Kesihatan

Kelebihan Daun Vile Beling: Bermula dari Antidiabetik untuk Membantu Melawan Radikal Bebas

Manfaat daun shard telah terbukti cukup banyak sehingga menjadi salah satu sistem perubatan tradisional. Minuman ini boleh didapati di pasar makanan kesihatan atau dalam talian dalam pelbagai bentuk.

Daun shard vile biasanya dimakan dalam bentuk teh herba dengan pelbagai khasiat yang dapat diperoleh. Nah, untuk mengetahui faedah daun serpihan keji yang lain, mari kita lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Jamur Berkembang di Saluran? Ayuh, kenal pasti punca, ciri dan cara mengatasinya

Kenali shard daun keji

Dilaporkan dari Jurnal Penyelidikan Makanan Antarabangsa, daun serpihan keji atau mempunyai nama saintifik Strobilanthes crispus adalah tumbuhan perubatan yang berasal dari pelbagai negara dari Madagascar hingga Indonesia.

Tumbuhan ini dikenali sebagai daun kaca pecah di Jakarta atau gila di Jawa. Vile shard adalah tanaman seperti semak yang dapat tumbuh hingga ketinggian maksimum 0,5 hingga 1 meter.

Biasanya, daun beling yang keji dapat dijumpai di tebing sungai atau ladang yang terbengkalai. Daunnya bujur, agak tumpul, dan mempunyai permukaan kasar.

Permukaan atas daun berwarna hijau gelap dan kurang kasar daripada bahagian bawah. Sementara itu, bunga tanaman ini berwarna kuning dan pendek.

Pelbagai khasiat daun shard keji

Secara tradisinya, khasiat daun Keji shard adalah antidiabetik, antilytik, pencahar, antikanker, dan sebagai agen diuretik. Tumbuhan ini mempunyai banyak sistolit kalsium karbonat yang menjadikan air rebusan daun shard sedikit alkali.

Oleh itu, daun pelindung yang jahat membantu mengatasi masalah kencing dan meningkatkan sistem imun. Pelbagai khasiat daun shard yang mesti anda ketahui adalah seperti berikut:

Sebagai antidiabetik

Manfaat daun shard yang dikonsumsi setiap hari dipercayai dapat mengawal kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, maklumat saintifik yang ada mengenai aspek-aspek yang relevan dengan model manusia ini sangat terhad sehingga memerlukan kajian terperinci dalam masa terdekat.

Penyelidikan pada tahun 2006 melaporkan bahawa terdapat aktiviti hiperglikemik S. crispus pada tikus.

Para penyelidik meneliti ekstrak air teh S. crispus yang difermentasi dan tidak ditanam untuk menentukan kesan menurunkan glukosa darah pada tikus hiperglikemik normal dan streptozotocin yang disebabkan selama 21 hari.

Hasil yang diperoleh adalah teh S. crispus tanpa fermentasi juga dapat menurunkan kadar glukosa pada tikus normal. Teh daun shard keji yang diperam dan tidak ditapai terbukti dapat meningkatkan profil lipid.

Sebagai tambahan, sebuah kajian pada tahun 2009 melaporkan bahawa jus daun keji shard mempunyai pengaruh terhadap glukosa, profil lipid, glutathione peroxidase, dan superoxide dismutase pada tikus diabetes.

Sembuhkan luka

Selain berguna untuk penderita diabetes, daun peci keji juga dapat digunakan sebagai perawatan dalam penyembuhan luka. Satu kajian pada tahun 2009 melaporkan kesan jus shard keji pada luka di mana peratusan penyembuhan berlaku pada hari ke-3 dan ke-7.

Satu lagi kajian pada tahun 2011 menilai kesan penggunaan topikal ekstrak etanol daun keji shard pada kadar penutupan penyembuhan luka dan histologi luka yang sembuh. Analisis histologi luka yang sembuh dengan ekstrak daun menunjukkan nisbah lebar parut yang berkurang.

Dari kajian-kajian ini jelas menunjukkan bahawa ekstrak daun Keji shard dapat meningkatkan penyembuhan luka dengan ketara. Di mana luka itu sembuh ia mengandungi sel-sel yang kurang radang dan lebih banyak kolagen.

Melawan radikal bebas

Beberapa pengarang menunjukkan bahawa khasiat daun Keji shard memang dapat melawan radikal bebas kerana mempunyai sifat antioksidan. Penyelidikan pada tahun 2006 telah melaporkan aktiviti antioksidan dari pelbagai jenis daun teh hijau.

Para penyelidik meneliti teh S. crispus yang ditapai dan tidak ditapai, kemudian mendapati bahawa terdapat aktiviti antioksidan.

Penyelidikan pada tahun 2000 juga menilai keseluruhan aktiviti antioksidan daun keji kering shard menggunakan ferus thiosianat atau FTC dan asid thiobarbituric atau TBA.

Dari kajian tersebut, dilaporkan bahawa ekstrak daun Keji shard mempunyai aktiviti antioksidan 96 persen. Kajian serupa pada tahun 2010 juga menyokong faedah daun shard sebagai antioksidan.

Baca juga: Kenali Gejala Kolera: Dari Cirit-birit Ringan hingga Dehidrasi

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!