Kesihatan

Masih Muda Tapi Selalunya Lupa? Ketahui Sebab dan Cara Mengatasinya Ayuh!

Umumnya kealpaan atau kealpaan disebabkan oleh usia dan dialami oleh orang yang sudah tua. Tetapi bagaimana jika masih mudah dilupakan?

Apakah penyebab lupa pada usia muda dan bagaimana mengatasinya? Mari lihat maklumat berikut!

Punca lupa pada usia muda

Walaupun kadang-kadang pelupa dapat menunjukkan gejala penyakit tertentu, sebenarnya ia tidak selalu seperti itu. Sekiranya anda terlupa dalam masa yang singkat dan kembali mengingati itu mungkin disebabkan oleh beberapa faktor lain.

Bukan hanya pada orang yang sudah tua, pelupa pada usia muda juga dapat terjadi kerana terlalu banyak perkara yang harus dilakukan. Sebagai contoh, kerana multi-tasking, rentang perhatian dikurangkan menjadi kegagalan menyerap maklumat yang diperoleh.

Seperti yang dilaporkan oleh halaman Web MD Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda sering lupa:

Tekanan

Kenangan dan emosi berkait rapat. Depresi, tekanan, atau kegelisahan boleh mempengaruhi fokus seseorang. Apabila anda tidak fokus, ia akan memberi kesan bahawa anda tidak dapat mengingat semuanya dengan betul.

Sekiranya anda merasa sedih atau kehilangan minat terhadap perkara yang pernah anda nikmati, berjumpa dengan profesional kesihatan mental untuk mendapatkan rawatan yang betul. Antidepresan dan terapi bercakap boleh membantu mengatasi kemurungan atau tekanan.

Gangguan tiroid

Kelenjar tiroid di leher menghasilkan hormon yang mengawal seberapa cepat badan membakar makanan untuk mendapatkan tenaga.

Apabila tiroid menghasilkan hormon yang terlalu sedikit, keadaan ini disebut hipotiroidisme, yang bermaksud bahawa seluruh badan mula melambat. Ia boleh membuat anda merasa letih, murung, dan lupa diri.

Secara amnya, jika anda pergi ke hospital, doktor akan melakukan ujian darah untuk memeriksa tahap hormon tiroid. Sekiranya jumlahnya rendah, anda akan dinasihatkan untuk mengambil ubat hormon tiroid.

Pengambilan alkohol yang berlebihan

Dalam kuantiti yang banyak, alkohol menyukarkan pembentukan kenangan baru atau menyimpan maklumat yang sudah anda ketahui atau pelajari.

Minum terlalu banyak alkohol dalam masa yang singkat, malah boleh membuat seseorang pengsan dan lupa sepanjang masa. Pengambilan berlebihan dalam jangka masa panjang juga boleh menyebabkan kehilangan ingatan kekal.

Kecederaan kepala

Kejatuhan, kemalangan kereta, atau kesan ganas lain di kepala boleh menyebabkan seseorang tidak dapat mengingati orang atau peristiwa tertentu. Walaupun kecederaan itu tidak menyebabkan anda tidak sedar, ia boleh menyebabkan kehilangan ingatan.

Bergantung pada seberapa teruk pukulan ke kepala, masalah ingatan dapat hilang sementara atau selamanya.

Kurang tidur

Kurang tidur mungkin merupakan penyebab terbesar kealpaan yang dialami seseorang. Tidur nyenyak yang terlalu sedikit juga boleh menyebabkan perubahan mood dan kegelisahan, yang seterusnya menyumbang kepada masalah ingatan yang anda alami.

Pengambilan ubat

Penenang, antidepresan, beberapa ubat tekanan darah, dan ubat lain dapat mempengaruhi ingatan, biasanya dengan menyebabkan penenang atau kebingungan.

Ini boleh menyukarkan anda untuk melihat perkara baru. Bercakap dengan doktor anda jika anda mengesyaki bahawa ubat baru yang anda ambil mempengaruhi ingatan dan fokus anda.

Baca juga: Bermula Seperti Melupakan? Ambil 10 Makanan untuk Mencegah Demensia

Cara mengatasi senang dilupakan dan sukar ditumpukan

Sifat melupakan seseorang tentunya tidak sama. Ini kerana ia mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Bagi anda yang mengalami kealpaan dan ia berlangsung lama, anda harus segera berjumpa doktor.

Umumnya, anda akan disarankan untuk melakukan serangkaian pemeriksaan, mulai dari pemeriksaan fisik, pemeriksaan status mental, hingga pemeriksaan pendukung dalam bentuk tes darah, tes urin, dan pemeriksaan radiologi, seperti CT scan atau MRI otak.

Walau bagaimanapun, berikut adalah beberapa kaedah mudah untuk mengatasi dan mempertajam ingatan anda Klinik Mayo:

Lakukan aktiviti fizikal dalam rutin harian anda

Aktiviti fizikal meningkatkan aliran darah ke seluruh badan, termasuk otak. Ini mungkin dapat membantu menjaga memori anda tajam.

Bagi kebanyakan orang dewasa yang sihat, disyorkan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu aktiviti aerobik sederhana, seperti berjalan pantas, atau 75 minit seminggu aktiviti aerobik yang kuat, seperti berjoging - sebaiknya sepanjang minggu.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk bersenam sepenuhnya, lakukan 10 minit berjalan kaki sepanjang hari.

Kekal aktif secara mental

Sama seperti aktiviti fizikal yang membantu menjaga tubuh dalam bentuk badan, aktiviti merangsang mental membantu menjaga otak dalam keadaan baik dan mungkin mencegah hilangnya ingatan.

Beberapa cara untuk tetap aktif secara mental termasuk melakukan teka-teki silang kata, mengambil jalan alternatif semasa memandu, belajar memainkan alat muzik, menjadi sukarelawan di sekolah atau organisasi masyarakat setempat.

Bersosial dengan persekitaran sekitar

Interaksi sosial membantu mengatasi kemurungan dan tekanan, yang kedua-duanya boleh menyebabkan kehilangan ingatan. Cari peluang untuk bergaul dengan orang tersayang, rakan dan orang lain terutamanya jika anda tinggal bersendirian.

Susun dan buat jadual

Anda lebih mungkin melupakan perkara-perkara jika rumah itu huru-hara. Untuk memudahkan anda mengingat perkara kecil, cubalah catat tugas, janji temu, dan acara lain dalam buku nota, kalendar, atau agenda elektronik khas.

Anda juga boleh mengulangi setiap maklumat baru dengan menuliskan jadual untuk membantu menyusunnya dalam ingatan anda. Buat senarai tugas yang perlu dibuat terkini dan tandakan tugas yang telah selesai.

Sementara itu, supaya anda tidak lupa mencari barang dengan mudah, sediakan tempat yang sama untuk menyimpan dompet, kunci, gelas, dan keperluan peribadi anda yang lain.

Keperluan tidur yang mencukupi

Tidur memainkan peranan penting dalam membantu anda mengekalkan kenangan, sehingga anda dapat mengingatnya. Utamakan tidur yang cukup. Sebilangan besar orang dewasa memerlukan 7-9 jam tidur sehari.

Sekiranya anda bimbang tentang kehilangan ingatan, terutamanya jika ini mempengaruhi kemampuan anda untuk menyelesaikan aktiviti harian, sangat digalakkan berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found