Kesihatan

Metilfenidat

Methylphenidate atau methylphenidate adalah ubat saraf yang mempunyai fungsi yang serupa dengan amfetamin. Ubat ini pertama kali dipatenkan pada tahun 1944 dan mendapat kebenaran untuk penggunaan perubatan pada tahun 1955.

Berikut ini adalah maklumat untuk apa metilfenidat, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Baca Juga: Chlorpromazine

Untuk apa metilfenidat?

Methylphenidate adalah ubat perangsang sistem saraf pusat yang digunakan untuk merawat gangguan defisit perhatian (ADD), gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), dan narkolepsi.

Ubat ini biasanya diberikan kepada kanak-kanak yang mengalami gangguan defisit perhatian.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet oral dan ubat-ubatan yang digunakan melalui permukaan kulit, biasanya dalam bentuk plaster atau ubat topikal (transdermal).

Apakah fungsi dan faedah ubat methylphenidate?

Methylphenidate (methylphenidate hydrochloride) mempengaruhi bahan kimia di otak dan saraf yang menyumbang kepada hiperaktif dan kawalan impuls.

Cara ubat ini berfungsi berperanan dalam mengawal kawalan perhatian dan waktu tidur manusia yang berkaitan dengan sistem saraf pusat.

Dalam bidang perubatan, terutamanya psikiatri, ubat ini digunakan untuk merawat keadaan berikut:

1. Perhatian dan gangguan hiperaktif (ADHD)

ADHD adalah gangguan yang biasanya berlaku pada kanak-kanak. Gejala yang mungkin diperhatikan adalah anak tidak boleh diam, suka berlebihan, emosi sukar dikawal.

Kanak-kanak juga sukar memberi tumpuan kepada perkara-perkara di sekitar mereka, jadi mereka cenderung tidak sedar.

Methylphenidate adalah rawatan lini pertama alternatif untuk ADHD. Penambahan terapi tingkah laku boleh memberi manfaat tambahan pada hasil rawatan.

Dos rawatan bergantung kepada tindak balas pesakit yang dirawat. Manfaat jangka pendek dan keberkesanan kos metilfenidat telah dinyatakan sebagai yang terbaik berbanding ubat lain.

Besarnya potensi rawatan dan risiko metilpenidat dalam merawat ADHD tidak dapat dipastikan pada masa ini. Walau bagaimanapun, berbanding risiko ubat lain yang serupa (amfetamin), ubat ini jauh lebih selamat.

Walaupun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) belum menambahkan methylphenidate ke dalam Senarai Ubat Penting Organisasi Kesihatan Dunia kerana potensi faedah dan risiko masih tidak mencukupi.

Orang dengan ADHD mempunyai risiko peningkatan gangguan penggunaan bahan tanpa rawatan, tetapi penggunaan ubat perangsang mengurangkan risiko ini.

Metilfenidat pelepasan segera digunakan setiap hari untuk mencapai kesan kawalan gejala ADHD.

Rawatan ADHD dengan metilfenidat bertujuan untuk memperbaiki tingkah laku, psikologi, pendidikan, sosial, dan peningkatan lain.

Rawatan metilphenidate sesuai untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 tahun, remaja, dan orang dewasa yang memenuhi kriteria rawatan.

2. Gangguan tidur kronik (narkolepsi)

Gangguan tidur kronik (narkolepsi) atau lebih dikenali sebagai serangan tidur secara tiba-tiba. Gangguan kesihatan ini menyukarkan seseorang untuk tidur pada waktu malam, tetapi sangat mudah untuk tidur pada waktu siang.

Mereka bahkan boleh tidur di mana sahaja pada waktu siang, dengan mudah kerana mengantuk yang teruk.

Methylphenidate diklaim berkesan dalam meningkatkan kebangkitan, kewaspadaan, dan prestasi otak dalam menguruskan tindak balas.

Ubat ini telah menunjukkan keberkesanan yang baik pada orang yang didiagnosis dengan narkolepsi. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat pada orang yang sihat tidak dapat memberikan kesan seperti itu.

3. Gangguan bipolar

Methylphenidate juga diklaim dapat membantu dengan gangguan bipolar. Walaupun ini tidak dimaksudkan sebagai rawatan utama.

Gangguan bipolar bersama dan gangguan ADHD menunjukkan bahawa farmakoterapi untuk ADHD dapat memburukkan lagi gejala gangguan bipolar dan sebaliknya.

Satu kajian yang diterbitkan pada Oktober 2016 di AJP In Advance menunjukkan bahawa metilfenidat dapat meningkatkan risiko terkena mania.

Ini berlaku apabila metilfenidat digunakan pada pesakit dengan ADHD dan diberikan bersamaan tanpa ubat pelali.

