Kesihatan

Mesti Tahu, Adakah Pengelupasan Sangat Memudaratkan Kulit?

Untuk mendapatkan kulit yang licin dan bercahaya, banyak wanita melakukan pelbagai rawatan kulit. Salah satunya adalah dengan mengelupas. Tetapi adakah kaedah ini berbahaya untuk kulit? Mari lihat penjelasan lengkapnya.

Apa itu pengelupasan?

Pengelupasan wajah adalah salah satu cara yang biasanya dilakukan oleh kebanyakan orang untuk membuang sel kulit mati.

Bukan hanya itu, pengelupasan wajah juga berguna untuk mencerahkan kulit anda, dan menyamarkan kedutan halus, anda tahu.

Kelebihan lain juga akan mengelakkan liang tersumbat yang boleh mencetuskan komedo dan jerawat.

Namun, anda perlu tahu bahawa pengelupasan terbahagi kepada 2 cara, iaitu pengelupasan fizikal dan pengelupasan kimia.

Dua kaedah pengelupasan wajah sebenarnya menghilangkan sel-sel kulit mati di wajah, membantu pergantian sel, sehingga menjadikan kulit kelihatan segar kembali.

Pengelupasan fizikal

Kaedah ini adalah dengan melakukan scrub wajah untuk membersihkan kulit anda daripada sel kulit mati yang akan mengelupas kulit.

Secara amnya, kaedah ini menggunakan alat untuk melakukan scrub muka. Anda boleh menggosok wajah secara manual menggunakan berus, span, atau tuala lembut.

Anda juga perlu melakukan sedikit urutan wajah. Tindakan mengurut ini bertujuan untuk merangsang peredaran darah sehingga pipi kelihatan cerah secara semula jadi.

Tetapi pastikan anda tidak mengurutnya terlalu keras. Anda tidak perlu melakukan urutan keras untuk menghilangkan bekas jerawat. Cukup lakukan kaedah ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Biasanya kaedah pengelupasan fizikal menggunakan produk dalam bentuk scrub atau serupa dengan scrub mandi yang sering anda gunakan.

Pastikan tekstur scrub itu seperti pasir sehingga mudah untuk membuang sel kulit mati.

Tetapi anda perlu ingat, jika kulit anda cenderung sensitif, anda tidak boleh menggunakan pengelupasan jenis ini kerana boleh merobek kulit.

Ini kerana zarah-zarah di dalam gosok kasar dan kasar, menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Sebaiknya cari produk scrub yang mempunyai zarah kecil seperti gula atau kopi. Sebagai alternatif, anda boleh membuat scrub pengelupasan anda sendiri dengan mencampurkan kopi dengan madu atau minyak zaitun.

Pengelupasan kimia

Sekiranya pengelupasan fizikal menggunakan alat untuk melakukan scrub, kaedah ini sebenarnya dilakukan dengan bahan kimia untuk membuang sel kulit mati.

Pelbagai topeng mengelupas termasuk pengelupasan kimia, bukan hanya baik untuk menghaluskan kulit, tetapi juga mencerahkan kulit anda agar kelihatan lebih berseri.

Sebaliknya, apabila anda ingin melakukan pengelupasan kimia, gunakan produk seperti AHA atau yang biasanya dikenali sebagai alpha hydroxy. Produk yang mengandungi AHA mampu membuang sel kulit mati.

Setelah melakukan pengelupasan kimia dengan beberapa produk yang mengandungi AHA ini, kulit akan lebih halus daripada biasa.

Tetapi sayangnya, kerana AHA ini larut dalam air, ia tidak akan menyerap ke dalam kulit terlalu dalam.

Tetapi bagi anda yang mempunyai jenis kulit yang mudah berjerawat atau rawan jerawat harus menggunakan produk yang mengandungi BHA.

Kandungan asid BHA atau beta hidroksi adalah molekul yang dapat larut menjadi minyak, sehingga dapat menyerap ke dalam kulit dan pori-pori anda.

Selain itu, kandungan BHA juga dapat mengurangi keradangan atau ruam kulit, dan biasanya mengandung sifat antibakteria di dalamnya.

Baca juga: Cukup dengan Bahan Semula jadi, Inilah Cara Mengecilkan Pori-pori Wajah

Adakah pengelupasan berbahaya bagi kulit?

Kaedah pengelupasan ini akan membahayakan kulit jika dilakukan secara berlebihan.

Biasanya banyak orang terpengaruh untuk mencuba pelbagai jenis produk pengelupasan wajah yang menjadi tren. Lebih berbahaya kerana anda tidak dapat menunggu hasilnya sehingga anda melakukannya secara berlebihan.

Ini juga dikenali sebagai pengelupasan berlebihan dan hasilnya akan buruk bagi wajah. Anda harus lebih berhati-hati dalam penggunaannya.

Sekiranya anda merasakan kesan sampingan yang tidak biasa, ada baiknya berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!