Kesihatan

6 Cara Semula Jadi dan Mudah untuk Menyapih Anak Anda agar Anda Tidak Rimas

Susu ibu adalah makanan utama untuk bayi dalam 6 bulan pertama. Selepas itu, bayi dapat diberi makanan pelengkap yang dapat memenuhi keperluan pemakanan mereka. Dalam fasa peralihan ini, anda seharusnya memikirkan bagaimana cara menyapih anak anda.

Namun, ibu sering mengalami kesukaran untuk melalui fasa menyapih. Inilah maklumat yang perlu anda ketahui mengenai cara menyapih anak anda.

Bagaimana cara menyapukan anak?

Menyapih adalah keadaan apabila makanan utama bayi beralih dari susu ibu ke sumber makanan lain. Tidak perlu lagi menyusu. Makanan pelengkap untuk penyusuan yang diberikan kepada kanak-kanak lebih dari 6 bulan adalah permulaan fasa penyapihan.

Perlahan-lahan, si anak diperkenalkan kepada pengganti dan makanan ringan susu ibu. Namun, fasa menyapih tidak dapat dilakukan secepat kilat. Prosesnya juga memakan masa yang cukup lama.

Keadaan ketika anak tidak lagi menyusu secara langsung dari payudara, perlahan-lahan menggantikan susu ibu dengan sumber pemakanan lain, sehingga dia tidak lagi memakan susu ibu tentu memerlukan kesabaran dan perhatian.

Masa menyapih anak

Menurut cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), bayi boleh disusui atau disusui selama 2 tahun pertama kehidupan. Menurut American Academy of Pediatrics (AAP) disarankan bahawa pada 6 bulan pertama kehidupan bayi, hanya susu ibu yang harus diberikan kepada bayi, setelah 6 bulan bayi dapat diberikan kombinasi makanan pejal dan susu ibu sehingga bayi berumur 1 tahun.

Selanjutnya, bayi boleh diberi susu lembu untuk pemakanan untuk menggantikan susu ibu yang tentunya diikuti dengan makanan pejal.

Sebelum fasa menyapih dijalankan, penting untuk memperhatikan keadaan kesihatan ibu dan anak. Terutama untuk kanak-kanak, kita perlu mempertimbangkan pemakanan yang akan diperoleh sekiranya pengambilan susu ibu dikurangkan, atau dihentikan.

Bukan hanya dari segi kesihatan, kesediaan mental ibu dan anak juga harus dipertimbangkan. Inilah tanda-tanda bahawa anak anda sudah siap untuk disapih:

  • Nampak tidak berminat atau cerewet semasa menyusu
  • Penyusuan susu ibu dalam masa yang lebih sedikit berbanding sebelumnya
  • Mudah terganggu semasa menyusu
  • Bermain dengan payudara, seperti terus menarik atau menggigit puting.
  • Cukup masukkan puting ke dalam mulut tanpa menghisapnya, supaya payudara tidak mengeluarkan susu

Sekiranya anda mengalami beberapa tanda di atas, mungkin anda boleh memulakan fasa menyapih.

Cara menyapukan anak

Selalunya tidak mudah melalui fasa penyapihan. Perubahan yang dialami oleh anak tentu akan menyebabkan ketidakselesaan bagi ibu dan juga anak. Berikut adalah beberapa cara untuk menyapih anak anda yang boleh anda lakukan:

1. Memendekkan masa penyusuan

Anda boleh mencuba memendekkan masa makan untuk memulakan fasa menyapih. Dengan cara ini, hubungan langsung anak dengan payudara juga akan menjadi kurang.

Mulakan dengan mengehadkan berapa lama anak anda berada di payudara. Sekiranya anak biasanya mempunyai masa untuk menyusui dan berada dalam pelukan ibu selama sepuluh minit, cubalah mengurangkannya menjadi lima minit, ya.

2. Beri susu ibu melalui media lain

Anda mungkin boleh mencuba pemberian botol atau cawan untuk memulakan fasa penyapihan. Dengan cara ini, anda akan memperkenalkan anak anda kepada pengganti payudara untuk memakan susu ibu.

Kaedah ini juga dapat mengurangkan kebergantungan anak terhadap ibunya dari segi penyusuan. Anak-anak tidak perlu lagi berada dalam pelukan ibu semasa mengambil susu ibu. Fasa menyapih juga dapat dilakukan sehingga anak berhenti minum susu ibu sepenuhnya.

3. Menggantikan susu ibu dengan susu formula

Sekiranya anak anda dapat mengambil susu ibu melalui botol atau cawan, anda boleh mula menukar susu di dalamnya dari susu ibu ke susu formula. Ibu masih harus memperhatikan kandungan nutrisi susu formula yang akan digunakan untuk menggantikan susu ibu.

4. Beri makanan ringan

Ibu, memberi makanan ringan kepada anak-anak juga boleh mengalihkan perhatian dari susu ibu, anda tahu. Ibu boleh memberi makanan ringan yang sihat bergantung pada usia dan keperluan pemakanan anak. Buah-buahan dan biskut bayi mungkin merupakan pilihan makanan ringan yang boleh diberikan oleh ibu.

Mulailah dengan mengubah dari satu masa makan kepada memberi anak anda makanan ringan kegemaran. Makanan ringan ini juga boleh dimanipulasi sebagai hadiah sehingga anak-anak ingin menerimanya dan memakannya.

5. Elakkan tempat menyusu

Mungkin sebilangan ibu mempunyai tempat istimewa dan kegemaran untuk menyusukan bayi. Anda juga boleh mengelakkan pakaian yang biasa anda pakai untuk menyusu.

Selama ini, anak mungkin merasa diabaikan. Untuk itu, penting bagi Ibu untuk memberikan pelukan dan perhatian tambahan agar anak itu tetap merasa selesa.

6. Beralih ke aktiviti lain

Sekiranya anak anda mula ribut dan meminta masa untuk menyusui, anda boleh mengalihkan perhatiannya dengan melakukan aktiviti lain. Ibu boleh membawa anak-anak bermain dan berjalan-jalan pada waktu mereka biasanya akan menyusui.

Selalunya, kanak-kanak perlu melakukan rutin penyusuan sebelum tidur. Oleh itu, Moms dapat menggantikan rutin dengan membaca kisah dongeng. Oh ya, anda juga boleh meminta bantuan pasangan anda untuk mengalihkan perhatian anak anda.

Perlu diingat bahawa fasa menyapih boleh menjadi sukar bagi anda dan anak anda. Dalam keadaan ini, perhatian dan kasih sayang lebih banyak diperlukan.

Ibu juga boleh berkomunikasi dengan anak-anak mengenai penyapuan, anda tahu. Anak anda dapat memahami apa yang anda katakan. Apabila anda ingin menyapih anak anda, anda tidak perlu terburu-buru. Perhatikan keadaan ibu dan anak-anak, dan peka. Ceria, Ibu!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!