Pentadbiran ubat ini pada pesakit dengan gangguan bipolar dapat dilakukan jika gejala yang didiagnosis pada pesakit tidak berkaitan dengan ADHD.

Methylphenidate telah disokong sebagai agen antidepresan yang berkesan dalam kemurungan unipolar, dan kemurungan yang disebabkan penyakit perubatan.

Pentadbiran amfetamin telah terbukti dapat mengurangkan tingkah laku manik, tetapi risikonya tinggi dengan kebergantungan. Penggunaan ubat ini mungkin mempunyai risiko kebergantungan yang lebih rendah daripada amfetamin.

4. Gangguan kemurungan utama

Menurut garis panduan Persatuan Psikiatri Amerika, jika pesakit dengan gangguan kemurungan utama tidak bertindak balas setelah 4-8 minggu terapi, maka perubahan dos atau beralih ke ubat baru mungkin diperlukan.

Penggunaan gabungan antidepresan standard dengan agen dopaminergik dan psikostimulan dapat mempercepat dan meningkatkan tindak balas jika diberikan pada awal rawatan.

Penggunaan methylphenidate boleh digunakan sebagai rawatan utama rawatan antidepresan. Kombinasi ubat atdepresan dengan metilfenidat dapat bermanfaat bagi pesakit yang memerlukan rawatan kemurungan yang cepat.

Walau bagaimanapun, penggunaan perangsang seperti methylphenidate dalam kes kemurungan tahan rawatan adalah kontroversi. Ubat ini juga dapat memperbaiki kemurungan pada kumpulan strok, barah, dan pesakit positif HIV tertentu.

Stimulan mungkin mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada antidepresan trisiklik, seperti amfetamin.

Pada pesakit barah peringkat akhir, metilfenidat dapat digunakan untuk memerangi rasa mengantuk akibat opioid.

Jenama dan harga ubat Methylphenidate

Ubat ini telah beredar di Indonesia dengan beberapa nama dagang yang telah disetujui oleh BPOM Indonesia.

Ubat ini agak sukar dicari kerana untuk menebusnya, anda harus menggunakan preskripsi doktor dan boleh didapati di beberapa farmasi yang disahkan atau pemasangan farmasi hospital.

Sebilangan jenama methylphenidate sebagai Concerta, Ritalin LA, Prohyper, Ritalin SR, dan Ritalin.

Harga tablet Concerta dengan kekuatan 18 mg biasanya dijual pada harga Rp 41.500 / helai.

Bagaimana cara mengambil ubat metilfenidat?

Ambil ubat mengikut dos dan cara menggunakannya yang telah diberikan oleh doktor. Perhatikan dos minum pada label pembungkusan ubat, jangan mengurangkan atau melebihi dos minum.

Ubat ini tidak digalakkan pada pesakit yang mempunyai sejarah penyalahgunaan dadah atau dadah. Sentiasa ikuti arahan doktor anda sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat ini atau untuk orang lain.

Ubat ini biasanya diambil pada waktu pagi selepas sarapan. Ini bertujuan agar anda tidak mengalami gangguan tidur. Jangan gunakan ubat ini pada waktu tidur.

Sebilangan jenama methylphenidate harus diambil sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan. Untuk penyediaan ubat yang dikeluarkan secara berterusan, ia boleh diambil dengan atau selepas makan.

Telan ubat pada masa yang sama dengan air. Persediaan yang dilapisi filem tidak boleh dikunyah atau dihancurkan.

Semasa menggunakan ubat ini, anda harus menjalani pemeriksaan berkala untuk mengetahui perkembangan rawatan yang anda terima. Ini juga untuk mengelakkan berlakunya rintangan rawatan.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan, beritahu doktor bahawa anda mengambil methylphenidate. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat tersebut dalam masa yang singkat.

Simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik setelah digunakan.

Sentiasa perhatikan dos yang anda gunakan. Ubat ini dapat meningkatkan risiko kesan sampingan kebergantungan yang tidak diingini jika tidak digunakan dengan betul.

Berapakah dos metilfenidat?

Dos dewasa

Narkolepsi

 • Dos biasa: 20-30mg sehari diambil dalam dos terbahagi.
 • Dos rawatan yang berkesan: 10-60mg sehari.

Dos anak

Gangguan hiperaktif

Lisan

 • Dos permulaan: 5mg sekali atau dua kali. Dos boleh ditingkatkan hingga 5-10mg pada selang mingguan jika perlu.
 • Dos maksimum: 60mg sehari diberikan dalam dos terbahagi.
 • Hentikan rawatan jika dalam 1 bulan terapi tidak menunjukkan hasil yang diinginkan.
 • Nilai semula penggunaan ubat dan pertimbangkan untuk menukar dos atau mungkin jenama ubat.

