Kesihatan

Fluoxetine

Fluoxetine adalah ubat antidepresan yang mempunyai khasiat yang hampir sama dengan amitriptyline.

Ubat ini ditemui oleh Eli Lilly and Company pada tahun 1972 dan mula dilesenkan untuk penggunaan perubatan pada tahun 1986. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memasukkan ubat ini dalam senarai ubat penting WHO.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat fluoxetine, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa fluoxetine?

Fluoxetine adalah ubat saraf yang digunakan untuk rawatan kemurungan utama, bulimia nervosa, gangguan panik, dan gangguan psikiatri lain.

Fluoxetine boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet pelepasan perlahan yang diambil melalui mulut (oral). Ia juga dipasarkan dalam kombinasi dos tetap dengan olanzapine.

Gabungan fluoxetine dengan olanzapine (Zyprexa) dapat digunakan untuk merawat kemurungan manik yang disebabkan oleh gangguan bipolar. Ubat ini juga digunakan untuk merawat ejakulasi dini pada beberapa pesakit yang tidak dikontraindikasikan.

Apakah fungsi dan faedah ubat fluoxetine?

Fluoxetine berfungsi sebagai agen antidepresan inhibitor serotonin reuptake inhibitor (SSRI) selektif. Ubat ini berfungsi dengan menyekat penyerapan serotonin oleh sel saraf (neuron). Fungsi ini dapat menolong orang yang mengalami kemurungan, panik, kegelisahan, atau gejala obsesif-kompulsif.

Ubat ini mempunyai manfaat untuk merawat beberapa gangguan kesihatan, terutamanya psikiatri yang berkaitan dengan keadaan berikut:

1. Gangguan kemurungan

Ubat ini boleh diberikan sebagai rawatan untuk rawatan kemurungan utama. Walaupun mungkin antidepresan lain boleh berfungsi dengan lebih optimum daripada ubat ini.

Ubat ini juga dapat diberikan untuk mengatasi gangguan depresi ringan hingga sederhana walaupun pemberiannya masih diperdebatkan.

Kajian 2012 yang memeriksa ubat ini untuk rawatan kemurungan menyimpulkan manfaat klinikal ubat ini. Bukti penyelidikan menunjukkan peningkatan yang signifikan secara klinikal pada pesakit dan tidak dijumpai kesan sampingan yang teruk.

Beberapa institusi perubatan di seluruh dunia telah mengesyorkan ubat ini sebagai terapi barisan pertama untuk kemurungan dalam kombinasi dengan antidepresan yang lain. Gabungan diberikan terutama dalam merawat kes-kes kemurungan utama.

2. Gangguan obsesif-kompulsif

Gangguan obsesif-kompulsif (OCD) adalah gangguan psikiatri kronik yang teruk yang sering disulitkan oleh episod kemurungan. Gangguan ini sangat biasa terjadi pada pesakit yang mengalami kemurungan.

Korteks orbitofrontal dan inti caudate adalah struktur otak yang dipercayai terlibat dalam OCD. Beberapa kajian mendapati terdapat kelainan pada korteks orbitofrontal pada pesakit OCD.

Ubat SSRI, termasuk fluoxetine dianggap meningkatkan pelepasan serotonin, yang berperanan dalam pengendalian kemurungan. Sejak tahun 1985, ubat ini telah dinilai untuk rawatan gangguan obsesif-kompulsif (OCD).

Fluoxetine dianggap cukup berkesan untuk mengurangkan gejala obsesif-kompulsif yang menyertai kemurungan. Garis panduan perubatan dunia mengesyorkan dos fluoxetine optimum 40 hingga 60mg setiap hari. Tempoh terapi ubat sekurang-kurangnya 1 hingga 2 tahun.

Keberkesanan ubat tidak boleh dinilai sebelum 8 minggu untuk membolehkan kesan terapi berlaku. Fluoxetine didakwa mempunyai profil keselamatan dan kesan sampingan yang baik yang jarang berisiko.

