Kesihatan

8 Cara Berkesan untuk Membakar dan Menghilangkan Lemak Perut, Mari Cuba!

Bagi anda yang mempunyai perut buncit kerana timbunan lemak, anda pasti merasa tidak selamat dengan penampilan anda. Jangan diam, mari kita gunakan cara berikut untuk menghilangkan lemak perut!

Ya, hakikatnya ialah usaha menghilangkan lemak perut bukan sekadar keperluan untuk menunjang penampilan. Ia juga penting untuk menjaga kesihatan badan anda.

Ketahui bahawa lemak perut yang berlebihan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan di kemudian hari. Sebut saja, sebagai contoh, kegemukan, penyakit jantung, untuk diabetes jenis 2.

Apa itu lemak perut?

Pada dasarnya, setiap orang mempunyai lemak perut, termasuk orang yang mempunyai perut yang ramping. Lemak perut adalah lemak yang mengelilingi organ perut.

Terdapat tiga jenis lemak: trigliserida (lemak yang beredar di dalam darah), lemak subkutan (lapisan tepat di bawah permukaan kulit) dan lemak viseral (lemak perut berbahaya).

Nah, lemak viseral terletak di bawah otot di perut dan boleh membahayakan kesihatan anda jika terlalu banyak.

Lemak perut tidak hanya senyap di dalam badan, tetapi juga aktif dan boleh membawa 'bahan buruk' melalui penghasilan hormon dan bahan kimia yang berlebihan.

Cara menghilangkan lemak perut secara semula jadi

Kunci utama untuk menurunkan lemak perut ialah kita melakukannya secara konsisten.

Anda boleh mencuba bagaimana menurunkan lemak perut secara semula jadi dengan menggabungkan pelbagai kaedah, dari bersenam dan menyeimbangkan dengan makanan yang sihat, dan gaya hidup yang sihat.

Berikut adalah pelbagai cara untuk mengurangkan lemak perut:

1. Tingkatkan diet anda

Diet yang sihat dan seimbang dapat membantu menurunkan berat badan, dan juga cenderung memberi kesan positif pada kesihatan keseluruhan termasuk lemak perut.

Anda harus mengelakkan gula, makanan berlemak, dan karbohidrat halus yang mempunyai kandungan nutrien rendah. Sebaliknya, anda harus makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak, dan karbohidrat kompleks.

Makanan yang tinggi serat juga dapat menjadi salah satu pilihan anda. Satu kajian mengatakan bahawa ia mendorong penurunan berat badan dengan membantu anda merasa kenyang.

Cuba makan makanan berserat tinggi setiap hari. Sumber serat larut yang sangat baik termasuk:

 • Biji rami
 • Mi Shirataki
 • Pucuk Brussels
 • Alpukat
 • Blackberry

Makanan penghilang lemak perut

Selain mengambil pengambilan berkhasiat, juga mempertimbangkan memakan makanan yang merosakkan lemak perut. Beberapa makanan yang dapat anda makan ialah lemak dan perut yang mengandungi banyak omega-3 seperti salmon dan makarel.

Teh hijau, teh oolong, kopi, cuka sari apel, minyak zaitun, dan yogurt juga dapat digunakan sebagai penghilang lemak perut semula jadi.

2. Elakkan makanan yang mengandungi lemak trans

Lemak trans adalah salah satu lemak paling tidak sihat yang biasa terdapat dalam makanan yang dibungkus.

Satu kajian pada tahun 2007 mendapati hubungan antara lemak trans dan peningkatan lemak perut. Lemak trans juga dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan kematian.

Bukan hanya dalam makanan yang dibungkus, lemak ini juga terdapat dalam beberapa produk marjerin. Tetapi banyak pengeluar makanan telah berhenti menggunakannya.

Untuk membantu mengurangkan lemak perut dan melindungi kesihatan anda, anda boleh membaca label sebelum membeli, ia sering disenaraikan sebagai lemak hidrogenasi separa.

3. Elakkan minuman beralkohol

Cara seterusnya untuk membuang lemak perut secara semula jadi adalah dengan mengelakkan alkohol. Bagi anda yang mungkin suka mengambil alkohol, mungkin anda boleh mula membataskannya. Penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak alkohol boleh membuat kita bertambah berat badan.

Kajian pemerhatian yang diterbitkan dalam Jurnal Pemakananmengaitkan pengambilan alkohol yang tinggi dengan peningkatan risiko kegemukan pusat. Ini adalah proses menyimpan lemak berlebihan di pinggang.

4. Mengurangkan aktiviti yang menimbulkan tekanan

Anda mesti bertanya, apa kaitan tekanan dengan lemak perut? Tekanan boleh membuat anda menambah lemak perut dengan memicu kelenjar adrenal anda untuk menghasilkan kortisol, juga dikenal sebagai hormon stres.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kadar kortisol yang tinggi meningkatkan selera makan dan meningkatkan simpanan lemak perut.

Satu kajian yang diterbitkan oleh Psychosomatic Medicine menjelaskan bahawa, ketika stres, wanita cenderung menghasilkan lebih banyak kortisol sebagai tindak balas terhadap tekanan. Peningkatan kortisol menambahkan lagi lemak di sekitar perut.

