Kesihatan

Adakah benar bahawa Bell's Palsy disebabkan oleh pendedahan penyaman udara yang kerap? Lihat penjelasan di bawah!

Punca kelumpuhan Bell disebabkan AC adalah kebimbangan dan perlu mengetahui kesan jangka panjang sejak awal. Bell's palsy adalah kelumpuhan atau kelemahan otot yang teruk pada satu sisi wajah.

Biasanya, ini akan dicirikan oleh satu sisi wajah yang tidak dapat digerakkan ketika anda bangun pada waktu pagi. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan mengapa penyebab Bell palsy disebabkan AC boleh berlaku.

Baca juga: Senarai Tumbuhan Ubat Diabetes Yang Dapat Membantu Menurunkan Tahap Gula Darah

Bagaimana kelumpuhan Bell akibat AC berlaku?

Seseorang yang menderita Bell palsy secara amnya akan mengalami ketidakupayaan secara tiba-tiba untuk mengawal otot di satu sisi wajah. Bahagian muka yang terkena cenderung terkulai dan kelemahan ini boleh mempengaruhi pengeluaran air liur, air mata dan rasa.

Dilaporkan dari Medical News Hari ini, secara amnya kelemahan atau kelumpuhan yang mempengaruhi wajah kemungkinan Bell palsy dan tidak mengalami strok.

Walau bagaimanapun, perlu juga diperhatikan bahawa dalam kes yang sangat jarang, Bell's palsy boleh mempengaruhi kedua-dua sisi wajah. Lumpuh Bell boleh berlaku akibat jangkitan yang sama yang menyebabkan luka sejuk dan herpes genital.

Beberapa virus lain yang berkaitan dengan kelumpuhan lonceng, yaitu virus cacar air, virus Epstein-Barr, virus gondok, dan influenza B. Selain itu, ada juga penjelasan mengenai penyebab kelumpuhan lonceng akibat AC seperti berikut:

Perubahan suhu yang drastik

Penyebab kelumpuhan lonceng akibat penyaman udara biasanya dialami oleh kebanyakan orang yang menggunakan penghawa dingin yang satu ini dalam kehidupan seharian.

Perubahan mendadak dari suhu yang sangat panas di luar ke suhu sejuk di dalam rumah adalah sebab utama Bell's palsy.

Atas sebab ini, Bell's palsy juga dikenali sebagai kelumpuhan yang disebabkan oleh keradangan saraf wajah di tengkorak. Bukan hanya itu, Bell's palsy juga dapat menyebabkan otot muka terkulai, berkedut, lemah, air liur, sakit di telinga, dan meningkatkan kepekaan terhadap suara.

Nah, pada awal musim panas doktor biasanya menasihatkan orang dari semua peringkat umur untuk berhati-hati dan meminta bantuan perubatan jika wajah terasa kebas secara tiba-tiba.

Selain perubahan suhu akibat menggunakan penyaman udara, tidur pada suhu yang sangat sejuk ketika rambut anda masih basah juga dapat menyebabkan turun naik secara tiba-tiba. Oleh itu, cubalah mengeringkan rambut anda sebelum tidur untuk mengelakkan masalah kelumpuhan otot muka atau kelumpuhan lonceng.

Gejala dan tanda kelumpuhan Bell mungkin muncul secara tiba-tiba dan biasanya bermula dengan kelumpuhan ringan hingga lengkap pada satu sisi wajah.

Beberapa gejala yang menyertainya termasuk kesukaran membuat ekspresi wajah, tidak dapat menutup mata atau tersenyum, dan sakit di sekitar rahang atau di belakang telinga.

Bell's palsy adalah keadaan yang lebih biasa pada orang berumur 15 hingga 60 tahun, orang yang menghidap diabetes, dan wanita hamil. Namun, penyebab Bell palsy disebabkan AC juga boleh berlaku pada lelaki.

Baca juga: Mari Ketahui, Berikut adalah Beberapa Jenis Kehilangan Pendengaran

Bolehkah penyebab kelumpuhan lonceng akibat AC dapat dirawat?

Kes palsi Bell yang ringan biasanya hilang dalam sebulan dan pemulihan dari keadaan yang teruk boleh memakan masa lebih lama. Nah, penyebab Bell palsy disebabkan AC juga dapat meningkatkan risiko komplikasi lain.

Beberapa komplikasi yang dimaksudkan adalah kerosakan kekal pada saraf wajah, kebutaan separa atau lengkap mata, dan pertumbuhan saraf yang tidak normal.

Untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya, ada baiknya mengubah gaya hidup anda, terutamanya penggunaan penyaman udara di dalam bilik. Gaya hidup dan rawatan di rumah yang dapat dilakukan untuk mengatasi masalah kelumpuhan lonceng, seperti:

Lindungi mata

Salah satu cara untuk mengubati kelumpuhan Bell adalah dengan menggunakan titisan mata pada siang hari dan salap mata pada waktu malam. Ini dilakukan untuk menjaga kelembapan mata dan mengelakkan masalah kesihatan yang lebih serius.

Ambil ubat penahan sakit

Penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti aspirin dan ibuprofen atau acetaminophen dapat membantu melegakan kesakitan akibat kelumpuhan otot muka. Gunakan secara teratur dan mengikut dos mengikut keparahan gejala dapat membantu mengatasi masalah yang dialami.

Lakukan senaman terapi fizikal

Mengurut dan bersenam wajah anda mengikut nasihat ahli terapi fizikal dapat membantu merehatkan otot-otot wajah. Doktor akan mengesyorkan terapi ini kerana dapat menghilangkan rasa sakit dan mengatasi kelumpuhan yang berlaku.

Masalah kesihatan lain boleh ditanyakan kepada doktor di Good Doctor. Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!