3. Gangguan panik

Ubat ini telah dikaji dan terbukti berkesan dalam mengurangkan gejala gangguan panik. Dadah boleh diberikan kepada orang dengan gangguan panik tanpa sejarah agoraphobia, fobia tempat yang membuat mereka merasa terperangkap dan tidak berdaya.

Ubat ini akan menstabilkan kadar serotonin, yang merupakan bahan kimia semula jadi di otak yang berfungsi mengatur mood. Orang yang mengalami gangguan mood, kegelisahan atau gangguan panik mengalami ketidakseimbangan serotonin.

Sebagai SSRI, ubat ini mempengaruhi serotonin dengan menyekat penyerapannya pada sel saraf otak. Pemberian ubat biasanya selama beberapa bulan atau sehingga gejala hilang diikuti dengan terapi yang berterusan.

4. Bulimia nervosa

Bulimia nervosa atau gangguan makan akut adalah masalah kesihatan yang dicirikan oleh kitaran makan berlebihan dan kemudian muntah sekali lagi dengan sengaja.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa fluoxetine antidepresan berkesan untuk rawatan kecemasan jangka pendek bulimia yang teruk. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk rawatan anoreksia nervosa.

Satu kajian baru menunjukkan bahawa penggunaan ubat yang berterusan dapat mencegah orang yang menderita bulimia kembali ke siklus pemakanan dan muntah yang merosakkan.

Fluoxetine pada dosis 60 mg sehari terbukti lebih berkesan dalam mengurangkan kekerapan episod makan dan muntah.

Ubat ini boleh diberikan untuk rawatan akut dan pemeliharaan bulimia nervosa sederhana hingga teruk. Tempoh rawatan sekurang-kurangnya 3 episod bulimia seminggu selama 6 bulan.

5. Gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD)

Gangguan dysphoric pramenstruasi atau PMDD adalah bentuk sindrom pramenstruasi yang teruk yang mempengaruhi 1.8-5.8 peratus wanita haid.

Gangguan ini dapat dicirikan oleh gejala afektif, tingkah laku, dan somatik yang berulang setiap bulan semasa fasa kitaran haid ini.

Wanita dengan PMDD berisiko lebih tinggi untuk bunuh diri, dengan kecenderungan 2.8 kali lebih tinggi untuk membunuh diri. Beberapa kajian menunjukkan penyebab PMDD berkaitan dengan turun naiknya tahap hormon steroid seks.

Rawatan yang diberikan biasanya adalah ubat antidepresan SRRI, termasuk fluoxetine. Dadah diberikan untuk merawat gejala dan mengurangkan tahap pemikiran bunuh diri.

Ubat SSRI telah menjadi kelas ubat yang paling biasa diberikan kepada wanita yang menderita PMDD. Ubat ini dianggap cukup berkesan untuk memperbaiki gejala fizikal dan emosi wanita dengan PMDD.

6. Gangguan bipolar

Ubat ini juga boleh diberikan untuk rawatan jangka pendek episod kemurungan akut pada pesakit dengan gangguan bipolar I (bipolar depression). Ubat ini boleh diberikan sebagai ubat tunggal atau dalam kombinasi sebagai olanzapine.

Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan reaksi manik apabila digunakan sendiri pada beberapa pesakit. Juga, ubat ini tidak boleh digunakan tanpa penstabil mood, seperti lithium atau lamotrigine.

7. Ejakulasi Pramatang

Fungsi ini berkaitan dengan kes di mana beberapa pesakit yang menggunakan SSRI mengadu ejakulasi tertunda. Kemudian beberapa penyelidik pada awal tahun 90-an mengembangkan potensi sebagai rawatan untuk ejakulasi dini.

Pada masa ini, doktor boleh menetapkan SSRI sebagai rawatan luar label untuk ejakulasi dini di beberapa negara. Beberapa ubat SSRI, termasuk fluoxetine, dapat melambatkan ejakulasi.

Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat ini dianggap tidak seefektif penggunaan ubat paroxetine. Pentadbiran fluoxetine untuk ejakulasi dini dapat dilakukan sebagai terapi alternatif apabila tidak ada ubat lain yang lebih memadai.

