Kesihatan

Ujian Keperawanan: Fakta dan Mitos yang Perlu Anda Ketahui!

Ujian keperawanan biasanya boleh dilakukan oleh wanita untuk keadaan tertentu, seperti proses pengambilan polis. Pemeriksaan ini masih menjadi perdebatan kerana keperawanan wanita sangat penting.

Sebenarnya, ingatlah bahawa keperawanan wanita bukan hanya disebabkan oleh hubungan seksual. Nah, untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai ujian keperawanan, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Bahaya Douche Vagina, Dari Jangkitan hingga Kesukaran Mengandung!

Ujian mitos keperawanan yang perlu anda ketahui

Dilaporkan dari NCBI, ujian keperawanan adalah pemeriksaan alat kelamin wanita untuk menilai sama ada selaput dara itu utuh atau tidak. Selaput dara atau selaput dara adalah tisu nipis dan berdaging yang terletak di bukaan faraj.

Dalam pelaksanaan ujian keperawanan, banyak yang menunjukkan ketidakadilan sehingga sebahagian dari mereka dapat mengalami trauma. Oleh kerana itu, munculnya mitos tentang keperawanan yang menyebabkan sebilangan wanita takut untuk melakukannya.

Apa-apa jenis pemeriksaan untuk melihat keperawanan wanita yang bergantung pada memerhatikan selaput dara atau sesak faraj tidak dapat disimpulkan. Biasanya, pemeriksaan untuk menentukan keperawanan wanita boleh dilakukan dengan dua cara, seperti berikut:

Lihat saiz dan bentuk

Ujian keperawanan biasanya dilakukan hanya dengan visual atau melihat ukuran dan bentuk air mata selaput dara. Sekiranya selaput dara masih ketat, maka masing-masing dianggap sebagai perawan.

Sebaliknya, jika selaput dara atau selaput dara telah terkoyak atau diregangkan, ia boleh dikategorikan sebagai bukan anak dara.

Melalui ujian dua jari

Seperti namanya, pemeriksaan ini untuk melihat keperawanan wanita melibatkan memasukkan dua jari ke dalam vagina. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya ujian dengan kaedah ini tidak dapat dibuktikan secara saintifik sebagai tepat.

Pada dasarnya, pemeriksaan dengan cara ini agak menakutkan kerana ada sebab selaput dara itu boleh terkoyak selain melakukan hubungan seks. Ramai orang berpendapat selaput dara menutupi lubang faraj sepenuhnya, tetapi dalam beberapa kes selaput dara hanya mengelilinginya.

Fakta mengenai keperawanan

Terdapat banyak kekeliruan mengenai selaput dara yang salah faham orang. Ramai orang berpendapat selaput dara sebenarnya menutupi faraj sehingga ia terbuka, padahal sebenarnya tidak.

Sering kali, selaput dara secara semula jadi mempunyai bukaan yang cukup besar sehingga pendarahan haid mengalir sehingga anda dapat menggunakan tampon dengan selesa.

Sebilangan orang dilahirkan dengan tisu selaput dara yang sangat sedikit dan dalam kes yang jarang berlaku, selaput dara dapat menutup seluruh bukaan faraj.

Selaput dara wanita juga boleh membuka pertama kali dia melakukan hubungan seks faraj, yang boleh menyebabkan kesakitan atau pendarahan.

Walau bagaimanapun, ada sebab lain selaput dara boleh robek atau meregang, seperti menunggang basikal, bersenam, atau memasukkan sesuatu ke dalam vagina.

Sebilangan orang percaya bahawa jika selaput dara itu tidak terbuka, ia bermaksud bahawa ia bukan perawan. Walau bagaimanapun, mempunyai selaput dara dan menjadi anak dara bukanlah perkara yang sama. Untuk itu, anda tidak dapat mengetahui apakah seseorang telah melakukan hubungan seks dari bentuk dan ukuran selaput dara.

Adakah ujian keperawanan mempunyai akibat yang berbahaya?

Ujian untuk keperawanan boleh membawa akibat psikologi yang dahsyat kepada gadis dan wanita. Kesan yang mungkin berlaku termasuk perasaan bersalah, rasa jijik pada diri sendiri, kemurungan, kegelisahan, dan citra tubuh yang buruk.

Dalam banyak kes, ujian keperawanan dilakukan atas permintaan ahli keluarga, pasangan, dan sering tanpa persetujuan. Oleh kerana tidak ada yang setara dengan lelaki, pemeriksaan keperawanan menunjukkan bahawa seks sebelum berkahwin tidak boleh diterima oleh wanita.

Stigma seksual yang dilakukan oleh ujian ini dapat mendorong wanita untuk mengambil tindakan berisiko. Sebilangan wanita boleh memilih untuk melakukan seks oral atau dubur untuk mengekalkan keperawanan mereka.

Ini kemudian boleh menyebabkan jangkitan kelamin yang cukup berbahaya. Jangkitan seksual boleh merebak dengan mudah, terutamanya jika anda melakukan hubungan seks atau kondom yang tidak dilindungi.

Baca juga: Sekiranya Anda Makan Sebelum Bersenam? Mari lihat penjelasan berikut

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!