Kesihatan

Kenali Ujian Ishihara: Uji Kemampuan Mata untuk Membezakan Warna!

Buta warna berlaku apabila anda tidak dapat melihat warna secara normal. Ini sering berlaku apabila seseorang tidak dapat membezakan warna tertentu, biasanya antara hijau, merah, dan kadang-kadang biru.

Untuk memastikan seseorang buta warna, ujian khas diperlukan yang biasanya disebut ujian buta warna atau ujian Ishihara.

Baca juga: Adakah Mata Anda Tolak? Ketahui jawapannya melalui 3 ujian berikut

Apakah ujian buta warna?

Dilaporkan Semua Mengenai Visi, ujian buta warna bertujuan untuk memeriksa sama ada anda dapat melihat warna dengan tepat atau tidak. Sekiranya anda tidak berjaya, anda akan didiagnosis dengan rabun warna. Sebilangan besar ujian buta warna adalah ujian saringan.

Walaupun ia dapat mengesan kebutaan warna, ujian semacam ini tidak dapat menentukan seberapa parah gangguan itu. Ujian buta warna yang lebih mendalam diperlukan untuk mengetahui maklumat ini.

Ujian buta warna dapat mengenal pasti kanak-kanak yang mungkin sukar mengenali warna, dan juga orang yang memerlukan penglihatan warna yang sangat baik dalam pekerjaan mereka.

Mengenal ujian Ishihara

Ujian Ishihara adalah salah satu kaedah ujian yang paling biasa digunakan untuk mengesan kebutaan warna. Kaedah ini pertama kali diperkenalkan oleh Dr. Shinobu Ishihara pada tahun 1917.

Setiap ujian terdiri daripada satu set pinggan berwarna, masing-masing menunjukkan nombor atau jalur. Ini adalah ujian penglihatan warna yang paling banyak digunakan oleh pakar oftalmologi di seluruh dunia.

Telah diketahui bahawa walaupun orang dengan penglihatan warna normal kadang-kadang mengalami kesukaran dengan ujian ini.

Kit ujian Ishihara

Ujian Ishihara terdiri daripada beberapa gambar bulat (atau 'plat'). Setiap gambar mengandungi beberapa titik dengan warna, kecerahan dan ukuran yang berbeza-beza. Seseorang yang mempunyai penglihatan warna normal akan dapat mengesan nombor yang kelihatannya bersembunyi dalam satu titik.

Tetapi seseorang yang buta warna merah-hijau tidak akan dapat melihat jumlahnya. Sebaliknya, mereka akan melihat corak titik-titik rawak, atau angka yang berbeza dari yang dilihat oleh orang-orang dengan penglihatan warna normal.

Ujian buta warna Ishihara yang lengkap mengandungi 38 pinggan. Versi ujian yang lebih pendek (dengan plat yang lebih sedikit) boleh digunakan semasa pemeriksaan mata untuk memeriksa buta warna.

Kategori jenis plat uji Ishihara

Ujian ini menggunakan beberapa jenis plat yang berbeza. Platnya dirancang untuk dilihat dengan baik di bilik yang terang pada siang hari.

Sinar matahari langsung atau penggunaan cahaya elektrik boleh menghasilkan beberapa perbezaan dalam hasil ujian kerana perubahan penampilan warna.

Apabila hanya menggunakan cahaya dari lampu, posisi pelat harus disesuaikan sejauh mungkin untuk menyerupai kesan cahaya siang semula jadi. Terdapat empat jenis plat:

  1. Reka bentuk yang hilang: Hanya orang yang mempunyai penglihatan warna yang baik yang dapat melihat tandanya. Sekiranya anda buta warna, anda tidak akan melihat apa-apa.
  2. Reka bentuk transformasi: Orang buta warna akan melihat tanda berbeza daripada orang tanpa kecacatan penglihatan warna.
  3. Reka bentuk digit tersembunyi: Hanya orang buta warna yang dapat melihat tandanya. Sekiranya anda mempunyai penglihatan warna yang sempurna, anda tidak akan dapat melihatnya.
  4. Reka bentuk klasifikasi: Ia digunakan untuk membezakan antara orang buta merah dan buta hijau.

Analisis keputusan ujian

Penilaian kejayaan ujian ini berdasarkan kejayaan anda membaca pinggan 1 hingga 11. Ini akan menentukan seberapa normal penglihatan anda dan sama ada anda buta warna atau tidak.

Sekiranya 10 atau lebih plat dibaca dengan normal, penglihatan warna dianggap normal. Sekiranya hanya berjaya membaca 7 atau kurang daripada 7 pinggan, maka penglihatan warna dianggap buruk.

Walau bagaimanapun, berkenaan dengan plat 9, hanya mereka yang membaca plat sebagai nombor 2 dan merasa lebih senang membaca daripada mereka yang membaca plat 8 yang direkodkan mempunyai penglihatan yang tidak normal.

Sangat jarang untuk mencari orang yang berjaya menjawab petak 9 dan 8 dengan betul. Sekiranya demikian, maka dalam kes seperti itu, penggunaan ujian penglihatan warna lain, termasuk anomalioskop.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found