Jenama dan harga ubat Fluoxetine

Ubat ini mempunyai izin pengedaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Ubat ini tergolong dalam kumpulan ubat keras jadi untuk mendapatkannya anda mesti menggunakan preskripsi doktor.

Beberapa jenama fluoxetine yang telah didaftarkan di Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM), seperti:

 • Antipresin
 • Calxetin
 • Keberanian
 • Lodep
 • Deprezac
 • Nopres
 • Deproz
 • Oxipres
 • Elizac
 • Prozac
 • Floxet
 • Zac
 • Forance
 • Zactin.

Sebilangan nama paten ubat ini dijual dengan pelbagai jenama dan harga. Berikut adalah jenama ubat fluoxetine dan harganya:

 • Elizac 20mg. Kapsul Fluoxetine dijual dengan harga mulai dari Rp 4.316 hingga Rp 4.500 / kapsul.
 • Nopres 20mg. Kaplet Fluoxetine dijual dengan harga mulai dari Rp 2.833 hingga Rp 3.450 / kaplet
 • Tablet Zac 20 mg. Persediaan tablet oral yang mengandung fluoxetine dijual dengan harga mulai dari Rp. 4,660 hingga Rp 7,100 / tablet.

Namun, anda harus tahu, penggunaan ubat ini tidak dapat dilakukan tanpa pengawasan doktor, terutama rawatan yang bertujuan untuk gangguan mental.

Kami mengesyorkan agar anda selalu melakukan pemeriksaan berkala sebelum menggunakan ubat ini untuk keselamatan penggunaan dadah.

Bagaimana cara mengambil fluoxetine?

Gunakan ubat ini mengikut dos dan kaedah penggunaan yang telah ditetapkan oleh doktor. Baca semua garis panduan dos ubat dan ubat dan ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada label pembungkusan ubat. Doktor kadang-kadang boleh mengubah dos ubat mengikut keadaan klinikal pesakit.

Ambil ubat sekaligus dengan air. Jangan menghancurkan, mengunyah, merekah, atau membuka kapsul pelepasan berterusan.

Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Ambil ubat dengan makanan jika anda mengalami gangguan perut atau usus.

Sekiranya bentuk dos ubat yang anda gunakan adalah sirap, goncangkan ubat sebelum digunakan. Ukur ubat dengan berhati-hati menggunakan sudu pengukur atau penutup pengukur yang disediakan. Jangan gunakan sudu dapur untuk mengelakkan pengambilan dos yang salah.

Mungkin memerlukan masa hingga 4 minggu untuk gejala anda pulih sepenuhnya. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika gejala anda tidak membaik.

Jangan berhenti mengambil fluoxetine secara tiba-tiba. Berhenti secara tiba-tiba boleh mengakibatkan anda mengalami gejala ketagihan yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti menggunakan fluoxetine dengan selamat.

Penggunaan jangka panjang harus diambil secara berkala. Ambil ubat anda pada masa yang sama setiap hari untuk memudahkan anda mengingat. Sekiranya anda lupa minum, segera ambil ubatnya jika waktu berikutnya masih lama. Jangan menggandakan dos ubat pada satu masa.

Simpan fluoxetine setelah digunakan pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik.

Berapakah dos fluoxetine?

Dos dewasa

Gangguan kemurungan

 • Dos biasa: 20mg diambil sekali sehari.
 • Dos boleh ditingkatkan secara beransur-ansur hingga dos maksimum 80 mg sehari dalam 2 dos terbahagi.
 • Dosis berterusan boleh dilakukan jika tidak ada tindak balas klinikal setelah beberapa minggu.

Gangguan kompulsif obsesif

 • Dos biasa: 20mg sekali sehari
 • Dos boleh meningkat hingga 60mg sehari jika tidak ada tindak balas klinikal setelah beberapa minggu
 • Dos maksimum: 80mg sehari dalam 2 dos terbahagi.

