan mental. Ya, bukan hanya kesihatan fizikal, cara hidup yang sihat juga meningkatkan kesihatan mental.

Bersenam dan makan sihat adalah alat yang dapat membantu anda menguruskan tekanan, yang seterusnya meningkatkan mood dan kualiti tidur, yang juga sering mempengaruhi mood.

Lancarkan Klinik MayoSemasa anda bersenam otak anda melepaskan endorfin, atau molekul yang membuat anda merasa senang atau gembira. Molekul-molekul ini sangat kuat sehingga dapat membantu melegakan gejala kemurungan dan kegelisahan.

Selain itu, makan makanan tertentu juga dapat meningkatkan kesihatan mental, anda tahu. Lihatlah beberapa makanan yang baik untuk kesihatan mental dalam artikel di bawah:

Baca juga: Berikut adalah 5 jenis makanan yang dapat menyokong kesihatan mental anda

4. Mencegah kecederaan dan penyakit

Manfaat gaya hidup sihat seterusnya adalah mencegah anda daripada mendapat penyakit atau kecederaan kronik. Melancarkan JAMA, gaya hidup sihat dengan tidak merokok, makan secara sihat, dan bersenam secara teratur dapat membantu mengimbangi risiko genetik demensia.

Selain itu, ada juga penyelidikan dari The BMJ yang dilakukan pada Januari 2020. Mengamalkan gaya hidup sihat pada usia pertengahan, ditambah dengan minum secara sederhana dan menjaga berat badan yang sihat, dapat membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama dan bebas dari penyakit.

Lancarkan Kardiologi JAMA, semakin lama anda menjalani gaya hidup sihat pada usia pertengahan, semakin kecil kemungkinan anda mengalami penyakit seperti hipertensi, diabetes, penyakit ginjal kronik, dan penyakit kardiovaskular di kemudian hari.

Cara hidup sihat semasa wabak

Di tengah-tengah wabak ini, menjaga kesihatan fizikal dan mental sangat penting. Menjalani kehidupan yang sihat semasa wabak ini dapat meningkatkan daya tahan tubuh yang seterusnya dapat mengelakkan anda dari risiko dijangkiti COVID-19.

Lalu, bagaimana hidup sihat semasa wabak? Berikut adalah beberapa petua untuk menjalani gaya hidup sihat semasa wabak yang boleh anda cuba:

1. Hadkan keluar dan berdisiplin untuk menjaga jarak

Seboleh-bolehnya hadkan masa untuk berinteraksi secara langsung dengan orang yang tidak tinggal di bawah bumbung yang sama dengan anda. Semakin kerap anda keluar, semakin besar risiko dijangkiti COVID-19.

Sekiranya anda harus keluar untuk membeli bahan makanan, misalnya, jangan lupa memakai topeng, jaga jarak, dan gunakan pelindung muka sekiranya perlu.

2. Jaga kebersihan diri

Cara menjalani kehidupan yang sihat semasa pandemi seterusnya adalah memastikan anda sentiasa menjaga kebersihan diri.

 • Biasakan membasuh tangan anda dengan sabun secara berkala sekurang-kurangnya 20 saat. Sekiranya anda tidak mempunyai sabun, anda boleh menggunakannya pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60 peratus.
 • Jangan sekali-kali menyentuh kawasan muka dengan tangan yang tidak dicuci.
 • Semasa batuk atau membersihkan, jangan lupa menutupnya dengan siku atau menggunakan tisu sekali pakai dan buang.
 • Semasa anda keluar dari rumah, basuh pakaian dan kasut yang anda gunakan semasa anda pulang

3. Hidup sihat dengan bersenam semasa wabak

Oleh kerana anda harus menghadkan interaksi luar dengan orang lain, maka anda boleh melakukan jenis sukan yang boleh dilakukan di persekitaran rumah sahaja.

Anda boleh bersenam dengan peralatan di rumah seperti galon untuk mengangkat berat atau kerusi yang kukuh untuk langkah-langkah. Atau anda juga boleh bersenam tanpa alat dengan melakukan squats, burpees, sit-up, planks, dan push-up.

Sekiranya anda ingin berjalan, berlari, atau berbasikal di luar, lakukan di sekitar kompleks rumah anda. Dan pastikan sentiasa berdisiplin dan menjaga jarak anda!

Petua lain mengenai cara menjalani kehidupan yang sihat, anda boleh mengikuti yang terdapat di titik perbincangan sebelumnya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!