Kesihatan

Bantu Mengekalkan Tahap Gula, Inilah Panduan Diet Ketofastosis untuk Diabetes

Salah satu perkara penting bagi penghidap diabetes adalah menjaga tahap gula tetap stabil. Caranya tentu saja dengan memperhatikan diet dan melakukan ketofastosis untuk diabetes.

Ketofastosis semakin menjadi pilihan pesakit diabetes yang ingin mengekalkan kadar gula dalam darah dan mengekalkan berat badan yang stabil. Adakah anda berminat? Inilah penjelasan penuh.

Apakah ketofastosis untuk diabetes

Ketofastosis adalah gabungan diet ketogenik dan fastosis. Ketogenik sendiri adalah cara makan tinggi lemak, rendah karbohidrat. Karbohidrat biasanya dikurangkan hingga di bawah 50 gram sehari, jadi badan bergantung pada lemak dan bukannya glukosa untuk sumber tenaga utamanya.

Sementara diet fastosis adalah berpuasa pada ketosis, atau berpuasa dalam keadaan ketosis. Ketosis adalah keadaan di mana badan kita tidak menerima karbohidrat yang mencukupi untuk membakar tenaga. Oleh itu, badan menggunakan lemak dan bukannya karbohidrat.

Jadi diet ketofastosis adalah diet yang dilakukan dengan menyesuaikan jam makan dan ketika tiba masanya untuk makan pilihan menu yang dimakan adalah menu diet ketogenik dengan sedikit karbohidrat dan tinggi lemak.

Terdapat banyak kajian yang membincangkan kemampuan diet ketogenik dan fastosis untuk merawat diabetes. Jadi, ketofastosis untuk diabetes dapat diandalkan untuk menjaga kadar gula darah stabil dan sebagai rawatan alternatif.

Matlamat diet ketofastosis

Matlamat diet ketofastosis adalah menjadikan tubuh menggunakan lemak untuk tenaga dan bukannya karbohidrat atau glukosa. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh makan lemak tepu. Lemak sihat yang berasal dari sayur-sayuran dan haiwan yang belum diproses adalah pilihan yang tepat.

Manfaat diet ketofastosis untuk diabetes

Kerana dapat mengurangkan kadar gula, diet ketofastosis untuk diabetes sangat digalakkan. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh oleh pesakit kencing manis ketika melakukan diet ini.

1. Ketofastosis untuk diabetes menurunkan berat badan

Salah satu masalah dengan diabetes adalah berat badan berlebihan. Dengan berpuasa dalam keadaan ketosis, pesakit diabetes dapat menurunkan berat badan secara perlahan.

Membakar lemak untuk tenaga telah terbukti mempunyai kesan penurunan berat badan yang ketara. Diet ketofastosis juga membantu kehilangan lemak badan yang ketara dan peningkatan atau pengekalan jisim otot.

Diet rendah karbohidrat dalam ketofastosis mampu mencapai penurunan berat badan yang kuat dalam jangka masa yang panjang.

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Diet ketofastosis untuk diabetes membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Menguruskan pengambilan karbohidrat dengan ketofastosis sering disyorkan untuk penghidap diabetes.

Kerana, jika pesakit mengambil karbohidrat terlalu banyak, itu dapat menyebabkan kenaikan kadar gula dalam darah. Walau bagaimanapun, jumlah pengambilan karbohidrat dan lemak dalam diet ketofastosis harus dibincangkan dengan doktor.

Sekiranya anda mempunyai kadar gula darah tinggi, pengambilan karbohidrat terlalu banyak boleh membahayakan. Pesakit kencing manis yang fokus pada pengambilan lemak berjaya menurunkan kadar gula dalam darah.

3. Mengurangkan pergantungan dadah

Ketofastosis untuk penghidap diabetes jenis 2 membantu mengurangkan pergantungan pada ubat-ubatan. Penyelidikan yang dilakukan oleh doktor dari California, Eric Westman telah membuktikannya.

Dalam penemuannya, 95 peratus pesakit yang dikaji dapat mengurangkan atau berhenti minum ubat diabetes.

4. Kembalikan kepekaan insulin

Diet keto telah terbukti dapat mengembalikan kepekaan insulin kerana dapat menghilangkan sebab-sebab penentangan insulin. Selain itu diet ini juga membantu dalam tahap tahap insulin yang rendah, kerana kadar karbohidrat rendah bermaksud tahap insulin yang lebih rendah.

Panduan diet ketofastosis untuk diabetes

Dalam diet ketofastosis, perkara yang lebih ditekankan adalah puasa atau berpuasa dengan menerapkannya sebagai gaya hidup. Untuk mengetahui cara memulakan diet ketofastosis untuk diabetes, lihat penjelasan berikut:

1. Hadkan pengambilan karbohidrat dan protein

Ini adalah peraturan yang paling penting dalam diet ketofastosis. Hadkan karbohidrat hingga kurang dari 20 gram sehari.

Mengurangkan pengambilan karbohidrat tidak bermaksud perlu meningkatkan keperluan protein. Protein yang berlebihan dalam badan boleh memberi tekanan pada buah pinggang.

Protein yang berlebihan juga akan ditukar menjadi gula. Oleh itu, pastikan protein yang anda makan tidak terlalu banyak, tetapi tidak terlalu sedikit.

2. Perhatikan pengambilan lemak

Dalam diet ketofastosis, lemak adalah sumber tenaga. Walau bagaimanapun, karbohidrat dan protein masih diperlukan dalam bahagian yang sangat kecil.

Jangan takut makan lemak semasa menjalani diet ketofastosis. Anda boleh mengambil lemak setiap hari, tetapi tidak terlalu banyak.

3. Minum banyak air

Air juga mempunyai peranan penting dalam menjayakan diet ketofastosis untuk diabetes. Apabila anda makan karbohidrat, badan anda mengubahnya menjadi glikogen di hati anda. Bahan ini terikat oleh molekul air di dalam badan.

Mengurangkan pengambilan karbohidrat akan mengurangkan glikogen yang tersimpan dan membakar lemak. Akibatnya, badan dengan cepat terasa kering.

Semasa menjalani diet ketofastosis, anda mesti mengambil banyak air. Sekiranya dalam keadaan normal hanya disyorkan minum 8 gelas sehari, kali ini anda memerlukan sehingga 16 gelas.

4. Makan hanya ketika lapar

Keluar dari pemikiran bahawa anda perlu makan tiga kali makan besar sehari atau ditambah dengan makanan ringan. Tidak perlu makan terlalu kerap dalam diet ketofastosis.

Makan hanya apabila anda merasa lapar. Makan lebih sedikit karbohidrat akan menjadikan kaedah ini lebih mudah. Kerana kekurangan pengambilan karbohidrat secara semula jadi menekan selera makan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found