Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Mengetatkan Payudara Anda Dengan Selamat Selepas Menyusu

Selain masalah berat badan selepas kehamilan dan melahirkan anak, bentuk payudara yang tidak lagi ketat juga menjadi masalah bagi banyak ibu menyusu.

Keadaan ini disebabkan oleh kenaikan berat badan semasa kehamilan, sehingga susu dan payudara semakin besar.

Semasa anda melahirkan, biasanya ibu akan mengalami penurunan berat badan dan membuat ukuran payudara mengecil. Nah, adakah jalan keluar untuk menegangkan kembali payudara?

Cara-cara menegangkan payudara selepas menyusu

Apabila anda telah melahirkan, biasanya ibu akan mengalami penurunan berat badan dan membuat ukuran payudara mengecil. Nah, adakah jalan keluar untuk menegangkan kembali payudara?

1. Gunakan coli yang betul

Payudara kendur adalah keadaan yang tidak menyenangkan yang dirasakan oleh kebanyakan wanita hamil setelah mereka menyapih anak. Untuk membantunya kembali ke bentuk semula jadi, anda mesti memilih coli yang betul.

Anda mungkin perlu mengganti coli lama anda dengan yang baru, atau memilih bra sukan untuk sokongan dan bentuk yang lebih baik. Pastikan payudara anda disokong dengan baik.

Memakai coli yang tidak sesuai, terutamanya ketika anda aktif secara fizikal, boleh menyebabkan kesakitan dan kecederaan. Ingat juga untuk menanggalkan coli sebelum tidur, kerana boleh menghalang peredaran darah.

Baca juga: Benarkah tidur tanpa coli lebih sihat? Ketahui Fakta!

2. Urut payudara

Penyusuan susu ibu memberikan banyak rangsangan pada payudara, tetapi menyapih meninggalkannya hampir sama sekali tanpa rangsangan. Untuk itu, urut payudara boleh menjadi pilihan.

Terdapat beberapa teknik urutan payudara yang dapat memberikan rangsangan pada payudara. Tujuannya adalah untuk meningkatkan peredaran darah atau peredaran darah, dan menyokong tisu payudara dalam pembaikan dan pertumbuhan semula.

Anda boleh menggunakan minyak zaitun atau minyak badam semasa melakukan urutan untuk mengurangkan kesan kendur. Urut ini juga dapat menambahkan kekuatan pada otot, anda tahu.

3. Makanan yang baik

Adalah idea yang baik untuk mengelakkan diet yang berlebihan dan penurunan berat badan. Penurunan berat badan secara drastik dapat menjadikan penampilan payudara lebih teruk kerana kulit tidak akan dapat mengimbangi.

Cuba turunkan berat badan secara beransur-ansur sehingga kulit juga mempunyai masa untuk berubah. Caranya adalah dengan menetapkan diet yang baik. Kurangkan pengambilan lemak haiwan dan makan lebih banyak bijirin gandum, kekacang, dan sayur-sayuran hijau.

Gantikan kolesterol tinggi, lemak haiwan tepu dengan minyak zaitun, vitamin B, dan vitamin E yang memerangi kedutan dan meningkatkan warna dan keanjalan kulit.

4. Bersenam secara berkala

Kelenjar payudara, sel-sel lemak, dan ligamen mungkin tidak mendapat manfaat daripada latihan ini, tetapi otot-otot di bawah payudara atau juga disebut pektoral dapat memberi manfaat.

Mengetatkan otot pectoralis utama dan kecil akan membuatkan payudara anda kelihatan sedikit terangkat.

Beberapa pergerakan senaman yang boleh anda pertimbangkan termasuk dalam rutin senaman anda termasuk: tolakan, penekan dada, dan latihan berat badan.

Baca juga: Penjagaan Badan Selepas Melahirkan, Dari Mengatasi Sakit Faraj hingga Payudara Bengkak

5. Mandi air panas dan sejuk

Air panas membuka liang pori sementara air sejuk mengetatkannya. Itulah sebabnya mandi dengan suhu air yang berbeza secara bergantian dianggap sebagai salah satu kaedah yang berkesan untuk meningkatkan peredaran darah.

Menggunakan teknik ini semasa mandi dapat merangsang peredaran darah di sekitar, terutama di payudara.

Ibu boleh mengurut payudara sambil mandi dengan air panas dan sejuk. Walau bagaimanapun, teknik ini hanya akan memberikan kesan sementara dan kemungkinan tidak akan membentuk semula payudara anda secara kekal.

6. Tetapkan kedudukan yang baik semasa menyusu

Semasa masih menyusukan bayi anda, gunakan bantal untuk mengangkat bayi anda dengan cukup tinggi sehingga anda tidak membungkuk.

Elakkan membongkok dan bawa payudara ke mulut bayi. Ini akan membantu mengelakkan kulit payudara anda meregang dan kendur lebih jauh setelah menyapih.

Baca juga: Mengenal Tandem Nursing: Faedah dan Cara Yang Betul untuk Melakukannya

7. Krim payudara semula jadi

Salah satu cara popular yang digunakan oleh kebanyakan wanita untuk memerangi perubahan pada payudara mereka selepas peringkat penyusuan adalah krim dan makanan tambahan semula jadi. Antaranya dibuat dari fenugreek atau palmetto.

Krim ini diketahui mempunyai beberapa sifat menarik yang mempengaruhi kulit dan tisu otot dengan pelbagai cara. Menggunakannya secara berkala dikatakan dapat menegangkan kulit secara berkesan dan menghasilkan tekstur payudara yang halus dan tegas.

Selain itu, krim fenugreek diketahui berfungsi dengan baik dalam menjaga bentuk dan ukuran payudara agar tetap utuh. Tetapi pastikan anda berjumpa doktor sebelum menggunakan produk seperti ini, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!