Kesihatan

Manfaat Beras Hitam, Meningkatkan Kesihatan Hati dan Jantung

Manfaat beras hitam dipercayai sejak zaman kerajaan China kuno. Pada masa itu, beras hitam menjadi "makanan terlarang" yang hanya dibenarkan untuk dimakan oleh keluarga kerajaan.

Memetik dari Perpustakaan Perubatan Nasional, warna hitam beras hitam berasal dari pigmen yang disebut anthocyanin yang mempunyai sifat antioksidan, anti-radang dan antikanker yang kuat.

Kini, manfaat beras hitam, terutama untuk kesihatan, dapat dirasakan oleh sesiapa sahaja. Apa faedahnya? Lihat perbincangan berikut.

Nasi hitam sebagai pemakanan yang baik

Nasi hitam mempunyai sumber protein yang lebih tinggi daripada beras putih dan coklat.

Nasi hitam juga merupakan sumber zat besi yang baik. Zat besi adalah mineral yang penting untuk membawa oksigen ke seluruh badan.

Beberapa kandungan nutrien lain yang terdapat dalam 1/4 cawan (45 gram) beras hitam mentah, adalah:

 • Kalori: 160
 • Lemak: 1.5 gram
 • Protein: 4 gram
 • Karbohidrat: 34 gram
 • Serat: 1 gram

Nasi hitam sebagai sumber antosianin tinggi

Nasi hitam adalah sumber antosianin yang tinggi. Anthocyanin adalah sebatian organik yang tergolong dalam kumpulan flavonoid yang bertanggungjawab terhadap warna beras hitam.

Jurnal Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian, Penyelidikan dan Pembangunan Kementerian Pertanian mendedahkan faedah besar beras hitam sebagai antioksidan, anti-radang dan antikanker yang kuat.

Beberapa faedah hebat sebagai antioksidan:

 • Menghalang penuaan pramatang
 • Melindungi perut dari kerosakan
 • Menghambat sel tumor

Beberapa faedah hebat sebagai anti-radang dan anti-barah:

 • Melindungi otak dari kerosakan
 • Mencegah kegemukan dan diabetes
 • meningkatkan ingatan otak
 • Mencegah penyakit neurologi
 • Melawan radikal bebas di dalam badan.

Nasi hitam menurunkan risiko penyakit jantung

Satu kajian menunjukkan bahawa flavonoid dalam beras hitam mempunyai manfaat untuk mengurangkan risiko terkena dan mati akibat penyakit jantung.

Nasi hitam baik untuk kesihatan mata

Kajian lain menunjukkan bahawa beras hitam mengandungi lutein dan zeaxanthin dalam jumlah tinggi. Kedua-dua jenis karotenoid ini berkait rapat dengan kesihatan mata.

Khususnya, lutein dan zeaxanthin terbukti dapat membantu melindungi retina dengan menyaring gelombang cahaya biru yang berbahaya. Beras hitam mengandungi antioksidan lutein dan zeaxanthin, keduanya telah terbukti dapat melindungi retina dari potensi radikal bebas yang merosakkan.

Selain itu, manfaat beras hitam juga dapat melindungi mata dari degenerasi makula yang berkaitan dengan usia atau AMD (Degenerasi Makula yang berkaitan dengan usia). AMD adalah penyebab utama kebutaan di seluruh dunia.

Nasi hitam sebagai produk bebas gluten semula jadi

Nasi hitam secara semula jadi bebas gluten. Nasi hitam boleh menjadi pilihan yang baik untuk orang yang mempunyai penyakit seliak atau kepekaan gluten.

Menurunkan berat badan

Nasi hitam adalah sumber protein dan serat yang baik untuk membantu menurunkan berat badan. Satu kajian menunjukkan percubaan selama 6 minggu pada 40 wanita yang berlebihan berat badan atau gemuk.

Percubaan ini memberi campuran beras perang dan beras hitam hingga 3 kali sehari pada diet terhad kalori untuk mereka makan.

Hasilnya, mereka berjaya menurunkan berat badan dan lemak badan lebih banyak daripada mereka yang hanya makan nasi putih.

Nasi hitam meningkatkan kesihatan hati

Hati adalah salah satu organ penting dalam tubuh manusia. Pada tahun 2012, jurnal Nutrition & Metabolism menerbitkan penyelidikan yang mengkaji kesan ekstrak beras hitam pada penyakit hati berlemak tanpa alkohol.

Selepas tujuh minggu, para penyelidik mendapati bahawa tikus yang diberi makan beras hitam telah meningkatkan kadar lemak darah dan kadar trigliserida.

Sehingga didapati bahawa jumlah kolesterol jauh lebih rendah daripada yang lain. Dari karya ini, para penyelidik yakin bahawa beras hitam dapat berperanan dalam mencegah penyakit hati berlemak.

Cara memproses nasi hitam

Memasak nasi hitam ke dalam nasi cukup mudah kerana sama seperti memasak nasi putih atau coklat.

Untuk menyediakannya, campurkan beras hitam dan air atau masukkan ke dalam periuk di atas api sederhana-tinggi. Untuk setiap 1 cawan atau 180 gram beras hitam mentah, gunakan 2 1/4 cawan (295 ml) air atau stok.

Setelah mendidih, tutup dan kecilkan api hingga mendidih. Masak nasi selama 30-35 minit, atau sehingga lembut, kenyal, dan semua cecair telah diserap.

Keluarkan loyang dari api dan biarkan nasi hitam masak selama 5 minit sebelum membuka penutupnya. Selepas itu, nasi hitam yang telah menjadi nasi siap dimakan dengan lauk yang enak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!