Kesihatan

Cefixime: Dos Dadah Terhadap Kesan Sampingan Yang Boleh Anda Rasakan

Cefixime adalah antibiotik yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Ubat ini tergolong dalam kelas antibiotik cephalosporin yang berfungsi dengan membunuh bakteria atau mencegah pertumbuhannya.

Walaupun dapat merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, ubat ini tidak akan berfungsi untuk selesema, selesema, atau jangkitan virus lain.

Cefixime hanya dapat digunakan dengan resep dokter dan tersedia dalam bentuk kapsul, tablet kunyah, dan sirap.

Harap maklum, ubat ini mesti diambil mengikut nasihat doktor dan tidak boleh digunakan secara berlebihan.

Mengonsumsi secara berlebihan tanpa mengikuti preskripsi doktor akan menyebabkan badan menjadi kebal dan ubat tidak akan berfungsi dengan baik.

Baca juga: Cataflam: Kegunaan, Dos, dan Kemungkinan Kesan Sampingan

Perkara yang perlu diketahui sebelum menggunakan cefixime

Semasa memutuskan untuk menggunakan ubat, risikonya mesti dipertimbangkan terlebih dahulu. Sekiranya anda ingin mengambil cefixime, anda mesti memberitahu doktor mengenai keadaan kesihatan anda.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan cefixime, termasuk:

Alahan

Beritahu profesional jika anda mempunyai reaksi alahan atau alahan terhadap sebarang ubat. Di samping itu, anda juga perlu memberitahu sama ada anda mempunyai alahan jenis lain, seperti makanan, pewarna, dan pengawet.

Untuk produk tanpa preskripsi, baca label pada produk yang dibungkus dengan teliti.

Pediatrik

Kajian yang sesuai yang dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah khusus kanak-kanak pada kanak-kanak. Oleh itu, keselamatan dan keberkesanan belum dijumpai pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 6 bulan.

Geriatrik

Walaupun penyelidikan yang tepat mengenai hubungan usia dengan kesan cefixime belum dilakukan pada populasi geriatrik. Walau bagaimanapun, tidak ada masalah khusus geriatrik yang dijumpai dengan cefixime sehingga kini.

Ibu menyusu

Tidak ada kajian yang mencukupi pada wanita untuk menentukan sama ada terdapat risiko kepada bayi daripada menggunakan ubat ini. Timbang faedahnya daripada potensi risiko sebelum mengambil ubat semasa menyusu.

Dos am cefixime

Cefixime adalah ubat oral, yang diminum dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor.

Biasanya, ubat ini diminum sekali sehari dan untuk kanak-kanak boleh diminum dua kali sehari atau setiap 12 jam. Sekiranya menggunakan tablet kunyah, kunyah dengan teliti dan kemudian telan.

Dos ubat berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Pada kanak-kanak, dos yang diberikan juga berdasarkan berat badan. Untuk kesan terbaik, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Jumlah ubat yang diambil bergantung pada kekuatan ubat dan jangka masa pengambilannya bergantung pada masalah perubatan. Untuk bentuk ubat oral, termasuk kapsul atau tablet kunyah, dosnya akan berbeza.

Dos ubat yang akan diberikan bergantung pada keadaan kesihatan, iaitu:

Dosis cefixime dewasa dengan jangkitan saluran kencing

Dos yang diberikan kepada orang dewasa adalah 400 miligram ubat secara lisan dan diminum sekali sehari. Sementara itu, untuk dos 200 miligram, ubat ini diambil secara lisan setiap 12 jam.

Dadah boleh diberikan dalam rawatan pesakit dengan jangkitan saluran kencing yang tidak rumit yang disebabkan oleh: Escherichia coli dan Proteus mirabilis.

Dos dewasa cefiximedengan otitis media

Dalam keadaan ini, biasanya diberikan tablet kunyah atau suspensi oral pada dos 400 miligram sekali sehari atau 200 miligram setiap 12 jam.

Tempoh rawatan kerana jangkitan Streptococcus pyogenes adalah 10 hari. Rawatan otitis media kerana Streptococcus pneumoniae lebih kurang 10% lebih rendah daripada ubat perbandingan.

