Kesihatan

Jangan keliru, mari kita fahami perbezaan antara tumor dan barah!

Tumor dan barah serupa, tetapi sebenarnya berbeza, anda tahu. Anda perlu mengetahui perbezaan antara tumor dan barah supaya rawatan yang tepat dapat dilakukan.

Elakkan membuat diagnosis anda sendiri, okey? Untuk memahami perbezaan antara keduanya, anda perlu berjumpa doktor.

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara tumor dan barah di bawah, ayuh!

Apa itu tumor dan barah?

Institut Kanser Nasional mendefinisikan tumor sebagai jisim atau gumpalan tisu yang mungkin muncul sebagai pembengkakan di dalam badan.

Apa yang perlu anda ketahui, tidak semua tumor barah. Namun, pemeriksaan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Sebaliknya, barah itu sendiri boleh menyebabkan tumor, kerosakan sistem imun, dan gangguan lain yang boleh membawa maut.

Baca juga: Ketahui Bahaya Kegagalan Ginjal, Pilih Rawatan dan Mulakan Pencegahan

Jenis-jenis tumor

Tumor berkembang apabila sel membiak terlalu cepat sehingga saiznya bervariasi dan dapat muncul hampir di mana saja di dalam badan.

Terdapat tiga jenis tumor utama yang perlu anda ketahui, iaitu:

Tumor jinak

Tumor jinak bukan barah dan tidak akan merebak kerana badan sangat perlahan. Rawatan dengan doktor boleh dilakukan untuk menghilangkan tumor dan biasanya masalah ini tidak muncul kembali atau hilang sepenuhnya.

Praalignan

Dalam jenis tumor ini, sel-selnya belum barah tetapi berpotensi berubah menjadi ganas. Jadi, rawatan dengan doktor mesti dilakukan segera sebelum menyebabkan masalah serius.

Tumor malignan

Tumor malignan pada amnya barah kerana sel dapat tumbuh dan merebak ke bahagian lain badan. Atas sebab ini, kaedah terbaik untuk mengelakkan pertumbuhan yang lebih serius adalah memantau dengan pakar.

Perbezaan antara tumor dan barah

Terdapat beberapa perbezaan antara tumor dan barah yang perlu anda fahami, termasuk:

  • Pertumbuhan barah lebih pantas daripada sel tumor
  • Kanser boleh merebak ke bahagian lain badan (metastasize). Walau bagaimanapun, sel-sel tumor hanya tumbuh dan tinggal di satu bahagian badan
  • Sekiranya berulang, sel-sel tumor cenderung tumbuh di bahagian badan yang sama. Walaupun barah berulang boleh berlaku di bahagian lain badan, ia tidak selalu sama dengan lokasi sebelumnya
  • Tumor jinak umumnya dirawat dengan pembedahan sahaja. Tetapi dalam barah, rawatan boleh menjadi lebih daripada satu. Contohnya kombinasi kemoterapi, radiasi dan juga pembedahan

Ya, barah adalah istilah yang luas, tetapi secara amnya menggambarkan penyakit yang disebabkan oleh perubahan sel yang menyebabkan pertumbuhan dan pembelahan sel yang tidak terkawal.

Beberapa jenis barah menyebabkan pertumbuhan sel yang cepat, tetapi jenis lain tumbuh dan membelah pada kadar yang lebih perlahan.

Bentuk barah tertentu menghasilkan pertumbuhan yang dapat dilihat, juga dikenali sebagai tumor. Sel-sel barah di dalam badan dapat membentuk tumor, merosakkan sistem kekebalan tubuh, dan menyebabkan perubahan lain yang menghalang tubuh berfungsi dengan baik.

Tumor sering kelihatan tanpa disedari sehingga sukar untuk mengesannya. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui penyebab umum tumor, seperti pendedahan radiasi, genetik, diet, trauma atau kecederaan tempatan, dan keradangan atau jangkitan.

Baca juga: Ini adalah penyebab umum benjolan di belakang telinga

Rawatan tumor dan barah

Dalam beberapa kes, tumor jinak tidak semestinya memerlukan rawatan tetapi juga boleh dilakukan untuk mencegah pertumbuhan sel menjadi lebih berbahaya. Doktor biasanya akan melakukan rawatan sekiranya gejala mula mengganggu anda.

Salah satu cara untuk merawat tumor jinak adalah pembedahan, yang merupakan jenis rawatan dengan membuangnya tanpa merosakkan tisu di sekitarnya. Jenis rawatan yang mungkin dilakukan adalah radiasi.

Sementara itu, rawatan barah dilakukan bergantung pada jenis barah dan seberapa parah penyakitnya. Biasanya, rawatan untuk barah biasanya dilakukan oleh doktor dalam bentuk pembedahan, kemoterapi dan terapi radiasi.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!