Kesihatan

Punca Telinga Berair: Dari Kecederaan Kepala hingga Jangkitan

Penyebab telinga berair umumnya berasal dari pelbagai faktor, termasuk jangkitan. Perlu diingat, telinga atau saluran air yang berair juga dapat terjadi kerana adanya earwax yang berfungsi untuk menjaga kebersihan dan kesihatannya.

Walaupun ini adalah perkara biasa, jika dibiarkan, ia juga boleh menyebabkan risiko tinggi untuk menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Baiklah, untuk mengetahui punca telinga berair dan cara merawatnya, mari lihat penjelasan yang lebih lengkap di bawah.

Baca juga: Pilihan Terapi untuk Mengatasi Saraf Yang Terjepit, Apa itu?

Apakah penyebab telinga berair?

Dilaporkan dari Garis KesihatanJenis penyebab telinga berair boleh disebabkan oleh adanya darah, cecair jernih, atau nanah. Ini juga menunjukkan jika gendang telinga pecah atau terdapat jangkitan di dalamnya.

Gendang telinga yang pecah boleh menyebabkan darah atau cairan lain bocor dari telinga. Pelepasan seperti ini menunjukkan bahawa telinga anda cedera atau dijangkiti dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Dalam banyak kes, pembuangan najis adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menjadi tanda masalah tertentu. Beberapa penyebab telinga berair yang perlu anda ketahui, termasuk yang berikut:

Campurkan dengan air

Cairan jernih yang mengalir dari telinga mungkin air yang dapat mengumpulkan setelah berenang atau mandi. Seseorang dapat mengeringkan telinga dengan lembut setelah basah dengan menjauhkan pengering rambut atau menggunakan tuala.

Meluangkan waktu untuk mengeringkan telinga dapat membantu mencegah jangkitan yang disebut telinga perenang (otitis externa) di mana air terperangkap di dalamnya. Untuk mengalirkan cecair, doktor kadang-kadang akan meletakkan saluran telinga pada orang yang sering mengalami jangkitan.

Tiub telinga dapat memberikan bukaan ke telinga tengah, memungkinkan sejumlah kecil cecair jernih keluar. Sekiranya saliran telinga berterusan selama lebih dari 24 jam, segera hubungi doktor anda untuk rawatan selanjutnya.

Kecederaan kepala

Cedera ringan atau calar pada saluran telinga kadang-kadang boleh mengakibatkan sedikit pendarahan. Oleh itu, jika seseorang mempunyai gendang telinga yang pecah, mereka mungkin melihat darah, nanah, atau cecair jernih mengalir dari telinga.

Gendang telinga terletak di antara saluran telinga dan telinga tengah, di mana ia boleh pecah jika terdapat lubang di dalamnya. Gegendang telinga dapat pecah akibat jangkitan, memberi tekanan pada telinga, membuat suara keras sangat dekat dengan telinga, atau mendorong sesuatu yang terlalu dalam.

Beberapa gejala yang mungkin dirasakan, termasuk sakit telinga secara tiba-tiba, berdering di telinga, hingga kehilangan pendengaran. Oleh itu, jika telinga berdarah akibat kecederaan di kepala, segera dapatkan rawatan perubatan untuk rawatan selanjutnya.

Jangkitan telinga

Penyebab lain telinga yang berair adalah jangkitan. Pus atau cairan keruh biasanya merupakan tanda jangkitan pada saluran telinga atau telinga tengah. Jangkitan telinga tengah yang biasa disebut sebagai otitis media boleh menyebabkan keluarnya telinga.

Jangkitan telinga boleh menyebabkan gendang telinga pecah pada sekitar 10 peratus kes. Gendang telinga yang pecah juga dapat menyebabkan saluran air atau telinga berair. Jangkitan telinga ini boleh berlaku akibat selesema, selesema, atau kecederaan lain.

Sebilangan orang lebih terdedah kepada jangkitan telinga daripada yang lain. Apabila seseorang mengalami jangkitan telinga, mereka cenderung mengalami beberapa gejala seperti sakit telinga, demam, dan mual.

Rawatan untuk telinga berair

Sekiranya anda sudah mengetahui penyebab telinga berair, maka rawatan mesti segera dilakukan dengan pakar. Telinga berair yang disebabkan oleh air biasanya tidak berbahaya, tetapi jika terjadi akibat kecederaan, mereka memerlukan rawatan lebih lanjut untuk mencegah risiko menjadi lebih teruk.

Doktor biasanya akan menggunakan otoskop, iaitu mikroskop cahaya yang bertujuan untuk memeriksa telinga dan mengenal pasti penyebab telinga berair.

Di samping itu, doktor juga boleh menggunakan otoskop pneumatik yang menghasilkan udara yang berhembus untuk menunjukkan bagaimana gegendang telinga bergerak sebagai tindak balas.

Sekiranya pemeriksaan telah dilakukan, doktor akan menetapkan antibiotik untuk beberapa jenis jangkitan, yang boleh berupa ubat oral atau oral hingga turun.

Untuk membantu melegakan sakit telinga, anda boleh menggunakan kompres hangat atau ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen.

Gendang telinga yang pecah biasanya sembuh tanpa rawatan dalam beberapa minggu hingga 2 bulan. Namun, proses penyembuhan dapat dipercepat dengan menjaga telinga tetap kering untuk mencegah jangkitan.

Sekiranya gendang telinga tidak sembuh dengan sendirinya, pembedahan mungkin diperlukan untuk menutup kulit baru di atas lubang. Apabila rawatan tidak berkesan, doktor boleh memasukkan tiub telinga melalui telinga tengah untuk membiarkan cecair mengalir secara normal.

Baca juga: Gosok dengan Gula atau Garam: Mana Yang Lebih Berkesan dalam Membersihkan Wajah?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!