Dos Biasa cefiximedengan tonsilitis atau faringitis

Tablet kunyah atau suntikan oral diberikan pada dosis 400 miligram sekali sehari atau 200 miligram setiap 12 jam dan jangka masa terapi adalah 10 hari.

Ubat ini juga berkesan dalam membasmi Streptococcus pyogenes dari nasofaring. Namun, tidak ada data mengenai keberkesanan ubat dalam mencegah demam reumatik.

Dos dewasa cefiximedengan jangkitan gonokokus

Dos yang diberikan biasanya dalam bentuk kapsul atau tablet, iaitu 400 miligram secara lisan sekali sehari.

Jangkitan gonokokus anorektal atau urogenital yang tidak rumit pada remaja juga menggunakan dos tunggal 400 miligram ditambah azitromisin. Rawatan selanjutnya boleh disesuaikan mengikut arahan doktor pakar.

Sekiranya anda terlepas dos ubat ini secara tidak sengaja, ambil secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir waktunya untuk dos seterusnya, lewati dos yang tidak dijawab dan kembali ke jadual dos biasa anda.

Cuba jangan menggandakan dos untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Cara menyimpan ubat ini juga tidak boleh sewenang-wenangnya kerana mestilah di luar jangkauan kanak-kanak. Ketahui juga untuk tidak menyimpan ubat lama atau tidak lagi digunakan.

Tanya profesional kesihatan bagaimana membuang ubat yang tidak digunakan.

Cuba simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik dari panas, kelembapan, dan cahaya langsung. Buang ubat yang tidak digunakan selepas 14 hari dan tutup penutup dengan rapat.

Langkah berjaga-jaga kerana penggunaan cefixime sembarangan

Gejala penyakit yang tidak membaik dalam beberapa hari dan bertambah buruk, segera minta pakar untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Ubat ini secara amnya boleh menyebabkan reaksi alergi yang serius, termasuk anafilaksis.

Anafilaksis boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala, seperti ruam, gatal, suara serak, sukar bernafas, sukar menelan, dan bengkak tangan, mulut atau muka.

Dalam kes yang teruk, ubat ini boleh menyebabkan cirit-birit.

Oleh itu, jangan minum ubat atau beri ubat kepada kanak-kanak untuk merawat cirit-birit tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu. Pencegahan yang boleh dilakukan adalah berkaitan dengan kesan sampingan, seperti:

Reaksi dermatologi

Reaksi kulit yang teruk, seperti nekrolisis epidermis toksik, sindrom Steven-Johnson, dan gejala sistematik lain mungkin berlaku. Sekiranya reaksi ini berlaku, segera berhenti minum ubat dan mulailah melakukan terapi sokongan.

Anemia hemolitik

Anemia hemolitik yang disebabkan oleh imun yang menyebabkan kematian mungkin berlaku. Oleh itu, pesakit harus dipantau secara klinikal selama 2 hingga 3 minggu untuk mendapatkan rawatan dan menghentikan penggunaan ubat dengan segera.

Hipersensitiviti

Hipersensitiviti dan anafilaksis telah dilaporkan pada pesakit yang menerima ubat beta-laktam. Oleh itu, pesakit yang mempunyai sejarah hipersensitiviti terhadap cephalosporins, penisilin dan beta-laktam harus mengetahui reaksi alahan.

Kegagalan buah pinggang

Penggunaan ubat boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang akut, termasuk nefritis tubulointerstitial. Sekiranya kegagalan buah pinggang berlaku, ubat harus segera dihentikan dan terapi sokongan yang sesuai dimulakan.

Superinfeksi

Penggunaan ubat jangka panjang atau berterusan boleh menyebabkan jangkitan kuman atau bakteria, termasuk cirit-birit. Oleh itu, rawatan akan dilakukan dengan menggunakan antibiotik selama 2 bulan selepas itu.

Memberi ubat cirit-birit boleh menjadikan keadaan lebih teruk atau membuat cirit-birit bertahan lebih lama. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah ini atau jika cirit-birit ringan berlanjutan, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Kesan sampingan Cefixime pada badan

Seiring dengan penggunaannya, ubat cefixime dapat menyebabkan beberapa kesan yang tidak diingini. Walaupun tidak semua kesan sampingan akan muncul, ia memerlukan rawatan perubatan.