Untuk mengatasi tekanan, anda boleh melakukan aktiviti yang menyeronokkan atau juga mula berlatih yoga dan meditasi.

5. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur dapat mengurangkan semua lemak, termasuk lemak perut. Anda boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk bersenam.

Anda boleh memilih aktiviti sukan, misalnya, mengangkat berat, atau latihan kardio. Boleh juga melakukan senaman aerobik seperti berjalan, berlari, dan berenang, dapat mengurangkan lemak perut lebih besar.

Satu kajian juga mendapati bahawa senaman mencegah lemak perut kembali setelah penurunan berat badan, menurunkan kadar gula dalam darah, dan memperbaiki masalah metabolik lain yang berkaitan dengan lemak perut yang berlebihan.

Cara membakar lemak perut bawah dengan bersenam

Sekiranya anda telah mencuba kaedah di atas tetapi sukar untuk menghilangkan lemak perut, mungkin lemak perut lebih rendah. Kerana, lemak perut yang lebih rendah tidak mudah disingkirkan. Dilaporkan dari garis kesihatan, Berikut adalah beberapa cara untuk membakar lemak perut bawah yang boleh anda lakukan:

1. Pilates

Cara pertama untuk mengecilkan dan mengurangkan lemak perut adalah Pilates. Bukan dengan pergerakan apa pun, anda boleh melakukan pose ratus. Latihan ini dipanggil ratus kerana ia mempunyai 100 kiraan. Langkahnya adalah:

 1. Berbaring telentang di atas tikar dengan lutut dibengkokkan
 2. Angkat kaki satu persatu untuk membentuk seperti meja
 3. Arahkan jari anda dari badan anda, kemudian angkat dan turunkan tangan anda satu inci dari lantai
 4. Angkat dada dan punggung dari lantai kemudian baringkan ke bawah, lakukan berulang kali
 5. Gerakkan tangan, kepala dan badan anda secara serentak dan mula mengira hingga 100
2. Kekacauan Jackknife
Pose kekacang pisau untuk membakar lemak. Sumber gambar: www.mobiefit.com

Cara seterusnya untuk mengecilkan dan mengurangkan lemak perut yang lebih rendah adalah dengan kekacang pisau. Latihan ini boleh menjadi lemak perut yang semula jadi, kerana fokus pada bahagian tubuh. Inilah caranya:

 1. Berbaring di punggung dengan tangan dilanjutkan ke telinga. Kedudukan tangan dan badan berada pada garis selari
 2. Serentak, angkat kedua-dua lengan dan kaki hingga saling bertemu, kemudian kembali ke kedudukan semula
 3. Ulangi 20 pengulangan dalam 3 sesi

6. Keperluan tidur dan rehat yang mencukupi

Tidur sangat penting untuk aspek kesihatan, dan berat badan tidak terkecuali. Oleh itu, pastikan anda tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang tidak cukup tidur menambah berat badan, yang juga dapat meningkatkan lemak perut.

Keadaan yang dikenali sebagai apnea tidur, di mana pernafasan berhenti secara tiba-tiba pada waktu malam, yang juga dikaitkan dengan lemak viseral yang berlebihan.

Selain tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam, pastikan anda juga mendapat tidur malam yang berkualiti. Sekiranya anda fikir anda mungkin mengalami apnea tidur, cubalah berjumpa doktor dengan segera.

7. kawalan makanan dan senaman

Agar program anda berjaya, cuba kendalikan dengan menggunakan catatan pengambilan, saat ini terdapat banyak aplikasi telefon pintar yang dapat membantu kita mengetahui berapa banyak kandungan nutrien makanan yang kita makan.

Dengan cara terkawal ini, strategi untuk mengurangkan lemak perut akan berfungsi dengan berkesan.

Itulah pelbagai cara untuk menghilangkan lemak perut yang boleh anda cuba, mungkin terasa berat pada mulanya. Anda boleh mencubanya satu persatu dan melihat berapa banyak lemak perut yang dapat anda kurangkan.

8. Prosedur liposuction perut

Sekiranya lemak perut sukar disingkirkan walaupun anda telah melakukan beberapa cara, mungkin anda boleh mencuba alternatif lain seperti sedot lemak. Petikan dari Klinik Mayo, sedot lemak adalah prosedur pembedahan untuk sedot lemak perut menggunakan teknik hisapan.

Biasanya, sedot lemak perut dilakukan oleh orang yang gemuk atau keadaan ketika lemak perut sukar dikeluarkan. Prosedur ini menggunakan anestesia tempatan atau anestesia. Semasa prosedur, tekanan darah, denyut jantung, dan kadar oksigen anda akan dipantau dengan teliti.

Liposuction perut terdiri daripada tiga jenis, iaitu:

 • Tumecent: Suntikan larutan steril bersama dengan epinefrin dan lidokain ke kawasan berlemak badan. Ini akan memudahkan doktor memulakan proses penghisap
 • Ultrasound: Menggunakan tenaga gelombang bunyi untuk memecah dinding sel lemak sehingga dapat dihisap
 • Laser: Menggunakan sinaran laser untuk membantu mencairkan lemak

Nah, itulah cara membakar dan menurunkan lemak perut secara semula jadi yang boleh anda cuba. Ayuh, terapkan gaya hidup sihat untuk mengelakkan kegemukan!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!