Gangguan dysphoric pramenstruasi

 • Dos biasa: 20mg setiap hari secara berterusan
 • Dos alternatif: 20mg setiap hari untuk bermula 14 hari sebelum haid dan berterusan sehingga hari pertama haid
 • Rawatan diulang setiap kitaran.

Bulimia nervosa

Dos biasa: 60mg sehari sebagai dos tunggal atau terbahagi

Gangguan panik

 • Dos biasa: 10mg sekali sehari
 • Dos boleh meningkat hingga 20mg sehari selepas 1 minggu.
 • Dos dapat ditingkatkan lagi menjadi 60mg sehari jika tidak ada tindak balas klinikal setelah beberapa minggu.

Dos anak

Gangguan kemurungan

 • Berumur lebih dari 8 tahun boleh diberi dos 10 mg sehari. Dos boleh meningkat hingga 20mg sehari selepas 1-2 minggu
 • Bagi kanak-kanak dengan berat badan yang rendah boleh diberikan dos awal 10 mg sehari. Dos dapat ditingkatkan menjadi 20mg sehari setelah beberapa minggu, hanya apabila tindak balas klinikal tidak mencukupi.

Gangguan kompulsif obsesif

 • Kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun boleh diberi dos awal 10 mg sehari. Dos boleh meningkat hingga 20mg sehari selepas 2 minggu
 • Kanak-kanak dengan berat badan rendah boleh diberi dos 10 mg sehari. Dos boleh ditingkatkan menjadi 20-30mg sehari setelah beberapa minggu jika perlu.

Dos warga tua

Gangguan kemurungan

 • Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 60 mg setiap hari.
 • Pemberian dos rendah yang berkesan sangat digalakkan.

Gangguan kompulsif obsesif

 • Dos maksimum yang boleh diberikan adalah 60 mg setiap hari.
 • Pemberian dos rendah yang berkesan sangat digalakkan.

Adakah fluoxetine selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah memasukkan ubat ini dalam kategori ubat C.

Kajian pada haiwan eksperimen telah menunjukkan risiko bahaya pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, belum ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah boleh diberikan jika potensi faedahnya lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini diketahui diserap dalam susu ibu sehingga tidak disyorkan untuk digunakan oleh ibu yang menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan fluoxetine?

Reaksi kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Berikut adalah kesan sampingan penggunaan fluoxetine:

 • Tanda-tanda reaksi alergi terhadap fluoxetine, seperti gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak muka atau tekak
 • Reaksi kulit yang teruk, seperti demam, sakit tekak, mata yang terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu dengan lecet dan mengelupas kulit.
 • Gejala baru atau semakin teruk, seperti perubahan mood atau tingkah laku, kegelisahan, serangan panik, merasa impulsif, mudah marah, gelisah, bermusuhan, agresif, gelisah, hiperaktif, lebih tertekan, atau memikirkan bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.
 • Penglihatan kabur, penglihatan kabur, sakit mata atau bengkak, atau melihat lingkaran cahaya di sekitar cahaya.
 • Denyutan jantung yang cepat atau berdebar, sesak nafas, dan pening tiba-tiba seolah-olah anda akan pingsan.
 • Tahap natrium yang rendah dalam badan dicirikan oleh sakit kepala, kekeliruan, ucapan yang tidak jelas, kelemahan teruk, muntah, kehilangan koordinasi, merasa tidak stabil.
 • Reaksi sistem saraf yang teruk dicirikan oleh otot yang sangat kaku, demam tinggi, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang cepat atau tidak seimbang, atau gegaran.
 • Gejala sindrom serotonin, seperti pergolakan, halusinasi, demam, berpeluh, menggigil, degupan jantung yang cepat, kekejangan otot, berkedut, kehilangan koordinasi, mual, muntah, atau cirit-birit.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan fluoxetine termasuk:

 • Masalah tidur (insomnia) atau mimpi pelik
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Mengantuk
 • Gangguan visual
 • Gegaran atau gegaran
 • Rasa cemas atau gementar
 • Sakit, lemah, menguap banyak, keletihan mental
 • Sakit perut, hilang selera makan, loya, muntah, cirit-birit
 • Mulut kering
 • Berpeluh berlebihan
 • Perubahan berat badan atau selera makan
 • Kesesakan hidung, sinusitis, sakit tekak, atau gejala selesema
 • Dorongan seks menurun, mati pucuk, atau kesukaran mengalami orgasme.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda mempunyai sejarah fluoxetine, atau anda juga mengambil pimozide atau thioridazine.

