Kesihatan

Anggur hamil dan hamil di luar rahim: Apakah perbezaan dan gejala?

Kehamilan dengan anggur dan kehamilan di luar rahim sering disalah anggap kerana mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan kehamilan normal. Tetapi sebenarnya, mengandung anggur dan hamil di luar rahim mempunyai perbezaan.

Keadaan mengandung anggur dan hamil di luar rahim juga jarang disedari sejak awal kehamilan. Biasanya hanya mula disedari ketika memasuki tempoh kehamilan tertentu.

Perbezaan antara hamil dengan anggur dan hamil di luar rahim

Menyedari dua masalah kehamilan ini dapat dibezakan dari keadaan kehamilan.

Untuk mengetahui sama ada anda mengalami dua jenis masalah kehamilan ini, anda harus membuat pemeriksaan dengan pakar sakit puan.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengetahui sedikit mengenai perbezaan keadaan kedua-dua masalah kehamilan, seperti:

Mengenal anggur hamil

Molahidatidosa atau kehamilan molar adalah keadaan kehamilan di mana plasenta dan janin tidak terbentuk dengan betul kerana kegagalan dalam proses persenyawaan.

Dalam keadaan kehamilan yang normal, telur yang disenyawakan harus tumbuh menjadi janin.

Namun, semasa kehamilan anggur, keadaan sel telur tidak membentuk janin dan plasenta, sel telur sebenarnya tumbuh menjadi sel yang tidak normal.

Jika dilihat melalui Ultrasonografi (USG), telur yang tidak normal ini akan kelihatan seperti gelembung putih yang dipenuhi dengan cecair yang berbentuk seperti anggur.

Bentuk mengandung anggur

Terdapat dua bentuk anggur kehamilan yang boleh berlaku, pertama, kehamilan molar separa atau separa. Kedua, kehamilan anggur lengkap atau total.

Kehamilan anggur separa adalah keadaan apabila tisu plasenta dan janin tumbuh tidak normal dengan pertumbuhan telur yang menyerupai anggur. Dalam keadaan ini, janin tidak dapat berkembang menjadi bayi.

Walaupun jumlah kehamilan anggur adalah kehamilan di mana tisu plasenta dan janin tidak terbentuk sama sekali.

Gejala anggur kehamilan

Gejala kehamilan anggur sering tidak kelihatan pada peringkat awal kehamilan, tetapi biasanya, mereka yang mengalami keguguran mempunyai gejala.

Berikut adalah gejala yang berlaku mengikut halaman americanpregnancy.org:

  • Mengalami pendarahan faraj atau keluar dari faraj pada awal kehamilan (biasanya dalam tiga bulan pertama). Keadaan ini juga boleh disertai oleh lebam kecil seperti anggur
  • Mengalami sakit pagi yang teruk
  • Mengalami keadaan perut yang bengkak luar biasa

Walau bagaimanapun, gejala di atas adalah gejala biasa yang juga dialami oleh wanita hamil normal. Gejala ini juga tidak semestinya menunjukkan bahawa anda mengandung anggur.

Oleh itu, sangat disyorkan untuk memeriksa keadaan kehamilan secara berkala.

Mengenal kehamilan di luar rahim

Keadaan kehamilan di luar rahim biasanya disebut dalam istilah perubatan sebagai kehamilan ektopik. Kehamilan ini berlaku apabila telur yang disenyawakan tidak melekat pada rahim dan sebaliknya melekat pada tiub fallopi, rongga perut, atau serviks.

Menurut American Academy of Family Physicians, kehamilan ektopik boleh berlaku pada 1 dari setiap 50 kehamilan. Sekiranya anda pernah mengalami kehamilan di luar rahim, maka biasanya anda juga mempunyai kemungkinan mengalaminya lagi.

Kehamilan ektopik yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan keadaan dan komplikasi perubatan yang serius.

Gejala kehamilan di luar rahim

Mual dan nyeri payudara adalah gejala biasa kehamilan ektopik. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dialami oleh ibu yang mengandung normal.

Oleh itu, ibu harus kerap memeriksa keadaan rahim kepada doktor.

