Kesihatan

Harus Tahu, Ini Cara Alami Meningkatkan Hormon Testosteron

Testosteron adalah hormon seks lelaki utama, tetapi wanita juga mempunyai sedikit hormon. Adakah bahagian terpenting bagi kehidupan seksual lelaki, bagaimana meningkatkan hormon testosteron?

Cara meningkatkan testosteron

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis KesihatanHormon ini adalah hormon steroid, dihasilkan di testis lelaki dan ovari wanita. Kelenjar adrenal juga menghasilkan sejumlah kecil.

Semasa baligh pada kanak-kanak lelaki, testosteron adalah salah satu pendorong utama perubahan fizikal seperti peningkatan nada otot, suara, dan pertumbuhan rambut. Walau bagaimanapun, mempunyai tahap optimum juga penting sepanjang dewasa dan bahkan semasa usia tua.

Peningkatan tahap testosteron boleh menyebabkan peningkatan massa otot dan daya hidup yang cepat dalam beberapa minggu. Menariknya, ia juga memainkan peranan penting dalam kesihatan wanita dan kesejahteraan seksual.

Inilah kaedah berasaskan bukti untuk meningkatkan tahap testosteron secara semula jadi Garis Kesihatan:

Angkat berat

Senaman adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah pelbagai penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup. Menariknya, ketika anda melakukan tabiat ini juga dapat meningkatkan testosteron.

Orang yang kerap bersenam mempunyai tahap testosteron yang lebih tinggi. Pada orang tua, senaman meningkatkan tahap testosteron, kecergasan, dan masa reaksi.

Penyelidikan dilaporkan dari Garis Kesihatan, pada lelaki gemuk menunjukkan bahawa peningkatan aktiviti fizikal lebih bermanfaat daripada diet penurunan berat badan untuk meningkatkan kadar testosteron.

Latihan ketahanan, seperti mengangkat berat, adalah jenis latihan terbaik untuk meningkatkan testosteron dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Kemudian latihan selang intensiti tinggi juga dapat menjadi sangat berkesan, walaupun jenis latihan apa pun harus dilakukan hingga tahap tertentu.

Pengambilan protein, lemak dan karbohidrat

Anda harus ingat bahawa makanan yang anda makan akan memberi kesan yang besar terhadap testosteron dan tahap hormon lain. Oleh itu, anda mesti memperhatikan pengambilan kalori dan strategi diet jangka panjang.

Tetapi diet berterusan atau makan berlebihan juga boleh mengganggu tahap testosteron. Oleh itu, pastikan anda makan cukup protein yang dapat membantu mengekalkan tahap kesihatan dan membantu menurunkan lemak, ia juga berkaitan dengan testosteron yang anda miliki.

Pengambilan karbohidrat dapat membantu mengoptimumkan testosteron. Begitu juga, lemak sihat yang mencukupi juga bermanfaat untuk testosteron dan kesihatan.

Diet yang berdasarkan terutamanya makanan keseluruhan adalah yang terbaik, dengan keseimbangan lemak, protein, dan karbohidrat yang sihat. Ia dapat mengoptimumkan tahap hormon dan kesihatan jangka panjang.

Meminimumkan tahap tekanan dan kortisol

Bahaya tekanan jangka panjang dapat meningkatkan tahap hormon kortisol. Peningkatan kortisol yang tidak wajar dapat menurunkan testosteron dengan cepat. Hormon ini berfungsi seperti gergaji besi, ketika satu naik, yang lain turun.

Tekanan tinggi dan kortisol juga dapat meningkatkan pengambilan makanan, kenaikan berat badan, dan penyimpanan lemak badan berbahaya di sekitar organ. Kadang-kadang, perubahan ini dapat memberi kesan negatif terhadap testosteron.

Demi tahap kesihatan dan tahap hormon yang optimum, anda harus berusaha mengurangkan situasi tekanan yang berulang dalam hidup anda.

Cukup dapatkan cahaya matahari atau ambil makanan tambahan vitamin D

Vitamin D dengan cepat menjadi salah satu vitamin yang paling popular di dunia. Vitamin D mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, dan juga dapat berfungsi sebagai penggalak testosteron semula jadi.

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, bahawa menambah kira-kira 3.000 IU vitamin D3 sehari meningkatkan kadar testosteron sekitar 25 peratus. Pada orang tua, vitamin D dan kalsium juga mengoptimumkan kadar testosteron.

Untuk meningkatkan testosteron dan memperoleh faedah lain dari vitamin D, cuba dapatkan pendedahan cahaya matahari secara berkala atau ambil kira-kira 3.000 IU suplemen vitamin D3 setiap hari.

Ambil makanan tambahan vitamin dan mineral

Dalam satu kajian, suplemen vitamin zink dan B meningkatkan kualiti sperma sebanyak 74 peratus. Zink juga meningkatkan testosteron. Kemudian untuk vitamin A, C, dan E dapat berperanan dalam hormon seks dan tahap testosteron.

Baca juga: Boleh Menyakitkan, Inilah 5 Punca Kecederaan Testis Yang Perlu Anda Ketahui!

Rehat yang mencukupi dan kualiti tidur yang baik

Tidur yang baik sama pentingnya dengan kesihatan seperti diet dan senaman. Oleh itu, ia juga mempunyai kesan besar pada tahap testosteron.

Jumlah tidur yang ideal berbeza dari orang ke orang, tetapi satu kajian mendapati bahawa tidur hanya 5 jam per malam dikaitkan dengan penurunan kadar testosteron sebanyak 15 peratus.

Walaupun sebilangan orang kelihatan baik-baik saja dengan kurang tidur, tetapi menurut Garis Kesihatan mencadangkan bahawa tidur sekitar 7-10 jam setiap malam adalah yang terbaik untuk tahap kesihatan dan testosteron jangka panjang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!