Kesihatan

Kanser paru-paru: Ketahui Punca dan Cara Mencegahnya

Kanser paru-paru adalah penyakit yang tidak boleh dipandang rendah. mengikut Pusat Maklumat dan Sokongan Kanser Indonesia (CISC), penyakit ini adalah barah pembunuh nombor satu di Indonesia.

Penyakit ini tidak dapat dipisahkan dari tabiat merokok secara umum. Merokok boleh meningkatkan potensi barah paru-paru.

Lalu, apakah gejala dan cara untuk mencegah barah paru-paru? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Mengetahui barah paru-paru

Kanser paru-paru adalah sejenis barah yang menyerang organ pernafasan. Penyakit ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh mengganggu aktiviti pernafasan manusia.

Paru-paru adalah organ yang diperlukan manusia untuk menghirup oksigen dan melepaskan karbon dioksida.

Penyebab barah paru-paru

Setiap orang mempunyai risiko terkena barah paru-paru. Hanya itu, menurut Persatuan Paru Amerika, 90 peratus kes barah di seluruh dunia disebabkan oleh merokok, baik perokok aktif dan pasif.

Apabila asap rokok memasuki paru-paru, perlahan-lahan merosakkan pelbagai tisu di organ ini. Paru-paru dirancang untuk memperbaiki kerosakan ini secara bebas, tetapi pendedahan kepada asap berlebihan akan mengurangkan kemampuannya.

Setelah sel-sel yang baik di paru-paru mulai rusak, kini giliran sel-sel barah untuk melakukan pencerobohan besar-besaran. Pendedahan radon, gas radioaktif penyebab barah akan semakin kuat pada organ pernafasan.

Walaupun begitu, masih terdapat beberapa bahan luaran yang dapat memicu kemunculan barah, misalnya sebatian karsinogenik yang dapat dihirup melalui udara.

Jenis barah paru-paru

Petikan Persatuan Kanser Amerika, Kanser paru-paru terbahagi kepada dua kategori utama, iaitu barah paru-paru sel kecil dan barah paru-paru sel bukan kecil, yang kemudian dibahagikan kepada lebih banyak jenis. Setiap jenis barah paru-paru mempunyai ciri yang berbeza.

Baca juga: 8 Gejala Paru-Paru Basah Yang Tidak Perlu Dipandang Rendah

Kanser paru-paru sel kecil

Jenis barah ini, juga dikenali sebagai barah sel oat, mempengaruhi sekitar 10 hingga 15 peratus daripada semua pesakit di seluruh dunia.

Oleh kerana ukurannya sangat kecil, sel barah dalam jenis ini cenderung menyebar dengan sangat cepat. Tidak kurang dari 70 peratus pesakit dengan jenis barah ini mendapati sel-selnya telah merebak ke hampir semua bahagian tubuh pada saat diagnosis pertama.

Berita baiknya, jenis barah ini mempunyai tindak balas yang cukup baik terhadap pelbagai rawatan barah, seperti kemoterapi dan terapi radiasi. Ini disebabkan tahap kepekaan sel yang lebih tinggi berbanding dengan jenis kanser lain.

Kanser paru-paru bukan sel kecil

Jenis barah ini dikenali dengan istilah perubatan barah paru-paru sel yang tidak kecil (NSCLC), mempengaruhi sekitar 80 hingga 85 peratus daripada semua pesakit di seluruh dunia. Jenis barah paru-paru jenis lain adalah karsinoma sel skuamosa, karsinoma sel besar, dan adenokarsinoma.

1. Karsinoma sel skuamosa

Sel skuamosa itu sendiri adalah salah satu sel barah yang paling biasa yang juga menjadi pencetus kepada barah lain seperti barah kulit. Sel-sel ini rata, melapisi saluran udara dalam paru-paru.

Kanser paru-paru Karsinoma sel skuamosa sering dikaitkan dengan perokok berat, kerana sel-sel barah terdapat di bahagian tengah paru-paru atau kawasan saluran udara utama (bronkus).

2. Karsinoma sel besar

Kanser paru-paru jenis ini adalah salah satu yang cukup berbahaya, kerana sel buruk dapat muncul di mana-mana bahagian paru-paru. Maksudnya, sel boleh menyerang banyak bahagian, bukan hanya satu atau dua kawasan.

Pertumbuhan juga sangat cepat, menjadikan proses rawatan seperti kemoterapi lebih perlahan dan lebih sukar.