Selain mual dan nyeri payudara, ada gejala lain yang dapat dialami dan mungkin menunjukkan kecemasan perubatan, seperti:

  • Sakit tajam di perut, pelvis, bahu, atau leher
  • Kesakitan teruk yang berlaku di satu bahagian perut
  • Mengalami bintik atau pendarahan berat pada faraj
  • Mengalami pening atau pingsan
  • Mengalami tekanan pada rektum

Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami gejala ini.

Cara mengatasi kehamilan dan kehamilan anggur di luar rahim

Pengendalian anggur hamil dan kehamilan di luar rahim boleh berbeza. Biasanya, doktor juga akan membuat diagnosis pertama mengenai kehamilan anggur dan kehamilan di luar rahim sebelum rawatan.

Cara mengatasi anggur hamil

Kadang-kadang, kehamilan anggur didiagnosis semasa pemeriksaan ultrasound biasa. Pada masa lain, doktor anda akan menetapkan ujian darah dan imbasan jika anda mempunyai simptom yang mungkin disebabkan oleh keguguran atau kehamilan kehamilan molar.

Ultrasound pelvis pada kehamilan molar biasanya akan menunjukkan koleksi saluran darah dan tisu, seperti anggur. Doktor anda juga boleh mengesyorkan kajian pencitraan lain, seperti imbasan MRI dan CT untuk mengesahkan diagnosis.

Perlu diingat, tahap tinggi hCG dalam darah mungkin merupakan tanda kehamilan anggur. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi anggur hamil yang biasa dilakukan, seperti berikut.

Dilatasi dan kuret atau DC

Dengan A&P, doktor akan menghilangkan kehamilan geraham dengan melebarkan bukaan ke rahim atau serviks dan menggunakan vakum perubatan untuk menghilangkan tisu berbahaya.

Semasa prosedur ini, anda akan diberi ubat bius sehingga anda akan tertidur atau mati rasa. Oleh kerana itu, prosedur DC biasanya dilakukan di hospital sebagai operasi pesakit dalam.

Ubat kemoterapi

Sekiranya kehamilan anda termasuk dalam kategori berisiko lebih tinggi, seperti berpotensi barah, anda mungkin mendapat banyak rawatan kemoterapi. Kaedah ini lebih cenderung dilakukan sekiranya tahap hCG dalam badan tidak turun dari masa ke masa.

Histerektomi

Histerektomi adalah pembedahan membuang seluruh rahim. Sekiranya anda mempunyai keinginan untuk tidak hamil lagi, maka kaedah ini boleh dipilih. Dalam prosedur ini, anda biasanya akan tidur sepenuhnya. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa histerektomi bukanlah rawatan biasa untuk kehamilan molar.

RhoGAM

Sekiranya anda mempunyai darah Rh-negatif, anda boleh menerima ubat yang dipanggil RhoGAM sebagai sebahagian daripada rawatan anda. Ini dapat mengelakkan beberapa komplikasi yang berkaitan dengan pembentukan antibodi. Oleh itu, pastikan anda memberitahu sama ada anda mempunyai golongan darah A-. O-. B-, atau AB-.

Pemulihan

Setelah kehamilan dikeluarkan, anda memerlukan lebih banyak ujian dan pemantauan darah, termasuk pemulihan. Kaedah ini sangat penting untuk memastikan bahawa tidak ada tisu anggur yang tersisa di rahim.

Dalam kes yang jarang berlaku, tisu molar atau anggur dapat tumbuh semula dan menyebabkan beberapa jenis barah. Doktor anda akan memeriksa tahap hCG anda dan memberi anda imbasan sehingga satu tahun selepas rawatan.

Rawatan lanjutan

Kemunculan barah kerana anggur kehamilan sangat jarang berlaku. Sebilangan besar juga boleh dirawat dan mempunyai kadar kelangsungan hidup hingga 90 peratus. Namun, anda mungkin memerlukan rawatan lanjutan, seperti kemoterapi dan rawatan radiasi.

Cara mengatasi kehamilan di luar rahim

Sebelum rawatan dijalankan, biasanya doktor akan mendiagnosis kehamilan di luar rahim dengan ujian darah. Ujian darah ini dapat membantu mengesan hormon yang disebut chorionic gonadotropin atau hCG, yang dihasilkan dalam jumlah yang banyak semasa kehamilan.

Pada wanita dengan kehamilan normal, tahap akan meningkat dua kali ganda setiap 48 jam. Walau bagaimanapun, apabila kehamilan ektopik berlaku, tahapnya akan lebih rendah dan tidak berlipat ganda.