Segera berjumpa doktor jika ada kesan sampingan, seperti cirit-birit, sakit perut, darah dalam air kencing, degupan jantung yang cepat, merasa tidak selesa, hingga sakit kepala.

Oleh itu, beritahu doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai kesan sampingan yang lain. Salah satu kesan atau kesan sampingan yang mungkin dirasakan adalah keadaan usus yang semakin teruk akibat bakteria tahan.

Keadaan ini boleh berlaku beberapa minggu hingga berbulan-bulan setelah rawatan dihentikan.

Jangan gunakan ubat cirit-birit atau opioid jika anda mengalami sakit perut kerana boleh merosakkan kesihatan anda. Penanganan juga mesti dilakukan segera untuk masalah yang berkaitan dengan penyakit, seperti:

Gangguan buah pinggang

Gunakan ubat dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan ginjal. Penggunaan cefixime dapat meningkatkan risiko kejang jika dosnya tidak dikurangkan.

Penyakit gastrousus

Seperti pesakit dengan gangguan ginjal, gunakan ubat dengan berhati-hati pada orang yang menderita penyakit gastrousus.

Anemia hemolitik

Pada pesakit dengan anemia hemolitik, ubat tidak boleh diberikan. Ini kerana ia boleh menyebabkan berulang hemolisis yang lebih teruk.

Penggunaan ubat jangka panjang atau berulang boleh menyebabkan jangkitan sariawan atau ragi mulut. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai tompok-tompok putih di mulut anda, perubahan keputihan atau gejala baru yang lain.

Interaksi Cefixime dengan ubat lain

Semasa mengambil cefixime, interaksi dengan ubat lain harus dipertimbangkan. Interaksi dengan ubat lain boleh mengubah cara ubat tersebut berfungsi dan meningkatkan risiko kesan sampingan yang lebih serius.

Salah satu produk yang boleh berinteraksi dengan ubat ini adalah pengencer darah, seperti warfarin. Oleh itu, simpan senarai semua produk yang sedang digunakan termasuk ubat preskripsi atau bukan preskripsi dan produk herba.

Jangan memulakan, menghentikan, atau mengubah dos ubat apa pun tanpa persetujuan pakar. Pastikan anda memberitahu doktor mengenai sebarang ubat yang anda ambil untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya.

Sekiranya anda menghadapi masalah perubatan, anda harus segera berjumpa pakar. Masalah perubatan ini merangkumi pesakit dengan riwayat alergi penisilin, hipersensitiviti terhadap cefixime, hamil, dan mengalami masalah buah pinggang.

Baca juga: Asid Mefenamic, Manfaat Kesan Sampingan yang Perlu Anda Ketahui

Bahaya cefixime ubat pada wanita hamil dan menyusui

Walaupun tidak ada penelitian yang jelas mengenai kesan kerosakan janin dan gangguan kesuburan akibat pengambilan cefixime, penggunaannya masih harus dipertimbangkan.

Kerana tidak ada kajian yang mencukupi mengenai keselamatan ubat untuk wanita hamil dan menyusui, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil cefixime.

Penggunaan ubat ini hanya akan disarankan jika jelas diperlukan dan mempunyai manfaat yang melebihi risiko. Semasa ibu menyusu, penggunaan ubat tidak digalakkan tanpa dos doktor.

Salah satu keputusan mesti dibuat, sama ada berhenti menyusu atau berhenti mengambil ubat.

Ubat ini boleh dikeluarkan ke dalam susu ibu pada ibu yang menyusu sehingga boleh memburukkan kesihatan. Cefixime termasuk dalam kategori B atau tidak berisiko bagi wanita hamil dan menyusui.

Menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS atau FDA, terdapat beberapa kategori bahaya dadah terhadap risiko kehamilan pada wanita, iaitu:

  • A = Tiada risiko
  • B = Tidak berisiko menurut beberapa kajian
  • C = Mungkin mempunyai risiko
  • D = Terdapat bukti risiko positif
  • X = Kontraindikasi
  • N = Tidak diketahui

Sekiranya anda terlepas dos ubat, maka ambil secepat mungkin. Jangan menggandakan dos kerana boleh membahayakan dan menyebabkan komplikasi yang lebih serius.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.