Transdermal

 • Dos awal: 1.1-3.3mg sejam
 • Sapukan ke kawasan pinggul 1 kali sehari pada waktu pagi 2 jam sebelum kesannya diperlukan dan angkat selepas 9 jam.
 • Naikkan pada selang waktu seminggu mengikut keperluan.
 • Dos maksimum: 3.3 mg sejam (pada minggu ke-4).

Adakah methylphenidate selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) memasukkan ubat ini dalam kategori kelas ubat C. Ubat ini telah menunjukkan risiko kesan buruk pada janin (teratogenik) pada haiwan eksperimen.

Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan ubat didasarkan pada faktor bahawa manfaat ubat tersebut lebih besar daripada risikonya.

Ubat ini juga terbukti dapat diserap dalam susu ibu, jadi ubat ini tidak bertujuan untuk ibu yang menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan metilfenidat?

Risiko kesan sampingan mungkin berlaku jika penggunaan ubat tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Kesan sampingan ubat ini mungkin berlaku:

 • Tanda-tanda reaksi alergi: gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Tanda-tanda masalah jantung termasuk sakit dada, sukar bernafas, merasa seperti anda akan pingsan.
 • Gejala gangguan psikosis dicirikan oleh halusinasi (melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata), masalah tingkah laku baru, pencerobohan, permusuhan, paranoia.
 • Tanda-tanda masalah peredaran darah termasuk mati rasa, sakit, menggigil, luka yang tidak dapat dijelaskan, atau perubahan warna kulit (pucat, merah, atau biru) di jari atau jari kaki.
 • Kejang (sawan)
 • Kekejangan otot
 • Perubahan emosi yang tidak terkawal
 • Ereksi zakar yang menyakitkan atau bertahan 4 jam atau lebih (jarang).
 • Methylphenidate boleh mempengaruhi pertumbuhan pada kanak-kanak.

Kesan sampingan ubat yang biasa dan mungkin:

 • Berpeluh berlebihan
 • Perubahan emosi
 • Rasa gugup atau mudah marah
 • Masalah tidur (insomnia)
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Jantung berdebar atau berdebar di dada
 • Tekanan darah meningkat
 • Hilang selera makan
 • Pengurangan berat
 • Mulut kering
 • Mual
 • Sakit perut
 • Sakit kepala.

Sekiranya gejala kesan sampingan muncul semasa anda mengambil ubat ini, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat doktor.

Baca Juga: Pregabalin

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan methylphenidate jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari terakhir. Inhibitor MAO merangkumi isokarboksazid, linezolid, suntikan metilena biru, fenelzin, rasagilin, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain.

Interaksi antara ubat boleh menyebabkan kesan berbahaya atau bahkan kematian. Sebaiknya tanyakan kepada doktor anda ubat mana yang harus anda hindari bersama-sama.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap metilfenidat atau ubat antidepresan lain.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit berikut:

 • Glaukoma
 • Sejarah peribadi atau keluarga mengenai kekejangan otot atau sindrom Tourette
 • Kecemasan, ketegangan, atau gangguan pergolakan yang teruk (ubat perangsang dapat memburukkan lagi gejala ini).
 • Hipertensi yang teruk
 • Kegagalan jantung
 • Irama jantung yang tidak teratur
 • Hipertiroid
 • Serangan jantung atau sakit dada baru-baru ini
 • Masalah keturunan intoleransi fruktosa, malabsorpsi glukosa-galaktosa, atau kekurangan sukrosa-isomaltase.

Ubat perangsang telah menyebabkan strok, serangan jantung, dan kematian mendadak pada orang tertentu. Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit ini.

Untuk memastikan ubat ini selamat untuk anda ambil, beritahu doktor anda jika anda atau orang lain dalam keluarga anda pernah:

 • Depresi, penyakit mental, gangguan bipolar, psikosis, atau kecenderungan bunuh diri.
 • Tics motor (otot berkedut) atau sindrom Tourette
 • Masalah dengan peredaran darah di tangan atau kaki
 • Kejang atau epilepsi
 • Masalah dengan esofagus, perut, atau usus
 • Ujian gelombang otak yang tidak normal (EEG)
 • Sejarah ketagihan dadah atau alkohol.

Methylphenidate tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 6 tahun dan untuk wanita yang menyusui.

Sekiranya anda hamil atau merancang untuk hamil, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil ubat ini.

Elakkan minum alkohol, terutamanya jika anda mengambil methylphenidate pelepasan perlahan. Alkohol dapat mempercepat penyerapan ubat ke dalam aliran darah.

Methylphenidate boleh mengganggu pemikiran atau reaksi perhatian anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Tanya doktor anda sebelum menggunakan ubat asid perut. Sebilangan ubat ini dapat mengubah cara tubuh menyerap metilfenidat, dan boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan metilfenidat. Ubat-ubatan ini termasuk ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba yang diresepkan dan dijual bebas. Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil dalam 14 hari terakhir.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!