Selain ujian darah, ujian air kencing juga dilakukan untuk mengetahui apakah telur telah disenyawakan. Pemantauan berterusan kemudian dapat dilakukan sehingga kehamilan ektopik dapat disahkan atau dikesampingkan. Terdapat beberapa cara untuk merawat kehamilan ektopik, iaitu:

Operasi

Pembedahan lubang kunci boleh dilakukan untuk membuang tisu ektopik. Prosedur pembedahan ini biasanya dikenali sebagai laparoskopi. Dalam laparoskopi, pakar bedah akan membuat sayatan kecil di dalam atau di dekat perut dan memasukkan alat yang disebut laparoskop untuk melihat kawasan tersebut.

Alat bedah lain akan dimasukkan ke dalam tiub, atau melalui sayatan kecil lain untuk mengeluarkan tisu ektopik. Sekiranya kawasan itu rosak, pakar bedah mungkin dapat membaiki tiub fallopio tetapi mungkin harus mengeluarkan tiub yang terjejas.

Sekiranya selebihnya tiub fallopio masih utuh, kehamilan yang sihat atau normal masih boleh dilakukan. Apabila pendarahan dalaman yang teruk telah berlaku, sayatan yang lebih besar mungkin diperlukan. Prosedur ini juga dikenali sebagai laparotomi.

Terapi ubat

Terapi ubat mungkin berlaku dalam kes di mana kehamilan ektopik telah dikesan lebih awal. Dalam rawatan ini, doktor akan menyuntikkan methotrexate ke otot pesakit atau terus ke tiub fallopio.

Kaedah ini dapat menghentikan pertumbuhan sel yang ada. Sekiranya tahap hCG darah tidak turun, pesakit mungkin memerlukan suntikan ubat yang lain. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa methotrexate boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

Kesan sampingan yang dimaksudkan, termasuk mual, muntah, sakit perut, dan mungkin sariawan. Kesan methotrexate juga dapat dihambat jika wanita dengan kehamilan ektopik mengonsumsi alkohol dalam jumlah besar.

Adakah terdapat komplikasi akibat kehamilan anggur dan kehamilan di luar rahim?

Kehamilan dengan anggur dan kehamilan di luar rahim adalah keadaan yang mesti dirawat dengan segera kerana risiko menyebabkan komplikasi. Beberapa komplikasi akibat kehamilan dan kehamilan di luar rahim, antara lain:

Komplikasi akibat kehamilan

Selepas kehamilan molar dikeluarkan, tisu molar mungkin kekal dan terus tumbuh. Keadaan ini dipanggil neoplasia trofoblastik berterusan gestasional atau GTN.

Secara amnya, GTN berlaku pada sekitar 15 hingga 20 peratus kehamilan molar lengkap dan sekitar 5 peratus kehamilan molar separa. Salah satu tanda GTN yang berterusan adalah tahap tinggi hCG.

Dalam beberapa kes, mol hidatidiform invasif menembusi jauh ke lapisan tengah dinding rahim yang boleh menyebabkan pendarahan vagina. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa bentuk barah GTN yang dikenali sebagai choriocarcinoma sangat jarang berkembang dan merebak ke organ lain.

Choriocarcinoma biasanya berjaya dirawat dengan beberapa ubat barah. Kehamilan molar atau molar yang lengkap cenderung mempunyai komplikasi ini daripada kehamilan molar separa.

Komplikasi akibat kehamilan di luar rahim

Komplikasi dari kehamilan ektopik lebih cenderung berlaku jika diagnosis atau rawatan ditangguhkan, termasuk jika keadaan tidak pernah didiagnosis. Secara amnya, kehamilan ektopik boleh menyebabkan beberapa komplikasi, seperti:

Pendarahan dalaman

Seorang wanita yang mengalami kehamilan ektopik dan tidak mendapat diagnosis atau rawatan tepat pada masanya lebih cenderung mengalami pendarahan dalaman yang teruk. Ini boleh menyebabkan kejutan dan hasil yang serius.

Kerosakan tiub fallopio

Melambatkan rawatan juga boleh menyebabkan kerosakan tiub fallopi. Keadaan ini secara amnya dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik pada masa akan datang.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!