Kesihatan

Jarang Diketahui, Inilah 5 Manfaat Bawang Putih Hitam untuk Kesihatan Tubuh!

Bawang putih atau bawang putih hitam Bawang putih diperam pada suhu tinggi. Warna hitam yang muncul adalah hasil proses ini. Terdapat banyak faedah bawang putih hitamyang tidak terdapat dalam bawang putih biasa.

Bawang putih hitam mempunyai kandungan polifenol yang lebih tinggi, iaitu hampir 10 kali ganda daripada bawang putih biasa. Sebatian organik seperti S-allil sistein (SAC) juga lebih berkesan untuk merawat keradangan.

Khasiat dan khasiat bawang putih hitam untuk kesihatan

Terdapat banyak faedah kesihatan bawang putih hitam yang perlu anda ketahui. Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

1. Baik untuk sistem ketahanan badan

Khasiat bawang putih hitamYang pertama adalah dapat meningkatkan sistem imun. Bawang sendiri adalah salah satu bahan makanan yang telah terbukti dapat membantu manusia dalam meningkatkan sistem imun.

Bawang putih atau bawang putih hitam boleh bertindak sebagai ubat anti-radang semula jadi. Kandungan bawang putih hitam berfungsi dengan merangsang pengeluaran sel darah putih di sumsum tulang.

Ekstrak dari bawang putih mempunyai imunostimulator yang lebih kuat daripada bawang putih biasa. Sebenarnya, ia boleh menjadi 'pembunuh semula jadi' pelbagai bakteria yang mengancam keselamatan tubuh.

Baca juga: Untuk Tetap Sihat, Inilah 7 Cara Meningkatkan Kekebalan Tubuh

2. Khasiat bawang putih hitam untuk menurunkan kolesterol

Tubuh memang memerlukan pengambilan kolesterol untuk menyeimbangkan pemakanan. Hanya saja, kadar kolesterol berlebihan, terutama kolesterol jahat, sebenarnya boleh membahayakan kesihatan.

bawang putih hitam atau bawang putih hitam dapat membantu menurunkan kadar kolesterol ini.

Satu kajian yang dilakukan di Korea menjelaskan, bawang putih mempunyai sebatian khas yang dapat membantu meningkatkan jumlah kolesterol baik. Kesannya, kolesterol dalam badan akan seimbang.

3. Khasiat bawang putih hitam untuk jantung

Penyakit jantung masih merupakan salah satu penyebab utama kematian di seluruh dunia. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan organ terpenting ini.

Sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat menjelaskan, bawang putih hitam dapat mengoptimumkan peredaran darah, dan mengurangkan potensi pelbagai penyakit kardiovaskular.

Berbanding dengan bawang putih biasa, bawang putih hitammengandungi tahap polifenol yang lebih tinggi. Kandungannya cukup berkesan untuk melindungi jantung dari ancaman kerosakan.

Selain itu, bawang putih hitam juga dapat mengawal lemak darah, yang berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit jantung, seperti arteri koronari.

4. Kaya dengan antioksidan

Bawang putih mempunyai sebatian antioksidan yang berfungsi untuk menghalang pertumbuhan atau perkembangan sel berbahaya di dalam badan. Juga, mencegah pelbagai kerosakan organ yang boleh berlaku selepas itu.

Salah satu faedahnya bawang putih hitam yang tidak diketahui oleh semua orang adalah kemampuannya untuk meningkatkan glutathione, antioksidan yang berasal yang dapat menyembuhkan penyakit serius, seperti diabetes jenis 2 dan kerosakan hati.

5. Baik untuk otak

Seiring bertambahnya usia, organ manusia akan kekurangan fungsi terbaiknya, termasuk otak. Otak akan mengalami penurunan fungsi, seperti kesukaran memproses maklumat, kesukaran mempelajari perkara baru, dan kesukaran mengembalikan kenangan atau kenangan lama.

Bawang Putih atau bawang putih hitam bukan penawar untuk semua masalah ini. Hanya itu, ia dapat membantu anda mempertajam kemampuan otak anda, walaupun anda sudah memasuki usia tua. Ini tidak dapat dipisahkan dari sebatian antioksidan yang tinggi.

Antioksidan ini berperanan dalam mengurangkan kerosakan otak yang disebabkan oleh tekanan oksidatif dan radikal bebas. Akibatnya, risiko pelbagai gangguan otak seperti demensia dan Alzheimer dapat diminimumkan.

Baca juga: Jarang Dikenali! Ini adalah 7 Cara Meningkatkan Memori Secara Semula Jadi

Bawang putih hitam untuk asid perut

Sekiranya anda mempunyai sejarah asid perut yang teruk, anda mungkin dinasihatkan untuk tidak memakan banyak bawang putih, terutama dalam bentuk mentah.

Walau bagaimanapun, pelancaran Kesihatan Victoria, nampaknya bawang putih hitam akan lebih selamat bagi anda yang mempunyai asid perut. Bawang putih hitam mengandungi sebatian aditif yang sangat khusus yang disebut S-Allylcysteine ​​(SAC) dalam kepekatan yang sangat tinggi, berbanding dengan bawang putih biasa.

Ia larut dalam air dan mudah diserap ke dalam badan. S-Allylcysteine ​​terbukti dapat membantu penyerapan allicin.

Ini menjadikan bawang putih lebih efektif daripada bawang putih biasa untuk semua faedah yang disebutkan di atas dan juga dapat diterima dengan baik oleh sistem pencernaan menjadikannya selamat bagi penghidap refluks asid kerana kemungkinan sakit perut sepenuhnya diminimumkan.