3. Adenokarsinoma

Adenokarsinoma adalah sel barah yang berfungsi dengan mengeluarkan cecair seperti lendir. Jenis barah ini biasa berlaku pada perokok berat. Walaupun, ia juga boleh berlaku pada wanita dan bukan perokok.

Sel adenokarsinoma menyerang bahagian luar paru-paru. Oleh itu, kehadiran sel-sel ini jauh lebih mudah dikesan, memudahkan doktor menghentikan penyebarannya.

Gejala barah paru-paru

Sebilangan besar barah paru-paru tidak mempunyai gejala langsung, seperti batuk dan masalah pernafasan. Gejala atau tanda ini boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan tubuh seseorang, seperti:

 • Batuk yang terus bertambah teruk.
 • Batuk dengan darah.
 • Nafas pendek tiba-tiba.
 • Sakit dada, bahu, dan belakang ketika ketawa, bernafas, dan batuk.
 • Penurunan berat badan yang ketara.
 • Selera makan berkurang atau hilang.
 • Badan menjadi mudah letih.
 • Serak.
 • Kesukaran menelan makanan dan minuman.
 • Bengkak di leher dan muka.

Gejala ini biasanya muncul pada peringkat awal. Sementara itu, ketika memasuki tahap pertengahan, tanda-tanda dapat:

 • Sakit di tulang.
 • Pening yang tidak biasa.
 • Rasa tunas tidak berfungsi.
 • Benjolan di kawasan leher atau tulang selangka.

Tahap barah paru-paru

Sama seperti jenis barah yang lain, tahap keparahannya kanser paru-paru juga boleh diukur dengan menggunakan peringkat kumpulan.

Setiap tahap menunjukkan penyebaran sel, sama ada penting atau tidak, terutama ke arah kelenjar getah bening, bahagian sistem limfa yang dihubungkan ke seluruh badan.

Sekiranya sel-sel barah mencapai kelenjar getah bening, sel-sel tersebut dapat bermetastasis, atau merebak lebih jauh dan lebih berbahaya.

 • Gaib: keadaan sel barah yang masih tersembunyi atau tidak dapat dilihat pada imaging imbasan. Sel barah mungkin terdapat pada lendir atau kahak yang telah sampai ke bahagian tubuh yang lain.
 • Peringkat 0: Sel yang tidak normal terdapat di lapisan atas saluran udara, jumlahnya masih sangat terhad.
 • Tahap 1: Tumor telah tumbuh di paru-paru, tetapi berukuran di bawah lima sentimeter dan tidak menyebar ke bahagian lain.
 • Tahap 2: Sel masih kecil, mungkin ada kelenjar getah bening di kawasan paru-paru, tetapi tidak tumbuh secara sporadis.
 • Tahap 3: Sel barah telah merebak ke kelenjar getah bening dan menjangkau banyak bahagian organ.
 • Tahap 4: Sel-sel barah telah merebak dan berkembang ke bahagian tubuh yang lebih jauh, seperti otak dan tulang.

Ketika memasuki peringkat akhir, pesakit benar-benar perlu mendapatkan rawatan serius, seperti dimasukkan ke hospital di hospital. Pesakit dengan tahap ini juga biasanya menjalani atau menjalani proses rawatan kemoterapi.

Rawatan barah paru-paru

Rawatan barah paru-paru dibezakan berdasarkan kategori dan peringkat, serta keadaan kesihatan pesakit. Pembedahan atau terapi radiasi adalah prosedur yang paling biasa dilakukan kepada pesakit. Walaupun, kemoterapi juga merupakan salah satu rawatan yang paling popular.

1. Prosedur pembedahan

Prosedur pembedahan dilakukan oleh doktor atau pasukan perubatan pada pesakit barah paru-paru untuk membuang tisu di organ paru-paru yang telah terjejas oleh penyebaran sel barah. Dalam kes yang teruk, tidak mustahil doktor akan membuang sebahagian organ paru-paru.

Baca juga: Endometriosis: Gejala, Punca dan Cara Mengubatinya

2. Rawatan kemoterapi

Kemoterapi adalah istilah perubatan yang biasanya dikenali sebagai rawatan pelbagai jenis barah. Kaedah ini adalah dalam bentuk pemberian ubat untuk menghentikan penyebaran sel barah itu sendiri.

