Kesihatan

Mengapa Kejatuhan di Bilik Mandi Maut? Ketahui Apa Bahaya

Bilik mandi boleh menjadi tempat paling berbahaya di rumah kerana risiko menyebabkan seseorang terjatuh. Faktor penyebab umum adalah lantai licin yang sering dialami oleh orang tua.

Jatuh ketika mandi boleh membawa maut kerana biasanya mengakibatkan kecederaan serius. Baiklah, untuk mengetahui akibat maut di bilik mandi, mari kita lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Pertolongan Cemas untuk Gula Darah Rendah yang Perlu Anda Ketahui

Siapa yang berisiko terjatuh di bilik mandi

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit atau CDC, setiap tahun kira-kira 235,000 orang yang berusia lebih dari 15 tahun mengunjungi bilik kecemasan kerana terjatuh di bilik mandi. Kira-kira 14 peratus daripadanya akan dimasukkan ke hospital.

Kecederaan boleh meningkat seiring dengan usia, terutama setelah 85 tahun. Walau bagaimanapun, kecederaan di sekitar tab mandi atau pancuran adalah paling kerap berlaku pada orang berumur 15 hingga 24 tahun dan paling jarang berlaku pada usia 85 tahun.

Orang yang berumur lebih dari 85 tahun biasanya jatuh berhampiran tandas. Kadar kecederaan bilik mandi bagi wanita adalah 72 peratus lebih tinggi daripada lelaki. Bukan hanya itu, wanita juga berisiko tinggi mengalami kecederaan ketika jatuh.

Dilaporkan dari NCBI, faktor risiko seseorang terjatuh di bilik mandi adalah mereka yang mabuk akibat pengambilan alkohol dan ubat-ubatan tertentu, mempunyai penyakit kardiovaskular, gangguan neuromuskular, dan diabetes.

Walaupun berisiko menyebabkan kecederaan serius, kebanyakan tidak memerlukan rawatan di hospital.

Sebab terjatuh di bilik mandi boleh membawa maut

Jatuh di bilik mandi boleh berakhir di pelbagai posisi, seperti duduk di punggung yang akan membawa kepada keadaan yang membawa maut. Beberapa sebab jatuh di bilik mandi boleh membawa maut adalah seperti berikut:

Kecederaan kepala

Terjatuh di pancuran menyebabkan kepala anda terkena lantai boleh membahayakan. Kecederaan kepala memerlukan rawatan perubatan segera. Dalam beberapa kes, seseorang mungkin mengalami pendarahan di bahagian luar otak dan tengkorak, yang dikenali sebagai hematoma epidural.

Gejala hematoma epidural mungkin timbul selepas kecederaan atau perlahan selama beberapa jam. Masa yang diperlukan untuk gejala bergantung pada keparahan kecederaan dan seberapa cepat darah memenuhi lapisan antara otak dan tengkorak.

Sekiranya tidak segera mendapatkan rawatan dengan doktor, kecederaan di kepala boleh menyebabkan keadaan maut hingga mati. Untuk melihat pendarahan di otak, doktor biasanya akan melakukan CT scan, MRI, atau electroencephalogram.

kecederaan tulang belakang

Kedudukan jatuh yang paling biasa di bilik mandi adalah duduk. Dengan kedudukan ini, biasanya orang akan mengalami kecederaan saraf tunjang. Kecederaan ini sering menyebabkan perubahan kekuatan, sensasi, dan fungsi tubuh yang kekal.

Tanda dan gejala kecemasan dan kecederaan saraf tunjang, boleh merangkumi sakit belakang atau tekanan yang teruk di leher, kelemahan atau kelumpuhan, dan kebas pada tangan dan kaki. Di samping itu, mungkin terdapat kehilangan kawalan pundi kencing, sukar berjalan, dan leher atau punggung bengkok.

Perlu diingat, kecederaan saraf tunjang yang serius tidak selalu dapat dilihat dengan segera. Sekiranya tidak dikenali, kecederaan yang lebih teruk boleh berlaku. Oleh itu, adalah mustahak untuk segera melakukan pemeriksaan sekiranya beberapa gejala telah dirasakan.

Gegaran

Gegar otak adalah kecederaan yang menyebabkan kehilangan sementara fungsi otak yang normal. Secara perubatan, ia ditakrifkan sebagai sindrom klinikal yang dicirikan oleh perubahan fungsi otak yang segera dan sementara disebabkan oleh kekuatan mekanikal atau trauma.

Orang tua berisiko mengalami gegar otak kerana mereka tidak dapat menyokong badan secara refleks ketika mereka jatuh. Gegaran ini boleh mempengaruhi ingatan, pertimbangan, refleks, pertuturan, keseimbangan dan koordinasi otot.

Sekiranya gejala bertambah buruk, seperti sakit kepala yang teruk, kelemahan, mual atau muntah, sawan, dan kehilangan kesedaran, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan melakukan kajian pencitraan otak dengan imbasan MRI dan CT untuk mendiagnosis gegar otak.

Baca juga: Tanda Hormon Tidak Seimbang pada Lelaki dan Wanita yang Perlu Anda Ketahui

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!