Kesihatan

10 Kesan Cuaca Panas pada Tubuh dan Kesihatan, Jangan Anggap!

Baru-baru ini, cuaca di beberapa wilayah di Indonesia lebih panas daripada biasa. Adakah anda merasakannya juga?

Terdapat banyak khabar angin yang beredar bahawa ini adalah fenomena gelombang panas. Namun, berdasarkan pemantauan BMKG, Indonesia tidak mengalami gelombang panas. Walaupun begitu, terdapat peningkatan cuaca panas di beberapa kawasan.

Perubahan cuaca ke arah yang lebih panas, ternyata memberi kesan pada badan, anda tahu. Bermula dari mudah pening, mudah letih, hingga dalam kes yang teruk menyebabkan sawan dan membahayakan nyawa. Mari ketahui lebih lanjut mengenai kesan cuaca panas pada badan!

Kesan cuaca panas pada badan dan kesihatan

Cuaca panas sebenarnya mempengaruhi keadaan fizikal dan mental manusia. Seseorang akan lebih sensitif, mudah marah dan kehilangan tumpuan untuk bekerja apabila terdapat peningkatan suhu di sekitarnya.

Suhu tinggi dan cuaca panas juga akan menjadikan tubuh manusia menghasilkan pelbagai reaksi. Berikut adalah siri kesan cuaca panas pada tubuh dan kesihatan

1. Berpeluh

Perkara pertama yang berlaku pada badan ketika panas adalah berpeluh. Tubuh menghasilkan peluh sebagai cara semula jadi untuk menyejukkan suhu badan. Tetapi dalam cuaca yang sangat panas, pengeluaran peluh mungkin lebih banyak daripada biasa.

2. Kekeringan

Tubuh akan mengeluarkan banyak cecair ketika menghadapi suhu panas. Cecair yang keluar biasanya juga mengandungi mineral penting seperti natrium dan kalium sehingga tubuh terdedah kepada dehidrasi.

Anda mungkin berasa lebih dahaga, mengeringkan bibir dan lidah dan membuang air kecil lebih sedikit daripada biasa. Untuk mengatasi masalah dehidrasi, cubalah bergerak ke tempat yang sejuk dan minum minuman yang boleh menggantikan cecair badan.

3. Keletihan

Apabila anda menghabiskan masa dalam cuaca yang sangat panas, badan anda mungkin mengeluarkan terlalu banyak cecair yang menyebabkan anda merasa letih.

Keletihan kerana cuaca panas sering dicirikan oleh kelemahan, pening, mual, dan sakit kepala. Sekiranya ini berlaku, berehatlah di tempat yang sejuk dan berikan pengambilan air yang mencukupi.

Baca juga: Mesti tahu! Cara mengelakkan anak-anak daripada tidak mengalami dehidrasi dalam cuaca panas

4. Ruam kulit

Apabila cuaca dan suhu udara lebih panas, badan akan lebih banyak berpeluh. Keadaan ini menyebabkan peluh menjadi lebih mudah tersumbat. Terutama di bahagian lipatan badan seperti ketiak, pangkal paha, leher, siku, dan bawah payudara.

Peluh yang tersumbat di liang pori biasanya akan menyebabkan lebam merah kecil. Keadaan ini juga cenderung berlaku pada bayi, terutamanya di bawah dagu dan pangkal paha.

Untuk mengelakkan ruam pada kulit, pastikan anda memakai pakaian longgar dengan bahan penyerap seperti kapas. Kemudian, cuba cari tempat yang sejuk untuk tetap kering.

5. Selaran matahari

Pendedahan cahaya matahari secara langsung pada kulit yang tidak dilindungi akan menyebabkan selaran matahari.

Luka bakar dari cahaya matahari akan menjadikan kulit menjadi merah, gatal, menyakitkan, dan panas ketika disentuh. Dalam kes yang lebih teruk, anda juga boleh mengalami lepuh, sakit kepala, demam, dan loya. Dalam jangka masa panjang, pendedahan cahaya matahari juga meningkatkan risiko terkena barah kulit.

Sekiranya anda mengalami ini, sapukan gel aloe vera dan sapukan kain sejuk. Kemudian minum banyak air dan jangan menyentuh api.

6. Denyutan jantung lebih cepat

Cuaca panas juga akan menjadikan degupan jantung lebih cepat. Jantung juga akan mengepam lebih banyak darah ke kawasan kulit kerana ini adalah cara tubuh melepaskan sedikit panas. Kesannya, bahagian badan yang lain tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi.

Keadaan ini kemudian membuatkan anda berasa letih. Terutama semasa anda melakukan kerja dengan beban fizikal dan mental yang berat.

7. Tekanan darah rendah

Anda juga boleh mengalami tekanan darah rendah ketika cuaca panas.

Ini disebabkan oleh badan kehilangan cecair dan elektrolit. Saluran darah juga akan melebar sehingga pengeluaran peluh lebih tinggi.

Apabila dua perkara ini berlaku, tekanan darah akan turun dan boleh membuat anda merasa pening atau pingsan.

8. Pening

Perasaan pening dan sukar menumpukan perhatian juga biasa berlaku ketika cuaca panas. Keadaan ini normal dan dapat diatasi dengan berehat di tempat yang sejuk.

9. Pengsan

Panas dapat mengeringkan dan menyukarkan otak untuk mendapatkan bekalan darah sehingga anda akan merasa pening dan pingsan.

10. Strok panas

Panas panas adalah kesan cuaca panas yang paling berbahaya bagi kesihatan. Keadaan ini berlaku apabila badan tidak dapat mengawal suhunya. Kemudian suhu badan meningkat secara mendadak hingga 41 ° C dalam beberapa minit.

Biasanya badan tidak dapat berpeluh, kulit mengering dan terasa panas. Gejala lain juga boleh berlaku seperti pening, degupan jantung yang cepat, loya, dan sakit kepala.

Sekiranya tidak dirawat, angin ahmar boleh menyebabkan sawan, koma, dan juga kematian.

Baca juga: Ketahui Punca Berpeluh dan Apa Artinya untuk Kesihatan

Petua untuk mengatasi cuaca panas

Perubahan cuaca tidak dapat dielakkan. Agar tidak mengalami kesan buruk cuaca terlalu panas di kawasan anda, berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil:

  • Minum banyak cecair
  • Minimumkan aktiviti luar
  • Gunakan pakaian longgar, kain ringan dan warna terang
  • Jangan lupa menggunakan pelindung matahari
  • Elakkan aktiviti fizikal yang berat pada waktu siang
  • Mandi
  • Jangan tinggalkan anak-anak atau haiwan kesayangan di dalam kereta
  • Pastikan bekerja di tempat yang sejuk

Itulah kesan cuaca panas pada badan dan kesihatan. Penting bagi anda untuk memperhatikan perubahan cuaca di kawasan anda agar anda dapat menyesuaikan diri dengan baik. Jadi, jangan anggap perubahan cuaca begitu lama.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!