Prosedur kemoterapi dapat dilakukan dengan menggunakan ubat oral, suntikan, suntikan, atau kombinasi antara ini. Ubat kemoterapi secara langsung mensasarkan sel buruk yang dapat tumbuh dengan cepat.

Walaupun begitu, kaedah ini tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Doktor akan meminta persetujuan pesakit terlebih dahulu, memandangkan terdapat banyak kesan sampingan tidak ringan yang boleh disebabkan. Kemoterapi boleh berlaku setiap hari, mingguan, atau bulanan.

3. Terapi sinaran

Terapi sinaran dilakukan dengan menggunakan sinar tenaga tinggi untuk menyekat. Menghentikan, menghalang, dan membunuh sel barah.

Terapi ini kadang-kadang digunakan untuk mengecilkan tumor sebelum pembedahan membuang tisu.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya dapat digunakan ketika sel-sel barah masih di satu lokasi dan belum menyebar secara sporadis. Oleh itu, terapi radiasi biasanya tidak akan digunakan untuk pesakit barah yang telah memasuki tahap pertengahan hingga akhir.

Komplikasi barah paru-paru

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, barah paru-paru boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kesihatan, misalnya:

 • Susah bernafas. Ini boleh berlaku kerana saluran udara di dalam badan tersumbat oleh lendir yang terkumpul. Cecair ini dipicu oleh pengembangan sel barah yang terus menyebar.
 • Pneumonia. Kanser paru-paru dapat memicu terjadinya paru-paru basah, iaitu adanya kelebihan cairan di rongga pleura di sekitar dada.
 • Batuk darah. Kanser paru-paru boleh mencetuskan pendarahan di saluran pernafasan. Akibatnya, batuk darah atau hemoptisis tidak dapat dielakkan.
 • Sakit di seluruh badan. Ini disebabkan oleh sel barah yang telah merebak ke seluruh bahagian badan kerana lambat menjalani rawatan.

Bolehkah barah paru-paru dicegah?

Bercakap mengenai pencegahan, sehingga kini belum ada langkah pasti yang terbukti berkesan. Namun, anda dapat mengurangkan risiko terkena barah paru-paru dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

1. Jangan merokok

Merokok adalah pencetus sel barah, tanpa mengira jenisnya. Apabila merokok sudah menjadi kebiasaan, risiko barah paru-paru menjadi terbuka lebar. Ini kerana terdapat banyak racun dalam rokok yang dapat memasuki saluran pernafasan dan organ.

2. Elakkan asap rokok

Asap rokok juga dapat meningkatkan risiko barah paru-paru jika anda menghirup asap terlalu kerap, walaupun secara tidak sengaja. Sekiranya anda tidak dapat menghentikan seseorang merokok, menjauhkan diri dari mereka untuk mengelakkan terdedah kepada asap rokok.

Baca juga: 7 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Paru

3. Minimumkan pendedahan kepada karsinogen

Karsinogenik adalah bahan berbahaya yang merujuk kepada sebatian penyebab barah. Karsinogenisiti terdapat dalam banyak perkara, termasuk udara tercemar. Biasakan selalu memakai topeng atau pelindung wajah agar anda tidak menyedut karsinogen.

Kekarsinogenan juga terdapat dalam beg plastik hitam. Oleh itu, jangan sekali-kali menggunakan beg plastik hitam untuk membungkus makanan secara langsung tanpa perantara. Makanan boleh tercemar.

4. Makan makanan berkhasiat

Mempunyai pengambilan nutrien yang seimbang adalah salah satu kaedah terbaik untuk meningkatkan imuniti. Apabila badan berada dalam keadaan prima, sistem imun dan metabolisme akan lebih mudah untuk melawan pelbagai penyakit.

Anda boleh menggabungkan pengambilan vitamin dengan nutrien lain yang dapat diperoleh dari buah-buahan segar dan sayur-sayuran hijau.

5. Sukan

Bersenam mempunyai banyak manfaat, selain sihat, juga dapat meningkatkan kepekaan tubuh untuk melawan penyakit.

Gerakkan badan anda, sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Sekiranya boleh, luangkan masa untuk melakukan senaman secara berkala setiap hari dalam seminggu.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai kanser paru-paru yang anda perlukan. Gaya hidup yang sihat dapat menjauhkan anda dari risiko mendapat penyakit ini. Jangan lupa, kurangkan atau berhenti merokok untuk mengelakkan barah paru-paru!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!