Anda disyorkan untuk menunggu sekurang-kurangnya 14 hari setelah berhenti mengambil perencat MAO sebelum mengambil ubat ini. Anda juga harus menunggu 5 minggu selepas menghentikan fluoxetine sebelum anda boleh mengambil thioridazine atau MAO inhibitor.

Untuk memastikan fluoxetine selamat digunakan, beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah mengenai keadaan berikut:

 • Sirosis hati
 • Masalah kencing
 • Diabetes
 • Glaukoma sudut sempit
 • Kejang atau epilepsi
 • Gangguan bipolar (kemurungan manik)
 • Penyalahgunaan dadah atau pemikiran bunuh diri
 • Terapi elektrokonvulsif (ECT).

Sebilangan pesakit, terutamanya remaja, mungkin mempunyai pemikiran bunuh diri ketika pertama kali mengambil antidepresan. Lakukan pemeriksaan berkala untuk mengelakkan kejadian yang tidak menyenangkan.

Untuk melihat keberkesanan ubat, doktor mesti menilai kemajuan rawatan pada setiap pemeriksaan rutin. Keluarga atau saudara lain juga harus mengetahui perubahan mood atau gejala yang dialami oleh penghidapnya.

Beritahu doktor anda terutamanya jika anda hamil. Mengambil antidepresan SSRI semasa kehamilan lewat boleh menyebabkan komplikasi perubatan yang serius bagi bayi. Anda mungkin mengalami kemurungan berulang jika berhenti mengambil antidepresan.

Sekiranya anda menyusu, beritahu doktor anda sebelum menggunakan ubat ini. Ini benar terutamanya jika terdapat gejala kegelisahan, kekecohan, masalah makan, atau berat badan yang rendah pada bayi yang disusui.

Fluoxetine tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun.

Fluoxetine boleh menyebabkan masalah jantung yang serius. Risiko ini mungkin lebih tinggi jika anda juga mengambil ubat untuk jangkitan, asma, masalah jantung, tekanan darah tinggi, kemurungan, penyakit mental, barah, malaria, atau HIV.

Interaksi ubat lain

Jangan gunakan fluoxetine jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari terakhir. Inhibitor MAO termasuk isokarboksazid, linezolid, suntikan metilena biru, fenelzin, rasagilin, selegiline, dan tranylcypromine.

Menggunakan fluoxetine dengan ubat lain yang menyedihkan dapat memburukkan lagi kesan ubat ini. Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat opioid, pil tidur, relaksan otot, atau ubat untuk kegelisahan atau kejang.

Tanya doktor anda sebelum mengambil ubat anti-radang bukan steroid, seperti aspirin, ibuprofen, naproxen, celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain. Menggunakan NSAID dengan ubat ini boleh menyebabkan lebam atau pendarahan dengan mudah.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang sedang anda minum. Banyak ubat boleh mempengaruhi fluoxetine, terutamanya:

 • Antidepresan lain
 • Tryptophan
 • Pengencer darah, seperti warfarin, Coumadin, Jantoven
 • Ubat untuk merawat kegelisahan, gangguan mood, gangguan pemikiran, atau penyakit mental, seperti amitriptyline, buspirone, desipramine, lithium, nortriptyline, dan lain-lain
 • Ubat untuk merawat ADHD atau narkolepsi, seperti methylphenidate.
 • Ubat sakit kepala migrain, seperti rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan, dan lain-lain.
 • Ubat sakit narkotik, seperti amfetamin, fentanil, atau tramadol.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.