Kesihatan

Kedudukan Tidur Sebelah Kanan atau Kiri, Apa Kelebihan dan Kekurangannya?

Kedudukan tidur sisi bagi sesetengah orang dianggap bermanfaat untuk kesihatan. Memilih kedudukan yang salah sebenarnya boleh menyebabkan sakit pada tulang belakang, leher, dan sendi.

Oleh itu, untuk tidur lebih lena dan tidak sakit ketika bangun tidur, anda mesti memilih kedudukan yang betul.

Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai posisi tidur sebelah, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Detasmen Retina? Dengar, inilah sebab dan gejala awal yang dapat dikesan!

Apakah kelebihan dan kekurangan kedudukan tidur sebelah?

Dilaporkan Tidurlah Junkie, memilih posisi tidur yang betul bukan sahaja dapat membantu anda merasa selesa, tetapi dapat mencegah gangguan tertentu.

Walaupun tidur di punggung telah lama dianggap posisi tidur yang ideal, tidur di sisi anda terbukti mempunyai banyak faedah.

Sekiranya dilakukan dengan betul dan dengan penjajaran badan yang betul, posisi tidur sisi dapat mengurangkan sakit sendi dan punggung bawah. Namun, ingat bahawa tidur di sisi anda mempunyai kelebihan dan kekurangan, seperti berikut:

Kedudukan tidur sebelah kiri

Tidur di sebelah kiri anda, juga dikenali sebagai posisi lateral, bermaksud meletakkan badan anda dengan kepala dan batang badan di sebelah kiri anda.

Lengan mungkin berada di bawah badan atau sedikit ke depan atau memanjang dengan sedikit tekanan di bahu kiri. Dengan kedudukan ini, terdapat nilai tambah dan tolak, dalam bentuk:

Tambahan

Tidur di sebelah kiri anda dapat mengelakkan kesan buruk dari tidur di punggung dan mungkin sangat penting untuk membetulkan dengkuran dan apnea. Selain itu, pernafasan juga dapat dilakukan dengan lebih baik dengan tidur di sebelah kiri anda.

Sekiranya sakit sendi kanan atau bahu dan pinggul kerap, ia mungkin melegakan dengan tidur di posisi ini. Dalam aktiviti tidur, posisi ini dapat membantu pasangan seks menjadi lebih selesa.

Seseorang yang hamil boleh meletakkan bantal di bawah perutnya atau di antara lutut. Kedudukan ini dapat membantu mengurangkan tekanan pada pundi kencing dan sakit belakang pada wanita hamil.

Tolak

Walaupun mempunyai banyak faedah, tidur di sebelah kiri tidak digalakkan untuk semua orang. Ketika tidur di sebelah kiri, organ dalaman di dada boleh bergeser. Paru-paru juga boleh memberi tekanan pada jantung.

Peningkatan tekanan ini dapat mempengaruhi fungsi jantung, berpotensi memperburuk ketegangan jantung pada kegagalan jantung.

Selain itu, jantung juga dapat bertindak balas terhadap peningkatan tekanan dengan mengaktifkan buah pinggang dan meningkatkan kencing pada waktu malam.

Tekanan pada saraf di lengan kiri atau kaki boleh menyebabkan masalah lain. Tidur lateral yang kronik boleh menyebabkan sakit bahu, sakit punggung bawah kerana pergeseran kelengkungan tulang belakang, dan sakit di pinggul.

Kedudukan tidur sebelah kanan

Dalam posisi sisi ini, badan diposisikan dengan kepala dan batang tubuh yang terbaring di sebelah kanan. Seperti sebelumnya, lengan mungkin berada di bawah badan atau sedikit ke depan atau memanjang dengan sedikit tekanan di bahu kanan.

Beberapa kelebihan dan kekurangan kedudukan ini termasuk:

Tambahan

Seperti tidur lateral kiri, tidur di sebelah kanan anda dapat mengelakkan kesan buruk dari tidur di punggung. Bukan hanya itu, jika bahagian kiri sendi, biasanya bahu atau pinggul, terasa sakit, ia mungkin akan reda dengan tidur di sebelah kanan.

Tolak

Tidur di sebelah kanan anda boleh menyebabkan masalah kesihatan tertentu. Dengan graviti memindahkan organ dalaman ke kanan, jantung akan mengalihkan mediastinum ke paru-paru kanan. Ini akan mengurangkan kelantangan pada paru-paru.

Penurunan isipadu boleh menjejaskan tahap oksigen darah dan memberi tekanan pada sistem kardiovaskular pada orang dengan keadaan kesihatan yang berkaitan. Selain itu, tekanan pada saraf lengan kanan atau kaki boleh mengakibatkan kecederaan mampatan atau neuropati.

Sama seperti tidur di sebelah kiri, tidur di sebelah kanan secara kronik boleh menyebabkan sakit di bahu kanan, punggung bawah, dan pinggul. Oleh itu, pastikan kedudukannya selesa dan tidak berlebihan.

Kedua-dua kedudukan ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Oleh itu, anda perlu memilih kedudukan yang betul dan selesa ketika tidur dan cuba jangan keterlaluan dengan menggunakan satu sisi badan sebagai sokongan.

Baca juga: Berus gigi elektrik vs manual: Mana yang Lebih Berkesan dalam Membersihkan Gigi?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!