Kesihatan

Ketahui Sebelum Mencuba Diet, Apa Itu Bebas Gluten?

Pernah dengar makanan bebas gluten atau bebas gluten? Baru-baru ini, trend diet muncul bebas gluten, di mana orang yang menghayatinya perlu makan makanan yang bebas gluten atau bebas gluten. Tetapi apa sebenarnya bebas gluten?

Bebas gluten bukan hanya diet yang boleh menurunkan berat badan. Diet bebas gluten sebenarnya berkaitan dengan keadaan kesihatan tertentu.

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai perkara itu bebas gluten, mari kita lihat penjelasan berikut:

Apa itu gluten?

Gluten adalah protein yang secara semula jadi terdapat dalam makanan gandum seperti gandum, rai, dan persilangan antara gandum dan rai yang disebut triticale.

Produk makanan yang diproses seperti roti, bijirin dan pasta juga mengandungi gluten. Ini kerana sebahagian besar pengeluarannya menggunakan gandum sebagai bahan asas.

Nama gluten itu sendiri berasal dari bahasa Latin gam, yang bermaksud melekat atau merekatkan. Dinamakan gluten kerana fungsinya yang dipercayai 'melekat' bahan makanan lain, menjadikannya lebih mudah dibentuk.

Apa itu bebas gluten?

Bebas gluten atau bebas gluten adalah makanan yang ditujukan untuk orang yang mempunyai masalah kesihatan jika mereka mengambil gluten. Kerana keadaan ini, istilah produk makanan bebas gluten atau bebas gluten.

Keadaan kesihatan yang memerlukan makanan bebas gluten dalam kalangan yang lain:

1. Penyakit seliak

Penyakit seliak atau penyakit seliak adalah gangguan pencernaan kronik yang disebabkan oleh reaksi sistem imun terhadap gluten yang terdapat dalam gandum atau sumber gluten lain.

Keadaan ini menyebabkan keradangan dan penghancuran lapisan dalam usus, sehingga mengganggu fungsi usus dalam menyerap nutrien dan mineral. Membuat pesakit merasa sakit di perut, kembung, cirit-birit dan keluhan lain di sekitar perut.

2. Sensitif terhadap gluten bukan celiac

Keadaan ini menunjukkan simptom seperti: penyakit seliak, seperti sakit perut, kembung, cirit-birit dan sembelit. Perbezaannya, pada orang yang sensitif terhadap gluten tidak mengalami kerosakan pada tisu usus.

3. Ataksia gluten

Ia adalah gangguan autoimun yang mempengaruhi tisu saraf tertentu, menyebabkan masalah kawalan otot dan menyebabkan pergerakan otot yang tidak terkawal.

4. Alahan gandum

Alergi gandum sama seperti alergi lain. Di mana sistem kekebalan tubuh menganggap gluten atau bahan lain dalam gandum sebagai ancaman kepada tubuh seperti virus dan bakteria.

Sistem imun kemudian akan menyerang dan membuat tindak balas di dalam badan. Secara amnya tindak balas adalah dalam bentuk kesukaran atau sesak nafas atau gejala alahan lain.

Jenis makanan termasuk bebas gluten

Terdapat dua jenis makanan yang termasuk bebas gluten. Makanan semula jadi tanpa gluten dan makanan olahan berlabel bebas gluten. Berikut adalah beberapa senarai:

Makanan semula jadi bebas gluten

Untuk mengelakkan gluten, anda harus makan makanan yang selamat dan bebas gluten seperti:

  • Buah-buahan
  • Sayur-sayuran
  • Daging lembu atau ayam
  • Ikan dan makanan laut lain
  • Susu
  • Telur
  • Kacang, biji-bijian yang tidak diproses

Makanan yang diproses bebas gluten

Bebas gluten Makanan yang diproses tidak bermaksud sama sekali tidak mengandungi gluten. Dilaporkan Klinik Mayo, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mengeluarkan definisi bebas gluten.

Dinyatakan bahawa makanan boleh dilabel bebas gluten jika kandungan gluten di bawah 20 bahagian per juta (bpd). Selain kandungan gluten di bawah 20 ppm, makanan boleh dilabel bebas gluten sekiranya:

  • Makanan siap dimakan yang tidak menggunakan bahan yang mengandungi gluten
  • Makanan yang tidak tercemar dengan bahan berasaskan gluten semasa dihasilkan
  • Bahan makanan mengandungi gluten tetapi dalam proses pengeluaran, gluten dikeluarkan

Catatan penting mengenai bebas gluten

Walaupun diet bebas gluten sebenarnya bertujuan untuk keadaan kesihatan tertentu, sekarang ini banyak orang sedang menjalani diet bebas gluten. Sebabnya adalah kerana diet bebas gluten diklaim dapat meningkatkan kesihatan, menambah tenaga dan membantu menurunkan berat badan.

Tetapi lebih baik jika anda tidak mempunyai masalah dengan gluten tetapi ingin menjalani diet bebas glutenPertama, berjumpa dengan pakar pemakanan.

Sebabnya ialah mengelakkan makanan yang mengandungi gluten dapat mengubah jumlah serat, vitamin dan nutrien yang anda makan setiap hari. Sekiranya anda menjalani diet bebas gluten, Anda perlu memilih makanan yang sesuai untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!