Kesihatan

Masih Keliru dengan Batu Kencing dan Batu Ginjal? Mari Fahami Perbezaannya!

Batu kencing dan batu ginjal mempunyai perbezaan yang cukup ketara, salah satunya adalah lokasinya. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyakit ini dicirikan oleh adanya batu yang menyebabkan kesakitan.

Batu kencing dan batu ginjal boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, lelaki dan wanita. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kedua penyakit ini, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Manfaat Tanaman Lobelia Dapat Mengatasi Kemurungan? Mari Lihat Fakta Perubatan!

Perbezaan antara batu kencing dan batu ginjal

Dilaporkan dari Radiologyinfo.org, batu kencing dan batu ginjal adalah penumpukan kristal padat yang terbuat dari mineral atau protein yang terdapat dalam air kencing.

Keadaan ini secara amnya akan menyebabkan kesakitan atau kesakitan yang cukup mengganggu. Beberapa perbezaan antara batu kencing dan batu ginjal adalah seperti berikut:

Penyakit kencing batu

Batu kencing atau juga dikenali sebagai batu pundi kencing kebanyakannya menyerang lelaki yang lebih tua. Batu-batu ini berkembang apabila mineral dalam air kencing pekat mengkristal dan akhirnya mengeras.

Keadaan ini sering berlaku apabila seseorang mengalami kesukaran untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya. Batu pundi kencing boleh tersekat dengan sendirinya sehingga kadang-kadang rawatan tidak diperlukan.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang batu pundi kencing cukup besar untuk menyekat aliran air kencing.

Beberapa gejala mungkin dirasakan, seperti sakit perut bawah, sakit ketika kencing, kesukaran membuang air kecil, darah dalam air kencing, dan perubahan warna air kencing menjadi keruh.

Batu pundi kencing mula tumbuh apabila air kencing kekal di dalam pundi kencing setelah membuang air kecil. Terdapat beberapa faktor risiko yang menyebabkan seseorang mendapat batu ginjal, termasuk:

  • Umur dan jantina. Lelaki mengembangkan batu pundi kencing lebih kerap daripada wanita, terutama ketika mereka meningkat usia.
  • Lumpuh. Orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang yang serius dan kehilangan kawalan otot di kawasan panggung tidak dapat mengosongkan pundi kencing sepenuhnya.
  • Halangan saluran keluar pundi kencing. Apa-apa keadaan yang menyekat aliran air kencing boleh mencetuskan batu kencing, terutama jika ada risiko menyebabkan prostat membesar.
  • Pembedahan pembesaran pundi kencing. Jenis pembedahan yang dilakukan untuk merawat inkontinensia pada wanita boleh menyebabkan batu pundi kencing.

Penyakit batu ginjal

Batu ginjal adalah jisim padat yang terbuat dari kristal yang biasanya berasal dari buah pinggang. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berkembang di mana sahaja di sepanjang saluran kencing yang terdiri daripada beberapa bahagian seperti buah pinggang, ureter, pundi kencing, dan uretra.

Batu ginjal terbentuk apabila terdapat penurunan jumlah urin atau kelebihan zat pembentuk batu. Penyakit batu ginjal adalah salah satu keadaan perubatan yang boleh menyebabkan kesakitan. Punca batu karang pada amnya berbeza mengikut jenis batu.

Gejala batu ginjal mungkin termasuk sakit belakang dan darah yang teruk dalam air kencing atau hematuria. Terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan seseorang menderita batu karang, seperti berikut:

  • Umur. Batu ginjal boleh berlaku pada bayi pramatang, tetapi kemungkinan besar terjadi pada orang berusia antara 20 hingga 50 tahun.
  • Jantina. Faktor jantina juga diketahui mempunyai kesan kerana penyakit batu ginjal juga lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita.
  • Faktor lain. Beberapa faktor risiko lain untuk batu ginjal adalah dehidrasi, kegemukan, diet tinggi protein, pembedahan pintasan gastrik, dan penyakit radang usus.

Rawatan batu kencing dan batu ginjal

Batu kencing dan batu ginjal mempunyai cara rawatan atau rawatan yang sangat berbeza. Beberapa rawatan untuk batu kencing dan batu ginjal yang perlu anda ketahui, seperti berikut:

Batu karang

Rawatan batu pundi kecil cukup mudah, iaitu dengan menambahkan jumlah air yang diminum untuk membantu membuangnya secara semula jadi.

Namun, jika ukurannya sudah terlalu besar maka rawatan biasanya melibatkan pembelahan atau pembedahan.

Batu karang

Untuk masalah batu ginjal, doktor biasanya akan memberi ubat penghilang rasa sakit dalam bentuk ibuprofen atau acetaminophen. Namun, jika batu ginjal sukar dirawat dengan ubat maka pembedahan perlu dilakukan.

Pakar bedah akan membuang batu dengan pembedahan dan dengan itu memerlukan anestesia.

Baca juga: Senarai Sesak Ubat Nafas yang Boleh Dibeli di Farmasi dengan Cara Semula Jadi

Maklumat kesihatan lain boleh diminta kepada doktor di Good Doctor. Rujuk juga dalam talian hanya di Grabhealth Apps, atau klik pautan ini!