Kesihatan

Selalunya Mencukur Rambut Kemaluan, Berhati-hati Dapat Bisul

Oleh: Dr. Johanna Sihombing

Mencukur rambut kemaluan boleh dilakukan dengan pelbagai cara dan semakin popular. Walaupun dianggap normal, tetapi sebenarnya tabiat ini mempunyai risiko, anda tahu.

Salah satunya adalah munculnya bisul atau radang di mana terdapat nanah di sekitar alat kelamin. Sekiranya ia muncul, keadaan seperti ini mestilah sangat tidak selesa dan boleh mengganggu aktiviti harian.

Munculnya bisul akibat jangkitan radang pada kulit, terutama folikel rambut atau kelenjar minyak, juga dikenal sebagai folikulitis.

Apa itu folikulitis?

Mencukur rambut kemaluan terlalu kerap agak berisiko untuk kesihatan (Foto: Shutterstock)

Folliculitis (sering disebut furuncle atau carbuncle) adalah bisul yang boleh disebabkan oleh radang pada kulit. Keadaan ini biasanya berlaku pada folikel rambut atau kelenjar minyak.

Terutama jangkitan ini sering berlaku di kawasan yang mudah gesekan dan berpeluh, seperti di ketiak, muka, leher, bahu, punggung dan juga di kawasan kemaluan.

Baca juga: Berita baik! Inilah Cara Mengatasi Kulit Berminyak Secara Kekal

Gejala awal folikulitis

Kenali gejala awal folikulitis sehingga dapat diubati dengan cepat! (Foto: Shutterstock)

Gejala folikulitis atau bisul akibat kebiasaan mencukur rambut kemaluan adalah lebam merah pada kulit. Pada peringkat awal, bisul ini bersaiz kecil.

Lama kelamaan, bisul dapat membesar dan dipenuhi dengan nanah. Sekiranya ini berlaku, kawasan di sekitar bisul biasanya terasa hangat apabila disentuh. Di atas atau di atas mendidih juga akan membentuk titik putih atau hitam.

Penyebab folikulitis

Sentiasa pastikan kawasan feminin tetap kering dan tidak lembap (Foto: Shutterstock)

Selain kebiasaan mencukur rambut kemaluan, kemunculan bisul di kawasan kemaluan disebabkan oleh kelembapan tinggi dan sering berpeluh. Kesannya, peredaran udara yang lemah ini memudahkan bakteria tumbuh.

Bakteria yang menyebabkan folikulitis adalah bakteria Staphylococcus aureus. Bakteria ini biasanya tumbuh di permukaan kulit, tetapi bakteria ini dapat memasuki folikel rambut jika terdapat goresan pada kulit, salah satunya adalah akibat mencukur rambut kemaluan terlalu kerap dan terlalu dalam.

Baca juga: Tidak yakin kerana anda mempunyai stretch mark? Inilah Cara Memudaratkannya

Merawat dan merawat kulit dengan folikulitis

Tukar seluar dalam anda dengan kerap, terutamanya jika anda suka sukan. (Foto: //painmedz.com/)

Untuk mengatasi bisul pada alat kelamin, apa yang harus dilakukan adalah menjaga kebersihan kawasan kemaluan. Jangan lupa menukar pakaian dalam 2-3 kali sehari, terutamanya jika anda mempunyai banyak aktiviti. Elakkan juga memakai seluar dalam yang terlalu ketat.

Anda juga boleh memampatkan kawasan yang bengkak dan sakit dengan air suam. Jangan biarkan mendidih, kerana ini boleh memperburuk jangkitan.

Sekiranya kesakitan tidak dapat ditanggung, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol.

Untuk mengurangkan kejadian bisul atau folikulitis, jangan terlalu kerap mencukur rambut kemaluan anda. Ganti kebiasaan mencukur dengan gunting, ya.

Ajukan soalan mengenai kesihatan kepada doktor profesional di Good Doctor, mari bertanya sekarang! anda juga boleh beli ubat dan vitamin untuk kanak-kanak di sini!