Kesihatan

Gigi yang Bijak Membesar Menjadikan Gusi Bengkak dan Menyakitkan, Sekiranya Mereka Dibuang?

Selepas gigi bayi jatuh, seiring bertambahnya usia, seseorang akan mempunyai gigi kekal atau gigi kekal. Gigi bijak akan merangkumi pertumbuhan gigi kekal.

Bagi sesetengah orang, pertumbuhan gigi kebijaksanaan terasa normal dan normal. Tetapi ada juga yang harus mengalami kesakitan ketika gigi kebijaksanaan muncul. Mengapa pertumbuhan ini menyebabkan kesakitan, jadi bagaimana anda mengatasinya? Inilah ulasan penuh.

Baca Juga: Kedua-duanya Menyakitkan, Apa Perbezaan Antara Rongga dan Gigi Sensitif?

Apakah gigi kebijaksanaan?

Orang dewasa boleh mempunyai sehingga 32 gigi. Tetapi selalunya sejak remaja, hanya 28 gigi yang muncul. Hanya 4 gigi yang lain akan tumbuh dalam lingkungan umur 17 hingga 21 tahun.

Keempat gigi ini disebut gigi kebijaksanaan atau geraham ketiga, yang tumbuh di bahagian belakang gusi. Dua gigi akan tumbuh di gusi atas, dua gigi yang lain di bahagian bawah.

Bagi sesetengah orang, gigi tidak menjadi masalah. Tetapi beberapa orang mungkin mengalami masalah ketika gigi kebijaksanaan muncul, kerana kekurangan ruang di bahagian belakang gusi. Keadaan ini dipanggil impaction.

Ilustrasi beberapa jenis gigi kebijaksanaan yang terjejas. (Sumber: Shutterstock)

Terdapat beberapa jenis gigi kebijaksanaan yang terjejas:

 • Impaksi mesioangular: Gigi condong ke arah depan mulut
 • hentaman menegak: Gigi tidak menembusi garis gusi
 • Gigi terkena distoangular: Gigi condong ke arah belakang mulut
 • Gigi terkena mendatar: Gigi condong 90 darjah penuh dan boleh mengganggu gigi bersebelahan

Sekiranya tidak ada ruang yang cukup untuk tumbuh, gigi hanya sebahagiannya akan muncul atau tumbuh dalam kedudukan plat. Apabila anda mengalaminya, ia boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak pada gusi. Di samping itu, anda juga mungkin mengalami ciri-ciri lain dari gigi kebijaksanaan yang terjejas.

Gejala gigi kebijaksanaan yang terjejas

Ciri-ciri umum gigi kebijaksanaan yang terkena biasanya hanya bengkak dan sakit. Tetapi gigi yang terkena kiri, boleh dijangkiti dan menunjukkan ciri-ciri lain, seperti:

 • Gusi lembut dan berdarah
 • Sakit pada rahang
 • Bengkak di sekitar rahang
 • Nafas berbau
 • Ketidakselesaan di mulut
 • Kesukaran membuka mulut.

Komplikasi gigi kebijaksanaan dengan impaksi

Selain menyebabkan ciri-ciri yang disebutkan di atas, gigi kebijaksanaan yang terkena juga dapat menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Menyebabkan kerosakan pada gigi lain. Gigi kebijaksanaan yang terjejas boleh menekan gigi lain yang berdekatan. Tekanan ini boleh menyebabkan masalah lain pada gigi.
 • Cyst. Gigi bijak yang terperangkap di gusi boleh membentuk sista yang boleh merosakkan tulang rahang, gigi dan saraf. Komplikasi ini memerlukan rawatan perubatan seperti penyingkiran tisu di sekitar gigi kebijaksanaan.
 • Karies atau kerosakan gigi. Apabila gigi kebijaksanaan tumbuh hanya sebahagian, ia akan menyebabkan serpihan makanan terkumpul di sekelilingnya dan sukar dibersihkan kerana kedudukannya di sudut gusi. Keadaan ini berisiko menyebabkan kerosakan gigi.
 • Keradangan gusi. Keradangan gusi kerana pertumbuhan gigi bijak dalam istilah perubatan disebut pericoronitis.

Bagaimana cara mengatasi gigi kebijaksanaan yang terjejas?

Sekiranya anda berjumpa doktor gigi mengenai gangguan gigi kebijaksanaan, doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan sinar-x. Doktor akan menentukan bentuk gigi dan melihat apakah gigi dan tulang rahang lain terjejas.

Dilaporkan dari Persatuan Pergigian Amerika, sekiranya keadaan impaction dapat menyebabkan masalah gigi yang lebih teruk, doktor akan membuangnya. Walau bagaimanapun, kerana gigi kebijaksanaan yang terkena kesan hanya tumbuh sebahagian, mengeluarkannya memerlukan prosedur pembedahan pengambilan gigi kebijaksanaan.

Seperti apa pengambilan gigi kebijaksanaan?

Prosedur ini adalah prosedur pesakit luar, yang bermaksud pesakit dibenarkan pulang setelah menjalani pembedahan. Pembedahan biasanya memakan masa 30 hingga 60 minit. Semasa operasi, anda akan diberi ubat bius.

Terdapat tiga jenis pilihan anestetik yang boleh digunakan, iaitu:

 • Anestesia tempatan: untuk menghilangkan rasa di sekitar mulut
 • Anestesia penenang: untuk berehat dan menyekat kesakitan
 • Jenis-jenis anestesia am: membuat tidur dan tidak merasa apa-apa semasa prosedur.

Selepas operasi, pesakit dibenarkan pulang. Biasanya memerlukan masa hingga 6 minggu untuk mulut pulih sepenuhnya, sembuh dari mulut yang bengkak dan sakit akibat pembedahan.

Adakah semua gigi kebijaksanaan yang terkena memerlukan pembedahan?

Tidak semua gigi kebijaksanaan yang terkena menyebabkan masalah. Sekiranya tidak menyusahkan, doktor akan melepaskannya. Tetapi sebilangan doktor gigi menganggap gigi yang terkena kesan masih harus diekstrak kerana risiko menyebabkan masalah pada masa akan datang.

Jadi bila perlu memeriksa gigi kebijaksanaan?

Sekiranya anda belum mengalami masalah gigi, tidak ada salahnya berjumpa doktor gigi untuk berunding. Doktor anda mungkin mencadangkan sinar-x untuk mengesan kemungkinan kesan.

Walau bagaimanapun, jika anda merasa sakit dan bengkak pada gusi belakang dan mengesyaki ia terkena gigi kebijaksanaan, segera berjumpa doktor. Kerana doktor mungkin mengesyorkan pembedahan dilakukan sekiranya pertumbuhan gigi boleh menyebabkan masalah kesihatan mulut.

Ini adalah penjelasan mengenai pertumbuhan gigi kebijaksanaan yang dapat mengalami impaksi dan cara mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found