Kesihatan

Muntah kepada Dehidrasi, Ciri Keracunan Makanan Ini Perlu Diperhatikan

Keracunan boleh berlaku kerana makanan yang kita makan tercemar atau mempunyai toksin bawaan. Salah satu tanda keracunan makanan yang paling biasa adalah muntah.

Walaupun beberapa tanda atau gejala ringan dan boleh hilang sendiri, ada juga tanda-tanda keracunan makanan yang perlu anda perhatikan dan segera dapatkan bantuan perubatan. Apakah gejala keracunan makanan? Lihat penjelasan berikut.

Baca Juga: 3 Resipi Salad Buah Sihat dan Sedap, Jadikannya!

Tanda-tanda keracunan makanan yang biasa

Keracunan makanan boleh berlaku pada bila-bila masa. Sebabnya adalah kerana makanan itu tercemar atau memang makanan itu mengandungi racun. Makanan boleh tercemar semasa pengeluaran (dalam makanan yang diproses) atau semasa memasak.

Ciri-ciri yang sering dilihat ketika seseorang mengalami keracunan makanan adalah:

Pening dan muntah

Salah satu penyebab mual dan muntah adalah jangkitan pada perut, yang pada mulanya berasal dari makanan yang tercemar. Anda boleh mengesyaki keracunan makanan jika loya dan muntah berlaku satu hingga lapan jam selepas makan.

Cirit-birit

Cirit-birit berlaku kerana gangguan fungsi usus dalam menyerap makanan dan air, yang kemudian membuatnya keluar dari badan dalam bentuk tinja berair. Keadaan ini dikaitkan dengan jangkitan gastrousus. Jangkitan boleh disebabkan oleh makanan yang tercemar bakteria atau virus.

Sakit perut atau kekejangan juga merupakan tanda keracunan makanan

Kesakitan atau kekejangan adalah salah satu tanda bahawa ada yang tidak kena dengan sistem pencernaan. Ia boleh menjadi gangguan bakteria, virus atau parasit. Kesakitan atau kekejangan juga boleh menjadi tanda bahawa otot perut anda berusaha mendorong najis sarat kuman keluar dari badan anda melalui tinja.

Demam

Ciri lain keracunan makanan adalah bahawa ia boleh menyebabkan demam. Demam berlaku sebagai kesan ketahanan sistem kekebalan tubuh terhadap jangkitan atau gangguan berbahaya yang lain di dalam badan.

Ciri-ciri keracunan makanan berdasarkan penyebabnya

Keracunan makanan boleh disebabkan oleh bakteria atau virus. Foto: Hospital St Luke

Selanjutnya, terdapat beberapa ciri yang dapat anda ketahui, berdasarkan penyebab keracunan. Antaranya:

Keracunan makanan kerana racun

Walaupun terdapat banyak jenis racun yang boleh menyebabkan keracunan makanan, scombrotoxin dan ciguatera adalah dua jenis penyebab yang paling biasa dan terdapat pada ikan dan makanan laut lain.

Scombrotoxin adalah racun yang berasal dari ikan seperti tuna, makarel, tuna, sardin dan kerang. Ia juga dikenali sebagai racun histamin. Keracunan scrombotoxin biasanya disebabkan oleh memasak yang tidak dimasak atau penyimpanan yang lemah.

Ciri keracunan makanan akibat racun scombrotoxin biasanya sesak nafas dan sukar menelan. Sebilangan orang juga menunjukkan alahan, seperti pembengkakan pada wajah. Ciri-ciri ini biasanya muncul satu hingga dua jam setelah memakan makanan ini.

Sementara itu, ciguatera adalah racun yang terdapat pada kerapu, kakap dan barakuda. Ciri-ciri orang yang diracuni oleh ciguatera termasuk muntah, cirit-birit dan sakit otot. Ia juga dapat menunjukkan gejala mati rasa dan kesemutan. Keluhan lain yang mungkin berlaku adalah sakit kepala.

Ciri-ciri keracunan makanan kerana pencemaran

Pencemaran makanan boleh disebabkan oleh bakteria, virus atau mikroorganisma lain yang membahayakan tubuh. Masing-masing juga mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh.

Contohnya, pencemaran bakteria, yang paling biasa adalah keracunan Escherichia coli, yang dicirikan oleh cirit-birit ringan. Selain itu terdapat bakteria Clostridium botulinum yang menghasilkan toksin botulin. Ciri-ciri keracunan akibat bakteria ini bermula dari demam, muntah, cirit-birit ringan dan mati rasa.

Bakteria lain yang juga sering menyebabkan keracunan adalah salmonella. Umumnya bakteria ini mencemari makanan yang diproses. Untuk membunuhnya, panaskan makanan yang diproses hingga 73.8 darjah Celsius sebelum memakannya.

Sementara virus yang biasanya menyebabkan keracunan makanan adalah rotavirus. Ciri-ciri seperti sakit kepala, muntah, demam dan menggigil. Di luar itu juga terdapat keracunan yang disebabkan oleh parasit seperti siklospora, yang menyebabkan sakit kepala dan sakit badan.

Tanda-tanda keracunan makanan dengan keadaan yang teruk

Dalam keadaan yang lebih teruk, seseorang akan menunjukkan tanda-tanda keracunan makanan seperti:

  • Cirit-birit berlangsung lebih dari tiga hari
  • Demam melebihi 38.5 darjah celcius
  • Kesukaran bercakap
  • Mengalami masalah penglihatan
  • Gejala kekeringan teruk seperti mulut kering, jumlah air kencing yang kurang daripada biasa atau tidak ada air kencing
  • Kencing berdarah

Baca juga: Ketahui penyakit degeneratif yang biasa dialami oleh orang tua, apakah itu?

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda mengalami gejala keracunan makanan yang lebih teruk maka anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan. Terutama untuk mengatasi masalah dehidrasi. Dehidrasi yang dibiarkan boleh mengganggu fungsi badan yang normal dan dalam keadaan terburuk boleh mengakibatkan kematian.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!