Kesihatan

Adakah Cegukan pada Bayi Berbahaya? Jangan Panik Pertama, Ibu, Mari Baca Ini

Mungkin anda, terutama ibu-ibu muda, akan mula risau apabila bayi anda banyak cegukan. Tetapi anda harus tahu terlebih dahulu jika cegukan pada bayi berbahaya?

Adakah cegukan bayi yang kerap adalah normal atau berbahaya?

Dilaporkan dari Apa Yang Harapkan, Adalah normal dan tidak berbahaya bagi bayi yang baru lahir mengalami cegukan. Sebenarnya, beberapa bayi mengalami cegukan sebelum mereka dilahirkan.

Cegukan bermula sekitar bulan ke-6 kehamilan, ketika paru-paru bayi mula berkembang. Sekiranya anda pernah melihat atau merasakan kekejangan kecil yang biasanya berlaku di perut, kemungkinan cegukan berlaku.

Apa yang menyebabkan bayi kerap cegukan?

Sama seperti pada orang dewasa, cegukan bayi disebabkan oleh kekejangan diafragma bayi yang kecil dan berkembang, otot besar yang melintasi bahagian bawah tulang rusuk dan bergerak ke atas dan ke bawah ketika kita bernafas.

Lancarkan penjelasan BenjolanCegukan pada bayi baru lahir disebabkan oleh bayi makan terlalu banyak, makan terlalu cepat, atau menelan banyak udara. Semua perkara ini boleh menyebabkan perut kembung.

Semasa perut mengembang, ia benar-benar mendorong diafragma, yang menyebabkannya kejang, dan cegukan berlaku. Cegukan pada bayi baru lahir sangat biasa selepas atau bahkan semasa menyusu.

Cegukan bayi juga boleh berlaku kerana perubahan suhu perut secara tiba-tiba. Katakan, sebagai contoh, bahawa anda memberi bayi anda susu sejuk dan beberapa minit kemudian beri mereka bijirin beras panas.

Menurut Christal-Joy Forgenie, MD, pakar pediatrik di Soha Pediatrics di New York City, kombinasi ini sebenarnya boleh mencetuskan cegukan bayi.

Selain dicetuskan oleh makan, ada juga kes cegukan pada bayi yang disebabkan oleh sesuatu yang sama sekali berbeza. Penyebabnya biasanya adalah refluks gastroesophageal, atau GERD.

Apabila bayi mengalami refluks gastroesofagus, makanan yang dicerna sebahagian dan cecair berasid dari perut mengalir kembali ke kerongkongan sehingga menyebabkan pembakaran dan ketidakselesaan.

Baca juga: Sukar untuk Kalah, Inilah Cara Mengatasi Cegukan yang Boleh Anda Cuba!

Berapa lama bayi mengalami cegukan?

Bayi mungkin mengalami cegukan beberapa kali sehari, berlangsung selama 10 minit atau lebih. Secara amnya, jika bayi anda bertindak gembira dan kelihatan baik, cegukan tidak perlu dibimbangkan.

Tetapi ibu sebagai ibu bapa perlu risau sekiranya cegukan berterusan dan nampaknya menyebabkan bayi menderita, segera hubungi pakar pediatrik anda untuk mengetahui penyebabnya.

Cara mengatasi cegukan bayi

Dilaporkan dari Benjolan, walaupun cegukan bayi hampir tidak berbahaya, sebaiknya atasi masalah ini dengan segera agar bayi lebih selesa melakukan aktiviti.

Secara amnya, jika nampaknya cegukan bayi anda berkaitan dengan makan berlebihan, perut kembung, atau refluks, anda boleh mengatasinya dengan memberi makan bayi anda dalam jumlah yang lebih kecil, dan selalu ingat untuk membuang bayi anda.

Selepas proses penyusuan atau makan dan bersendawa, sudah tiba masanya Moms meletakkan bayi. Kaedahnya juga mudah, cukup pegang dan letakkan bayi dalam kedudukan tegak selama 20 minit, anda boleh memegangnya sambil memegangnya.

Ibu juga boleh menepuk belakang bayi dengan lembut. Ini bertujuan untuk membantu gas di dalam perut naik, sehingga tidak dapat menahan dan membuat bayi cegukan.

Bukan hanya itu, anda juga boleh memberi bayi anda sesuatu untuk dihisap, seperti pacifier, pacifier, atau puting. Kaedah ini boleh digunakan untuk merawat cegukan pada bayi.

Baca juga: 5 Punca Bayi Tidak BAB dan Cara Mengatasinya, Ibu Harus Tahu!

Cara mencegah cegukan pada bayi

Sudah tentu, anda juga ingin mencuba beberapa perkara untuk mengelakkan cegukan pada bayi anda. Walaupun tidak ada cara yang pasti untuk mengelakkan cegukan, berikut adalah beberapa petua pencegahan yang perlu diingat:

  • Elakkan makan berlebihan.
  • Beristirahat sambil memberi makan agar bayi bersendawa sehingga perut tidak terlalu cepat terisi.
  • Memegang bayi anda selama beberapa minit selepas memberi makan sebelum meletakkannya dapat membantu mencegah cegukan. Kaedah ini boleh mempengaruhi refluks.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!