Kesihatan

Sauna Menenangkan Tubuh dan Minda, Tetapi Adakah Kesan Sampingannya?

Untuk mengatasi tekanan agar badan menjadi santai terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan, salah satunya adalah dengan sauna. Tahukah anda bahawa kelebihan sauna bukan sahaja santai, tetapi juga faedah lain.

Bukan hanya memberikan manfaat relaksasi, sauna juga mempunyai manfaat kesihatan, seperti mengurangkan rasa sakit dan sakit.

Baca Juga: Kenali Perbezaan Antara Tempat Kehamilan dan Tempat Menstruasi, Mari Lihat Ulasan!

Kelebihan sauna

Sauna telah digunakan selama ribuan tahun dan masih popular hingga kini. Sauna adalah bilik yang dipanaskan pada suhu sekitar 65 ° hingga 90 ° Celsius.

Bilik biasanya tidak dicat, mempunyai dalaman kayu dan dikawal suhu. Sauna juga boleh melibatkan batu sebagai unsur utama yang menyerap dan mengeluarkan haba.

Terdapat pelbagai khasiat sauna yang boleh diperolehi oleh badan. Disusun dari FinneloInilah kelebihan sauna yang perlu anda ketahui.

1. Manfaat sauna untuk meningkatkan kesihatan dan kecergasan

Manfaat sauna yang paling terkenal ialah ia dapat meningkatkan kesihatan, kecergasan, dan prestasi keseluruhan badan.

Mandi di sauna telah terbukti dapat menghilangkan tekanan dengan beberapa cara. Panas dari sauna dapat mengendurkan otot badan, meningkatkan peredaran darah, dan dapat merangsang pembebasan endorfin.

2. Membantu pemulihan selepas melakukan aktiviti fizikal

Di bawah panas yang tinggi yang disediakan oleh sauna, tubuh dapat mengeluarkan endorfin. Endorfin boleh memberi kesan sedatif yang dapat mengurangkan sakit sendi dan sakit otot setelah melakukan senaman fizikal yang kuat.

Sauna juga dapat meningkatkan peredaran darah yang dapat mempercepat proses penyembuhan semula jadi tubuh melalui kesakitan dan kesakitan yang menenangkan.

3. Boleh menyingkirkan racun

Berpeluh ternyata mempunyai faedah kesihatan, anda tahu! Sauna boleh menyebabkan kita berpeluh sehingga suhu badan inti akan meningkat.

Peluh yang dihasilkan oleh sauna dapat mengurangkan kadar timbal, tembaga, zink, nikel, merkuri, dan bahan kimia lain, yang semuanya adalah racun dan biasanya diserap oleh badan kita semasa melakukan aktiviti.

4. Faedah sauna sebagai penghilang tekanan

Sudah diketahui umum bahawa sauna mempunyai manfaat untuk menghilangkan tekanan. Panas yang dihasilkan oleh sauna membantu kita berehat dan mengatur tahap kortisol dalam darah. Kortisol adalah hormon yang dilepaskan ketika kita mengalami tekanan.

Mandi sauna dapat mengurangkan kadar kortisol dalam darah dan seterusnya merangsang pengeluaran serotonin "hormon gembira".

5. Membawa tidur yang lebih lena

Ramai orang mendakwa bahawa mereka tidur malam yang lebih lena selepas sauna. Ini disebabkan oleh pembebasan endorfin dan peningkatan suhu badan yang merupakan kesan sauna yang berlaku pada waktu malam.

Penurunan endorfin yang perlahan ini adalah kunci untuk tidur yang lebih nyenyak.

6. Membantu melawan penyakit

Apabila badan terdedah kepada panas sauna dan wap, tubuh menghasilkan sel darah putih dengan lebih cepat. Ini dapat membantu melawan penyakit dan membunuh virus.

Bukan hanya itu, sauna juga dapat meredakan gejala yang tidak selesa kerana resdung yang disekat disebabkan oleh selsema atau alergi.

7. Membersihkan kulit

Mandi air panas adalah strategi kesihatan dari segi membersihkan kulit kita.

Apabila badan mula mengeluarkan peluh, kulit kemudian akan dibersihkan dan sel kulit mati akan diganti dengan sel kulit baru. Ia dapat menjaga kulit kita dalam keadaan baik.

Baca juga: Tekanan tidak dapat dielakkan, tetapi atasi dengan baik agar tidak menjadi lebih teruk

Manfaat sauna banyak, tetapi juga mempunyai kesan sampingan

Kelebihan sauna sangat berguna untuk badan kita. Namun, di sisi lain, sauna juga mempunyai kesan sampingan yang mesti dipertimbangkan.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, berikut adalah kesan sampingan dari sauna.

1. Risiko tekanan darah meningkat

Tidak diganti suhu dari sauna panas dan air sejuk di kolam renang, kerana dapat meningkatkan tekanan darah.

Menggunakan sauna boleh menyebabkan tekanan darah anda turun. Oleh itu, seseorang yang mempunyai tekanan darah rendah harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan sauna.

2. Risiko dehidrasi

Dehidrasi boleh berlaku kerana kehilangan cecair semasa berpeluh. Seseorang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti menghidap penyakit buah pinggang, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami dehidrasi.

Peningkatan suhu sauna juga boleh menyebabkan pening dan loya pada sesetengah orang.

Jadi, adakah anda tahu apa kelebihan sauna? Sekiranya anda letih dan merasa letih setelah melakukan semua aktiviti, anda boleh memilih untuk pergi ke sauna untuk merehatkan badan.

Sebaiknya sediakan air mineral supaya anda tidak mengalami dehidrasi. Dan jika anda menderita penyakit tertentu yang dianggap berisiko untuk melakukan sauna, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!