Kesihatan

Ibu Penting Tahu! Ini adalah rangkaian penggalak darah yang selamat untuk wanita hamil

Penambah darah untuk wanita hamil, baik makanan tambahan dan secara semula jadi melalui makanan, mengandungi zat besi hingga asid folik. Ini penting untuk dimakan kerana anda memerlukan banyak darah untuk menyokong pertumbuhan bayi yang anda bawa.

Semasa mengandung, zat besi dan beberapa nutrien lain diperlukan oleh badan. Kekurangan bahan ini akan mengganggu pengeluaran sel darah merah yang diperlukan untuk meningkatkan darah.

Baca Juga: Fakta Di Sebalik Kehamilan Kriptik: Terdapat Gejala Kehamilan Tetapi Hasil Ujiannya Negatif

Kekurangan darah semasa mengandung dan bahayanya

Menurut artikel dalam Jurnal Kardiovaskular Afrika, kehamilan menjadikan bekalan darah di badan anda meningkat hingga 50 peratus.

Di sinilah peranan zat besi sebagai penambah darah bagi wanita hamil. Sekiranya anda tidak menyediakan zat besi yang mencukupi untuk tubuh anda, anda boleh menghidap anemia, suatu keadaan yang biasa berlaku semasa kehamilan.

Anemia semasa mengandung akan membahayakan anda dan bayi anda untuk beberapa komplikasi penyakit berbahaya, jika tidak dirawat dengan zat besi dan nutrien lain. Komplikasi maut seperti kelahiran pramatang dan bayi yang kurang berat badan.

Sekarang untuk mengelakkannya berlaku, Moms dapat mengatasinya dengan mengambil penggalak darah berikut untuk wanita hamil:

Makanan penguat darah untuk wanita hamil

Zat besi adalah salah satu mineral penting yang diperlukan sebagai penambah darah bagi ibu hamil. Malangnya, tubuh tidak menghasilkan mineral ini secara semula jadi.

Anda boleh mendapatkan zat besi dari makanan yang anda makan. Itulah sebabnya, meningkatkan pengambilan makanan kaya zat besi adalah penting, terutamanya semasa kehamilan.

Beberapa makanan yang kaya dengan zat besi sebagai penggalak darah untuk wanita hamil, seperti:

Daging lembu tanpa lemak

Daging merah adalah sumber zat besi yang mudah dicerna. Dalam setiap 85 gram daging lembu tanpa sirloin, anda akan mendapat kira-kira 1.5 miligram besi.

Tetapi semasa anda hamil, jangan makan daging matang atau mentah! Kerana ia akan menjadikan Moms mudah terkena pencemaran bakteria.

Daging ayam sebagai makanan penguat darah bagi ibu hamil

Sumber zat besi yang mudah dicerna ini juga baik sebagai penggalak darah semasa kehamilan. Daging ayam itu sendiri mengandungi 1.5 mg zat besi setiap bahagian 226 gram.

Sama seperti daging lembu, pastikan anda makan ayam dengan kematangan yang mencukupi. Masak pada suhu sekitar 73.8 darjah Celsius untuk membunuh bakteria di dalamnya, seperti Listeria.

Salmon kaya dengan zat besi

Di setiap salmon, terdapat sekitar 1.6 miligram zat besi di dalamnya yang dapat menjadi sumber penggalak darah bagi wanita hamil. Pastikan Ibu memasak ikan ini pada suhu 62.8 darjah Celsius.

Selain itu, salmon juga mengandungi asid lemak omega-3 dan nutrien lain yang penting untuk kesihatan anda semasa kehamilan.

Kacang dan kacang

Kedua-dua bahan makanan ini mempunyai zat besi yang tidak mudah dicerna, tetapi tetap dapat digunakan sebagai alternatif sebagai penggalak darah jika Anda tidak makan daging.

Dalam satu mangkuk kacang, terdapat 6,6 miligram besi. Jumlah yang sama juga terdapat dalam semangkuk kacang ginjal putih yang telah dikeringkan dan dimasak.

Bayam dan kubis juga kaya dengan zat besi

Kedua-dua sayur ini kaya dengan antioksidan, vitamin dan zat besi. Satu cawan kubis yang dimasak mengandungi 1 miligram besi. Walaupun bayam lebih unggul, kerana dalam satu mangkuk hidangan, anda boleh mendapatkan 6.4 mg zat besi.

Baca juga: 13 Makanan untuk Meningkatkan Darah Baik untuk Orang yang Menghidap Anemia

Makanan tambahan penggalak darah untuk wanita hamil

Anda boleh mengambil makanan tambahan semasa mengandung. Beberapa makanan tambahan yang selamat sebagai penambah darah adalah:

  • Makanan tambahan B12 dan asid folik: Kekurangan asid folik dan vitamin B12 boleh menyebabkan kadar hemoglobin dan darah rendah. Oleh itu, anda boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi dua nutrien ini
  • Penguat besi: Jika diet anda masih tidak mengandung zat besi yang cukup, cubalah minum suplemen zat besi
  • Vitamin C: Makan makanan yang kaya dengan vitamin C sangat penting selama kehamilan, kerana vitamin C dapat membantu tubuh menyerap zat besi dan juga meningkatkan kesihatan anda dengan antioksidan yang dikandungnya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!