Kesihatan

Khasiat Temulawak untuk Tubuh: Merawat Jerawat untuk Menurunkan Kolesterol

Hingga kini, temulawak sering dijadikan bahan asas ubat tradisional dan produk kecantikan. Nah, adakah anda tahu apa faedah kesihatan halia?

Ya, halia telah lama diketahui mempunyai pelbagai manfaat, terutama untuk kesihatan tubuh. Ayuh, lihat maklumat lengkap di bawah!

Khasiat halia untuk kesihatan

Terdapat banyak faedah kesihatan halia. Foto: Pexels.com

Bahagian temulawak yang paling berkhasiat adalah rimpang atau ubi yang ada di dalam tanah.

Sejak zaman kuno, rimpang temulawak diketahui mempunyai banyak khasiat untuk merawat pelbagai penyakit. Termasuk merawat jerawat dan menurunkan kolesterol

Khasiat halia untuk kulit wajah: merawat jerawat

Jerawat adalah keradangan pada kulit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Faktor-faktor yang mencetuskan jerawat adalah hormon, pencemaran, dan kuman. Temulawak mengandungi kurkumin dan minyak pati yang berguna sebagai antioksidan.

Antioksidan bertindak meneutralkan radikal bebas seperti asap dan pencemaran yang boleh menyebabkan jerawat. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan bintik-bintik gelap dan tanda-tanda penuaan.

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi ini adalah dengan menggunakan topeng temulawak secara berkala.

Topeng Temulawak bersifat anti-radang sehingga dapat mengurangkan risiko jerawat muncul pada kulit. Kesan anti-radang sekaligus mengurangkan keradangan pada kulit yang disebabkan oleh jerawat.

Mengatasi masalah batu empedu

Masalah batu empedu dapat membantu mengurangkan kesakitan dari batu empedu. Foto: Shutterstock.com

Temulawak memiliki kemampuan untuk meningkatkan aktiviti cholagogue yang dapat meningkatkan pengeluaran hempedu dan merangsang pengosongan pundi hempedu.

Kolagen adalah bahan atau sebatian yang digunakan sebagai pencahar atau batu empedu yang hancur.

Baca juga: Ini adalah pelbagai khasiat lidah buaya untuk menjaga kulit cantik dan sihat

Membantu merawat osteoartritis

Osteoartritis adalah penyakit sendi yang berlaku kerana degenerasi tulang rawan sendi, keradangan di dalam sendi, dan perubahan pada tulang subkondral. Osteoartritis muncul kerana penuaan dan trauma sendi.

Temulawak mengandungi kurkumin dan minyak pati yang mempunyai sifat anti-radang. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk dimakan oleh penghidap artritis atau osteoartritis. Ia juga dapat melegakan sakit sendi.

Menurut kajian perubatan dari Fakulti Perubatan, Universiti Gadjah Mada (UGM), dinyatakan bahawa pemberian ekstrak temulawak dapat mengurangkan sakit sendi yang terkena osteoartritis dengan kemampuan yang sama dibandingkan dengan ubat diclofenac sodium.

Menjaga kesihatan jantung

Ekstrak dari temulawak berguna untuk melindungi hati. Foto: Shutterstock.com

Temulawak mempunyai faedah sebagai hepatoprotector atau penjaga kesihatan hati. Berdasarkan jurnal Jurnal Penyelidikan Ilmiah, ekstrak dari temulawak mempunyai manfaat melindungi hati dari hepatotoksisitas.

Bahan hepatotoksik adalah karbon tetraklorida dan asetaminofen. Hepatotoxic adalah bahan kimia yang boleh memberi kesan negatif pada hati.

Pesakit dengan gangguan hati mempunyai nilai SGPT di atas normal. SGPT adalah enzim yang dihasilkan oleh hepatosit, sel yang terdapat di dalam hati.

Sekiranya terdapat kerosakan pada sel hati, nilai SGPT akan meningkat. Menurut sebuah kajian yang dilakukan di Indonesia, kurkumin pada dosis 25 mg selama 2 minggu mampu menurunkan nilai SGPT.

Menurunkan kolesterol

Kandungan kurkumin dalam halia dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Curcumin juga berperanan menurunkan lipid darah. Manfaat ini juga dirasakan oleh jantung dan sistem kardiovaskular.

Temulawak sesuai untuk menurunkan kolesterol kerana mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Dadah dan terapi yang biasanya digunakan untuk menurunkan kolesterol, umumnya mempunyai kesan sampingan dalam bentuk gangguan hati.

Walaupun temulawak mempunyai manfaat untuk melindungi hati, maka risiko gangguan hati dapat dikurangkan.

Baca juga: Cukup dengan Bahan Rumah, Inilah Cara Menghilangkan Kantung Mata

Mengatasi penyakit gastrik

Kandungan kurkumin, monoterpen, dan sesquiterpenes di temulawak dapat membantu mengatasi bisul perut. Mengonsumsi halia secara berkala dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh penyakit ulser.

Selain bisul, temulawak juga baik untuk mengatasi masalah gastrik yang lain.

Manfaat lain dari halia: mmeningkatkan selera makan

Kurkumin dalam halia dipercayai dapat meningkatkan selera makan. Foto: Shutterstock.com

Salah satu kelebihan temulawak yang sering disebut-sebut ialah kemampuannya untuk meningkatkan selera makan.

Hanya saja tidak ada kajian yang menunjukkan hubungan langsung antara halia dan fungsinya dalam meningkatkan selera makan.

Temulawak dipercayai dapat meningkatkan selera makan kerana bahan aktif kurkumin di temulawak. Curcumin dapat meningkatkan aktiviti enzim pencernaan sehingga akan meningkatkan selera makan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.