Khasiat bawang putih hitam untuk lelaki

Dari segi pemakanan, bawang putih mempunyai kandungan yang serupa dengan bawang putih, iaitu allicin. Bahan aktif ini mempunyai banyak faedah, tetapi tanpa bau.

Salah satu kelebihan allicin adalah dapat meningkatkan aliran darah, termasuk ke dalam zakar, yang seterusnya dapat meningkatkan stamina lelaki.

Selain itu, allicin juga dapat merangsang hormon testosteron yang dapat meningkatkan prestasi semasa hubungan seksual.

Baca juga: Impotensi Sementara: Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya

Kebaikan bawang merah tunggal

Tidak seperti bawang putih biasa yang terdiri daripada beberapa ulas dalam satu butir, bawang putih tunggal hanya terdiri daripada satu ulas.

Bawang putih tunggal mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan, apabila diproses menjadi hitam, manfaatnya juga dapat meningkat.

Berikut adalah beberapa kelebihan bawang merah:

 • Menurunkan kolesterol
 • Mengurangkan demam dan batuk
 • Membantu melawan barah
 • Merawat diabetes
 • Merawat penyakit jantung
 • Bantu dengan gejala asma

Baca juga: 7 Manfaat Bawah Putih Tunggal, Merawat Asma, Kolesterol hingga Penyakit Jantung

Kesan sampingan bawang putih hitam

Petikan Institut Kesihatan Nasional AS, tidak ada kesan sampingan yang serius dari penggunaan bawang putih hitam. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat gejala yang serupa dengan penggunaan bawang putih yang berlebihan, seperti gangguan pencernaan, bau mulut, alergi, dan sakit perut.

Apa yang perlu anda perhatikan, bawang putih hitam boleh berinteraksi dengan antikoagulan, ubat-ubatan yang berfungsi untuk mencegah pembekuan darah. Risiko pendarahan akan terbuka luas sekiranya interaksi berlaku.

Selain itu, bawang putih hitam juga boleh memperburuk penyakit gastroesophageal reflux (GERD). bawang putih hitam boleh merengsakan mukosa esofagus, bahagian organ esofagus.

Dilaporkan Bawang Putih Harian, tidak ada larangan khas untuk memakan bawang putih hitam. Bawang putih adalah bahan semula jadi, jadi cenderung selamat dimakan. Tetapi jika kesan sampingan seperti yang disebutkan di atas mulai muncul, anda boleh mula memakan bawang.

Baca juga: Manfaat Bawang Putih untuk Kesihatan, Juga Bermanfaat untuk Lelaki!

Cara membuat bawang hitam

Cara membuat bawang putih tidak terlalu sukar, tetapi memerlukan masa yang lama untuk menjangkau seminggu.

Ini kerana proses penapaian yang mesti dijalankan. Satu-satunya bahan yang perlu anda sediakan adalah bawang putih yang tidak dikupas.

Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat bawang hitam:

 1. Bersihkan kotoran pada kulit bawang dengan menggosoknya dengan lembut. Anda boleh menggunakan span yang tidak digunakan tetapi masih bersih.
 2. Jangan keluarkan cengkih dari bawang.
 3. Jangan mencuci bawang dengan menggunakan air, kerana boleh menjadikannya 'tua' dengan cepat.
 4. Tetapkan periuk nasi ke tempat yang panas, tidak tinggi (seperti ketika memasak nasi).
 5. Masukkan bawang putih yang telah dibersihkan ke dalam periuk nasi.
 6. Jeda antara bawang sehingga ada ruang yang tersisa sehingga mereka tidak saling bersentuhan.
 7. Biarkan bawang di dalam periuk nasi sehingga 3 minggu dengan tetapan suhu hangat berterusan.
 8. Bawang akan menjadi hitam selepas 3 minggu di dalamnya periuk nasi.

Selama ini, jangan lupa untuk selalu memeriksa tetapannya periuk nasi secara berkala. Ini penting kerana perubahan tetapan boleh mengganggu proses penapaian. Cara membuat bawang putih yang sama juga boleh digunakan ketuhar.

Ada satu cara lagi yang boleh anda gunakan untuk membuat bawang hitam, iaitu menggunakan periuk dan kompor. Api yang digunakan mesti terus menyala selama 20 hari. Bagi sesetengah orang, kaedah ini memerlukan perhatian lebih kerana menggunakan api.

Cara pengambilan bawang putih hitam

Setelah mengetahui cara membuat bawang putih hitam, anda juga perlu memahami cara memakan bawang ini.

Dilaporkan dari Bawang Putih Harian, Cara pengambilan bawang putih tidak berbeza dengan bawang putih biasa. Anda boleh menggunakannya dalam dua cara.

1. Tidak diproses

Cara termudah untuk mengonsumsi bawang putih hitam adalah memakannya sebaik sahaja dikupas.

Tidak perlu risau, bawang sudah dalam keadaan matang, kerana sudah lama menjalani proses penapaian.

2. Penggunaan bawang putih hitam yang diproses

Sementara itu, cara kedua memakan bawang putih adalah dengan memprosesnya dengan bahan lain. Anda boleh menggunakan bawang putih hitam sebagai rempah memasak, seperti bawang putih pada umumnya.

Bilakah masa terbaik untuk mengambil bawang putih? Jawapannya ada bila-bila masa. Anda boleh memakannya semasa sarapan, makan tengah hari, makan malam, selepas bersenam, semasa bekerja, dan sebagainya.

Nah, itulah tinjauan mengenai keberkesanan dan faedah bawang putih hitam atau bawang putih hitam dan kesan sampingannya pada badan.

Anda boleh membiasakan makan bawang jenis ini untuk mendapatkan pelbagai faedah. Semoga berjaya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.